notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hatékony melledzés mindenkinek, így csináld, hogy elérd a kellő eredményt

hirdetes

Mellizomedzés nőknek

Kiss Sándor - Sasa

A mellizom akkor végez munkát, amikor a karodat oldalsó középtartásból, a tested előtt összezárod. Ez is szimplán abból fakad, hogy hol ered és hol tapad. Eredni a szegycsonton ered és a felkar felső harmadán egy pontban tapad. Így váltja ki azt a hatást, hogy feszülés esetén, a karokat középre húzza.

Mellizomedzés nőknek - hogy lehetsz hatékony

Alap gyakorlatok közé tartozik a fekve nyomás rúddal vagy kézi súlyzóval, fekve nyomás 45 fokos padon, szintén végezhető rúddal vagy kézi súlyzóval és a tárogatás. Erre már van pár alternatíva, végezhető csigás gépen, van kifejezetten olyan gép, ami tárogatásra lett kitalálva és persze végezhető egy kezes súlyzóval is.
Természetesen, meg lehet említeni, hogy a gyakorlat végezhető negatívban döntött padon is.


Bár elég kiterjed géppark áll rendelkezésre, a szabad súlyos gyakorlatoknál jobbat még nem sikerült kitalálni. Ez pedig nem csak a mellizom esetében igaz.
A nyomásos gyakorlatoknál dolgozik a tricepszed is. Erről majd később lesz szó, de annyit elárulok, hogy mivel a tricepszed a kar kinyújtásában játszik szerepet, így a nyomásos gyakorlatoknál nem lehet kikapcsolni.

Opcionális hibák – ezekre mindenképp figyelj! 

Gyakori hiba amit el szoktak követni, hogy nem teljes mozgástartományban mozognak. Persze a dolog látványos és bele lehet nyomni bőven száz kiló feletti számokba is, de amikor le kell engedni a súlyt teljesen és mondjuk a rúddal megérinteni a mellkast, akkor sokan el szoktak vérezni. Egy kezes súlyzó esetében is annyira kell leengedni, hogy ha össze lenne kötve a két súlyzó, akkor a kötés köztük érintse a mellkasodat. Nyomás esetében pedig nem kell teljesen kinyújtani karodat és kipattintani a könyöködet.

hirdetes


Hanyatt fekvés esetén nem árt figyelni arra is, hogy a derekad maradjon leszorítva. Rengetegszer látni teremben, hogy a nagy erőlködés közben kegyetlen nagy homorításba kezdenek. Ezt viszont a gerinc hosszútávon nem szokta díjazni.


Nekem speciel nincsenek egyensúly gondjaim, így én könnyedén meg tudom azt játszani, hogy felhúzom a térdem és a lában a padra teszem. Így a derekam le tudom szorítani. Ha nem vagy túl stabil fajta, akkor ezzel nem érdemes próbálkozni, mert az imbolygás, csak eltereli a figyelmed. De mindenképp érdemes figyelni rá, hogy a derekad leszorítva maradjon.

Tárogatás esetén is nagyon könyökgyilkos tud lenni, ha teljesen nyújtva tartod a karodat, kipattintva a könyöködet, ezért aztán érdemes egy picit hajlítani. A nyomásos gyakorlatokkal ellentétben, ahol a tricepsz még rá tud segíteni, itt már ki van kapcsolva a segítség és kifejezetten csak a mellizom kapja a terhelést.

hirdetes
Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, viszont mindkét verzióra szükség van.

Lehetőségek tárháza


A lehetőségek tárháza végtelen, gépekből is rendelkezésre áll minden, ami nyomáshoz, 45 fokos nyomosához, tárogatáshoz kell. De, ahogy már írtam, a legjobb még mindig a szabad súlyos edzés.


A mit miből és mennyit kérdés, itt arra utalna, hogy nem vagy képben az edzéssel, így az én lelki békém és a te testi épséged megőrzése érdekében, mindketten jobban járunk, ha felkeresel egy személyi edzőt, aki az fittségi állapotodnak megfelelően, személyre szabottan ír neked egy edzéstervet.

Szerző: Kiss Sándor - Sasafitness

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amely sok enzim működésének beindításához és... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás