notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Manorexia, Adonisz komplexus, Drunkolexia

hirdetes

Manorexia, Adonisz komplexus, Drunkolexia

vitalzone.hu

Miről ismerhető fel a Manorexia? 

 

A táplálkozási zavar a fiúk körében korábban rendkívül ritkán fordult elő, de ma már ők sincsenek biztonságban. Egy brit felmérés szerint a férfiak 10%-a szenved anorexiától vagy bulimiától. Ez a fajta, férfiakat érintő étkezési zavar a manorexia.

Manorexia, Adonisz komplexus, Drunkolexia

Valójában az étkezési rendellenességek kialakulásának kockázata mind nőknél és férfiaknál ugyanaz, hátterében pedig főként komoly önértékelési zavar áll. Emellett a társadalom irreális ideálokat formál, és azt az üzenetet sugallja, hogy változtatnod kell a külsődön, hogyha nem vagy olyan, mint a tv-ben és magazinokban szereplő férfiak.

Férfiaknál a táplálkozási zavar diagnosztizálása sokkal nehezebb, mert:

Általában vonakodnak orvosi segítséget kérni - pláne pszichés problémával.
Mivel nagyobb izomzattal rendelkeznek, mint a nők, az izmok valamelyest kompenzálják az állapotukat. Az étkezési zavar azért is súlyosabb a férfiaknál, mert míg a nők a korai stádiumban főleg zsírt veszítenek, a férfiak izmot is.

Az étkezési zavart gyakran edzéssel kompenzálják, vagy próbálják leplezni, így eleinte még egészségesebbnek is néznek ki, mint korábban.

Míg a bulimia szinte észlelhetetlen, a férfiak esetén a társadalom elnézőbb az úgynevezett túlevéssel szemben.

Rizikó faktorok:

A sportolást és atletikusságot túlzottan előtérbe állító, vagy gyermekeiktől irreális teljesítményt követelő szülők.

Média (Tv, magazinok, óriásplakátok stb.)
A férfiaktól elvárt olyan tulajdonságok, mint agresszivitás, versenyszellem, függetlenség elfogadásával kapcsolatos problémák.
Gyermekkori elhízás, mely kamaszkori fogyókúrázásokban torkollik.

hirdetes
Olyan sport vagy foglalkozás, melyben a kinézetnek fontos szerep jut.
Olyan érzelmi fájdalom, mellyel nehéz megbirkózni.

Adonisz komplexus:

A média testképre gyakorolt hatásának jellemző példája, mikor a fittséget és testedzést túlzottan dicsőítik, így aztán a fiúk egyenesen a betegségbe hajszolják magukat, mikor órákat töltve a konditeremben túledzik magukat. Olyan személyiség jellemzői vannak ,mint a testi elégedetlenség, az alacsony önértékelés, a kényszeres tünetek, a szorongás, az ingerlékenység.


Ezek a férfiak túl soványnak, "gyengének" tartják magukat , gyorsabb hatás érdekében gyakran anabolikus szteroidok, növekedési hormonokat alkalmaznak. Ezen szerek káros hatása miatt (heresorvadás, meddőség, májkárosodás, mellnagyobbodás) a probléma korai felismerése nagyon fontos a testi és pszichés szövődmények kialakulásának megakadályozása szempontjából.

Az a felfogás, hogy az ideál szerint kell kinéznünk, sok férfit arra késztet, hogy változtasson az életmódján, alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasszon.

A folyamatos aggodalmaskodás a kinézet miatt depresszióhoz, folytonos rosszulléthez vezet. Ilyenkor gyakran tönkre mennek a kapcsolatok és a munkateljesítmény is csökken. A legfontosabb, hogy ne engedjük át magunkat az ideálok utasításainak, éljünk olyan egészséges életet, melyben jól érezzük magunkat és ne feledjük, számos sokkal fontosabb dolog van az életben a kinézetünknél!

hirdetes

Új női betegség? A Drunkolexia

A fiatal nők inkább isznak, mint esznek... Csak azért, hogy az esti italozgatás miatt ne hízzanak el, a fiatal nőknél előfordul, hogy inkább a napi kalóriabevitellel spórolnak, és lényegesen kevesebbet esznek.

Az alkohol, bár nem tartalmaz zsírt, tele van kalóriával és hizlal. Ezzel a fiatal nők is tisztában vannak, de azért, hogy az esti bulizások, baráti iszogatások miatt ne szedjenek fel plusz kilókat, a többletkalóriákat inkább a napközbeni étkezéseken spórolják meg. Ráadásul ezzel két legyet ütnek egy csapásra, hiszen például a vacsora kihagyásával nem csak a kalóriákat, hanem az italok árát is "megtakarítják", hiszen üres gyomorral hamarabb berúgnak.

Ezt az aggasztó jelenséget a szakemberek "drunkorexiának" nevezték el, utalva az ivás és az anorexia keveredésére.

Ez egy nagyon veszélyes tendencia. Mind mentális, mind fizikai károsodásokhoz vezethet, sőt akár alkoholizmushoz .

A nők szervezete ráadásul érzékenyebben is reagál az alkoholra, mint a férfiaké, ezért sokkal könnyebben károsodhatnak a létfontosságú szerveik.

Szerző: Suba Krisztina-Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Gyomoridegesség

A gyomor a vegetatív idegrendszer irányítása alatt működik. Feszült, ideges embereknél és... Tovább

Vitamin túladagolás

A legtöbb vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, így ezt pótolnunk kell. Ha... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás betegség diéta edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés élelmiszer életmód elhízás étrend fogyás fogyókúra kalóriabevitel lelki egészség