notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megoldás a ruhaipari környezetszennyezésre: Second Hand Szeptember

hirdetes

Tényleg szükséged van minden héten új ruhára?

VN

Azzal mindenki tisztában van, hogy a környezetünk szennyezése világméretű problémát jelent. Tudjuk, hogy a gyárak füstjei, az autók kipufogói, a műanyag zacskók milyen károsak, de arra nem is gondolnánk, hogy mekkora szennyezést okoz a lakosság új ruhák iránti kielégíthetetlen igénye. Gondolnád, hogy egyetlen sima fehér ing vásárlásával annyi kárt okozol, mintha 60 kilométert autóznál?

A divatipar és a környezetszennyezés

A divatipar által okozott környezetszennyezés


Csak az Egyesült Királyságban percenként 2 tonna ruhát vásárolnak, és más Európai országokban sem sokkal kedvezőbb a helyzet.  Ennek a ruha mennyiségnek az előállításakor közel 50 tonna szén-dioxid keletkezik, összehasonlításképpen, ha autóval közlekedünk 27 000 kilométer alatt termelődik ugyanez a mennyiség, ami szinte elképzelhetetlen távolság. Hétköznapi ember számára is könnyen felfogható mértékben ez annyit jelent, hogy csupán egyetlen fehér ing vásárlása, ugyanazt a kibocsájtást eredményezi, mintha 56 kilométert mentünk volna autóval, ami nem kis távolság. Ha 2050-ig ugyanígy folytatódik a trend a ruha vásárlási szokásokban, akkor a ruhaipar fog felelni a klímaváltozások negyedéért, pedig ez egy viszonylag egyszerűen kezelhető probléma.

A környezetszennyezés okai a ruhaiparban


Hogy mi okozza ezt az óriási mértékű szennyezést? A fast fashion márkák köztudottan a távolabbi régiókban gyártják termékeiket, így azt valamilyen úton el kell juttatni hozzánk. Továbbá a ruhák mosása során nagy mennyiségű vizet használunk el, egyetlen egy farmert mosásához annak teljes időtartalma alatt közel 4000 liter víz szükséges. Ráadásul a folyamat közben rengeteg káros anyag képződik, ami a tengerekben köt ki, szennyezve ezzel az ottani élővilágot.

hirdetes

Pazarlás a ruhaiparban


De nem csak megvásároljuk a ruhákat, el is dobjuk azokat. Az Egyesült királyságban 11 millió darab ruhát dobnak ki minden egyes héten. Nem csoda, hiszen kétszer annyi ruhát értékesítenek a különböző üzletekben, mint egy évtizeddel ezelőtt, valahova kerülnie kell a feleslegnek. A fast fashion óriási méretű szennyezést okoz, amilyen gyorsan vásároljuk meg ruháikat, olyan gyorsan dobjuk is el azokat, akár egyetlen használat után is. Nemcsoda, hiszen a nagy divat márkák arra sarkallnak minket, hogy dobjuk el régi ruháinkat, hiszen már nem felelnek meg legújabb divatnak. De tényleg megér néhány divatos ruhadarab ennyi szennyezést?

hirdetes

Van erre megoldás?


Az Egyesült Királyságban, látva a probléma mértékét és fontoságát, elindítottak egy úgynevezett Second Hand September programot, amink célja, hogy bátorítja az embereket, hogy egy teljes hónapon át ne vegyenek új ruhákat, ezzel csökkentve a divatipar által okozott hatalmas mértékű szennyezést. A program lényege, hogy nem vásárolhatsz teljesen új ruhát. Azonban másodkézből megteheted ezt, vagy akár te is tovább adhatod megunt, ki nem használt ruháidat. Ha minden brit részt venne ebben a kezdeményezésben, és csupán egy hónapig nem vásárolnának új ruhákat, akkor a Föld átrepüléskor keletkező szennyezés 900 szorosát spórolnák meg. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Perricone diéta

Ha nem fogyasztasz elég ásványi anyagot vagy vitamint, az arcbőröd ráncosodhat és... Tovább

Energia leadás

A szervezet az energia döntő részét anyagcsere révén adja le, de energiát használ fel az... Tovább

Tovább a lexikonra
divat életmód lelki egészség