notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézd meg te is melyik a 15 itthon kapaható legegészségtelenebb étel-botrányos

hirdetes

A 15 itthon kapható legegészségtelenebb étel

hirdetes

A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Ízletesek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel.
Utánajártunk és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgáltuk, vajon miből is vannak a legveszélyesebb árucikkek. A kutatás nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen árulják el az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra.
Összegyűjtöttük a hazai boltokban kapható 15 legegészségtelenebb ételt. Ha teheted kerüld el őket és valamilyen más, egészséges alternatívát válassz.

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, akkor kattints ide, és ismerd meg a legegészségesebb ételeket!

 

Nem árt tehát tisztába tenni, hogy mi is az amivel etetnek minket. Válassz tudatosan, ne sajnáld az időt a főzésre, hogy végleg elhagyjuk a feldolgozott késztermékeket. Friss, tiszta, organikus, teljes értékű alapanyagokat válasszunk, még akkor is ha azok drágábbak. Hiszen inkább a jó minőségű ételre költs, mint később a drága gyógyszerekre!

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

SAJTKRÉM

Mi van benne? Selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.

Ezért ne fogyaszd: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír, ha csontritkulásban szenvedsz vagy hajlamos vagy rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát mielőtt egy kockasajtba beleharapsz, előbb olvasd el, mit nyomtattak az oldalára…

Mit egyél helyette? Igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

SZÉNSAVAS, CUKROZOTT ÜDÍTŐK

Mi van benne? Víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.

Ezért ne fogyaszd: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, vagyis a szénsav miatt van, ami a nyelven pezsegve feldobja a fogyasztót. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, Összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!

Mit igyál helyette? Szénsavmentes ásványvizet, forrásvizet. Ízesítheted is ezekkel a természetes ízesítőkkel! Kattints ide! 

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

HABKARIKA

Mi van benne? Tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.

Ezért ne fogyaszd: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.

Mit egyél helyette? Készítsd el otthon, itt egy alaprecept! 

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

 

TARTÓS TOASTKENYÉR

Mi van benne? Tartósítószer, liszt, állományjavítók.

Ezért ne fogyaszd: ahhoz, hogy a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt pedig agyonfinomított.

Mit egyél helyette? Frissen készített, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vagy süss otthon! Nézd meg ITT a választékot! 

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

VIRSLI

Mi van benne? Szója, sertéshús, legalább 20% ipari szalonna.

Ezért ne fogyaszd: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!

Mit egyél helyette? Akármit, csak virslit NE! Ehetsz sonkát, tarját, főtt vagy sült húst.

Nézd meg itt, miből készül a virsli és garantáltan nem fogod megenni többé! 

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

FILTERES TEA

Mi van benne? Teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.

Ezért ne fogyaszd: komolyan gondoltad, hogy gyümölcsdarabkákat találsz majd a csészéd alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek egy kis aromával. Ezért nem érzed intenzíven az aromáját

hirdetes

Mit használj helyette? Teafüvet (szálas teát), amit nem csomagolnak filterekbe.

Olvass többet a filteres teáról ITT!

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

MIRELIT PIZZA

Mi van benne? Felvágott maradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.

Ezért ne fogyaszd: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizza alap köszönőviszonyban sincs egy igazi pizza szósszal, csak hasonlít az eredetire.

Mit egyél helyette? Most őszintén, Te sem szívesen ennél egy maradék-alapanyagokból álló pizzát, ugye? Kicsit több idő, de otthon is elkészítheted és 10 perc alatt megsül. De ne edd mértéktelenül!

Ajánló: Egészséges pizzák gyűjteménye 

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

KAKAÓS TEJTÁBLA

Mi van benne? Növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor.

Ezért ne fogyaszd: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolgunk. „Olcsóbban kínáljuk a semmit” - ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. És ami a legjobb: a kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Összegezve: egy értéktelen vacak, amivel átverik az embereket ( és sajnos nagyon sokan bedőlnek és megveszik gyermekeiknek).

Mit egyél helyette? Nézd meg a címkét és vegyél helyette IGAZI csokoládét= minimum 70% kakaótartalommal rendelkező csokoládé.

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

BURGONYACHIPS

Mi van benne? Sok sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók.

Ezért ne fogyaszd: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós chip legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás, hagymás, paprikás, chilis íze legyen.

Mit egyél helyette? Egészséges chipseket! ITT találod a receptjeiket, mindenképpen megéri kipróbálnod! 

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

“SZINTE”-SAJT

Mi van benne? Növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók.

Ezért ne fogyaszd: ez a különös élelmiszerbolti lény úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval, ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztanád ezt a termékeket, akkor csak bátran! De nem javasoljuk, egyáltalán!

Mit egyél helyette? Vegyél helyette igazi  házi sajtot.

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

GUMICUKOR

Mi van benne? Állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.

Ezért ne fogyaszd: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, ezt is mondhatnánk, hogy szagosított, festett műanyag. Teljesen a vegyipar “teremtménye”.

Mit egyél helyette? A fruttihoz hasonlóan itt is az egészséges alternatíva a gyümölcsök, magvak, otthon elkészített édességek lehetnek.

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

HÚSKONZERV

Mi van benne? Kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.

Ezért ne fogyaszd: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.

Mit egyél helyette? A konzerv készítményeket, főleg a hústartalmúakat nem árt hanyagolni… Válaszd inkább a friss és organikus ételeket!

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

KETCHUP

Mi van benne? Paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.

Ezért ne fogyaszd: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchup-ba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül. Ez nem túl bíztató…

Mit használj helyette? Saját készítésű paradicsomszószt. 

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

TARTÓS SÜTEMÉNY

Mi van benne? Benzoátszármazékok, penészedés gátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.

Ezért ne fogyaszd: már a hideg ráz, mikor meglátom, hogy ezzel kínálnak meg vendégségben és illemből enni kell(ene) belőle. Ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10%-ot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örökéletű, de se íze, se bűze valami.

Mit egyél helyette? Házi, friss süteményt. Rengeteg alternatíva van, amit időhiányban és kevés alapanyagból is elkészíthetsz, csak ne legyél hozzá lusta, mert az egészséges bánja.

Az itthon kapható 15 legegészségtelenebb étel-botrányos!

PÁRIZSI

Mi van benne? Körülbelül 40% bőrke (aprított darabka), 20% ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 % szója.

Ezért ne fogyaszd: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre és nem hiába. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak és a tányérunkba tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje. Nem túl gusztusos, igaz?

Mit egyél helyette? Ha mindenképp felvágottra éhezel, akkor inkább a tarja, sonka termékeket válaszd, igaz, hogy drágább, de azokon látszik, hogy legalább húsból van. Ha minden nap szendvicset viszel a munkahelyedre/iskolába, akkor nézd meg itt, milyen finom szendvicseket állíthatsz össze, melyekbe nem is kell a felvágott! ;)  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Pofonegyszerű egészséges reggeli

2020-01-16

Pofonegyszerű egészséges reggeli

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ugye tudod? De nem mindegy, hogy mi kerül a tányérodra! Ha unod már a zabkását, ezt a 3 perces egészséges receptet imádni fogod!

Ismerjük meg a természetes és a mesterséges édesítőszereket! 1. rész

2019-12-19

Ismerjük meg a természetes és a mesterséges édesítőszereket! 1. rész

Ígértem, írok az édesítőszerekről, amikkel a cukrot ki lehet váltani. Úgy gondoltam 2 nagy csoport szerint fogom rendezni őket, TERMÉSZETES és MESTERSÉGES. Ebben a részben a természetes édesítőszerekről lesz szó.

Fitten karácsonykor

2019-12-18

Fitten karácsonykor

A karácsonyi ünnepek élvezetéhez és az egészséges életmód fenntartásához olvasd el az ünnepi fitnesz útmutatónkat!

5+1 isteni finom, diétás desszert a karácsonyi asztalra!

2019-12-13

5+1 isteni finom, diétás desszert a karácsonyi asztalra!

5+1 isteni finom, ráadásul diétás desszertreceptet hoztam most nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a diétás karácsonyi desszerteket!

Fogyasszunk mértékkel, együnk tudatosan karácsonykor is. Így nemcsak a hízást, de a gyomorrontást is elkerülhetjük!

2019-12-11

Fogyasszunk mértékkel, együnk tudatosan karácsonykor is. Így nemcsak a...

Karácsonykor finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, a nagymamák mintha versenyt sütnének, rengeteg édességet szolgálnak fel. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyedén felszaladhat az ünnepek alatt pár kiló. De jó hír, hogy néhány változtatással kiküszöbölhetjük ezeket a kellemetlenséget.

Mert enni jó!

2019-12-10

Mert enni jó!

Az őszi-téli időszakban jellemző, hogy kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor különösen népszerűek a zsírosabb fogások, azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi következményekhez vezethet.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
132 911
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
132 911
Közösség

Szótár

Zsálya

Latin neve: Salvia officinalis   Eredete, élőhelye   A Földközi-tenger... Tovább

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 123

Átlagos értékelés: 4.8