notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézd meg te is melyik a 15 itthon kapható legegészségtelenebb étel-botrányos

hirdetes

A 15 itthon kapható legegészségtelenebb étel

SFV
Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

GUMICUKOR

Mi van benne? Állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.

Ezért ne fogyaszd: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, ezt is mondhatnánk, hogy szagosított, festett műanyag. Teljesen a vegyipar “teremtménye”.

Mit egyél helyette? A fruttihoz hasonlóan itt is az egészséges alternatíva a gyümölcsök, magvak, otthon elkészített édességek lehetnek.

HÚSKONZERV

Mi van benne? Kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.

Ezért ne fogyaszd: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.

Mit egyél helyette? A konzerv készítményeket, főleg a hústartalmúakat nem árt hanyagolni… Válaszd inkább a friss és organikus ételeket!

KETCHUP

Mi van benne? Paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.

Ezért ne fogyaszd: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchup-ba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül. Ez nem túl bíztató…

hirdetes

Mit használj helyette? Saját készítésű paradicsomszószt.

TARTÓS SÜTEMÉNY

Mi van benne? Benzoátszármazékok, penészedés gátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.

Ezért ne fogyaszd: már a hideg ráz, mikor meglátom, hogy ezzel kínálnak meg vendégségben és illemből enni kell(ene) belőle. Ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10%-ot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örökéletű, de se íze, se bűze valami.

Mit egyél helyette? Házi, friss süteményt. Rengeteg alternatíva van, amit időhiányban és kevés alapanyagból is elkészíthetsz, csak ne legyél hozzá lusta, mert az egészséges bánja.

hirdetes

PÁRIZSI

Mi van benne? Körülbelül 40% bőrke (aprított darabka), 20% ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 % szója.

Ezért ne fogyaszd: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre és nem hiába. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak és a tányérunkba tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje. Nem túl gusztusos, igaz?

Mit egyél helyette? Ha mindenképp felvágottra éhezel, akkor inkább a tarja, sonka termékeket válaszd, igaz, hogy drágább, de azokon látszik, hogy legalább húsból van. Ha minden nap szendvicset viszel a munkahelyedre/iskolába, akkor nézd meg itt, milyen finom szendvicseket állíthatsz össze, melyekbe nem is kell a felvágott! ;)  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Diófa

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

T-sejtek

A nyirokrendszerünkben keringő limfociták két részből állnak, a B-sejtekből és a... Tovább

Tovább a lexikonra
egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód megoldás