notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit kell tudni a jóllakottság hormon

hirdetes

Leptin - jóllakottság hormon

vitalzone.hu

A leptin - más néven jóllakottság-hormon - a fehérzsír-szövetben termelődik, vérben mérhető mennyiségét pedig a hipotalamusz érzékeli. A leptin egy másik, ghrelin nevű hormonnal együtt felel az éhségérzet szabályozásáért.

Mit kell tudni a jóllakottság hormon

A ghrelin az üres gyomorban termelődik, és arról tájékoztatja az agyat, hogy megérett az idő a tápanyag-utánpótlásra. Ha tehát a vérben a leptinszint magas, jóllakottnak érzed magad, de ha a ghrelinből érzékel nagyobb mennyiséget az agy, éhségérzet alakul ki. A kérdés tehát az, hogy érheted el, hogy a fogyókúra során szervezetedben magas legyen a leptin hormon szintje, illetve javuljon a testben a leptinválasz - vagyis agyad érzékenyebben reagáljon a jóllakottság-hormonra.

A túlsúlyos emberek esetében ugyanis gyakran megfigyelik a kutatók, hogy a leptinrezisztencia okoz problémát: ilyenkor hiába magas a vérben a hormon szintje, a test nem reagál rá elég érzékenyen. Számos kutatás kimutatta már, hogy a rendszeres halfogyasztás több szempontból is jó hatással van az egészségre. Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő tengeri halak fogyasztásával meghosszabbíthatod az életed. Egy padovai kutatás szerint a halban gazdag étrend javítja a szervezet leptinválaszát. Érdemes tehát hetente legalább kétszer tengeri halakat - makrélát, heringet, tonhalat - fogyasztanod.

hirdetes

Bizonyára sokszor hallottad már, hogy a fogyás érdekében érdemes átállni a napi háromszori étkezésről a napi ötszörire. Egyrészt így nem viszel be egyszerre túl nagy adag ételt, nem terheled meg nagyon az emésztőrendszeredet, másrészt kevesebb idő telik el két étkezés között. Ha pedig a nap során többször viszel be egységnyi kalóriát, azzal megakadályozod, hogy a vérben túlságosan csökkenjen a leptinszint - vagyis megéhezz.

hirdetes

Figyelj a glikémiás indexre!

A glikémiás index egy szám 0 és 100 között, mely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer szénhidráttartalmát milyen gyorsan használja fel a szervezet. Minél magasabb ez a szám, az étel fogyasztását követően annál gyorsabban emelkedik meg a szervezetben az inzulinszint, majd ugyanilyen gyorsan vissza is zuhan. Mivel az inzulin és a leptintermelés kapcsolatban áll egymással, még inkább érdemes az alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítanod a napi étrendedet. Ha ugyanis magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű táplálékokat fogyasztasz, lassabban alakul ki éhségérzet.

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B9-vitamin

Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak,... Tovább

Enzim

A szervezet által előállított, fehérje természetű anyagok, amelyeknek fő feladata a... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás