Lehet, hogy a tej nem is tesz jót, sőt, csak árt?

Mérgező a tej! Igaz lehet vajon?

Kósa Krisztina
hirdetes

A tejről mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, tele van kalciummal, ami a csontok és a fogak egészségéhez szükséges. Ha minden nap megiszik belőle egy pohárral a gyerek (vagy akár a felnőtt is), biztosan nagyon jót tesz, hiszen mindenhol azt reklámozák, hogy a tej szinte kötelező. Tele vannak vele a joghurtok, kis sütikék, sajtok, és még a felvágottakba is jut a tejporból, melytől minden laktózérzékeny ember szabályosan hülyét kap. 

Valóban ártalmas lenne a tej?

 

Minden ember fejében sok szép emlék él a gyerekkori habos kakaóról, a nagyi madártejéről, a sütikről… Emlékeztek ti is a frissen fejt meleg és még habos tej varázsára – főleg, ha vidéken laktatok? Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej egyenlő élet, erő, és egészség. "Tejet minden gyermeknek!" - hirdették már anno is a politikusok, az anyák agyába oedig reklámok milliói verék bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik törékenyek lesznek, fogaik pedig hamar tönkremennek, ha nem kapnak elég tejet.

 

Az orvosok, a védőnők, és egyáltalán mindenki úgy gondolja, hogy az a legjobb, amit tehetünk, ha a saját érdekünkben minél több tejet fogyasztunk.

 

Van azonban egy felettébb érdekes teória, melyet Jane Heimlich, a "Tej: halálos méreg" című könyv előszavában felvet. Eszerint "Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a baktériumokban és - a legkevésbé gusztusos összetevőben - a gennyben."

 

Indításnak hatásos, de vajon Jane Heimlich, és a könyv írója, Robert Cohen mire alapozzák mindezt? Lássuk hát a medvét!

 

Valóban ártalmas lenne a tej?

 

A gyerekek és a tej

 

Japán kutatók újszülött kismajmokat neveltek fel tejporból készült tápszerrel. A tápszerben lecsökkentették a fehérjetartalmat, és megnövelték a tejcukor tartalmat, s ennek hatására a kismajmok a későbbiek során az autizmus vonásait kezdték mutatni. Ez a következőkben nyilvánult meg: játék és szociális élet helyett félelmet és agresszivitást mutattak normál helyzetekben is, a fejüket ütögették stb.

 

A későbbiek során azonban már más kutatók azonban arra kezdtek gyanakodni, hogy talán nem csak a fehérjehiány, hanem a tejcukor-többlet lehet a legalapvetőbb gond. Kiderült ugyanis, hogy az emberi bélrendszerben két tejvadász baktériumtörzs él: az egyik lebontja a tejcukrot, a másik meg ammóniát termel, ami egyrészt puffadást, másrészt a vérbe kerülve nagyon komoly idegrendszeri károsodásokat okoz. 

hirdetes

 

Egy kutatócsoport gyermekek székletmintáján keresztül mutatta ki, hogy az autista gyermekek szervezetében az ammóniatermelő baktériumok túlsúlyban vannak.

 

Bűnös lehet például 

 

- a szoptatás hiánya

- antibiotikumos kezelés

- a pasztörizált tej

 

A pasztörizált tejben ugyanis olyan fehérjék keletkeznek, amelyek az ember számára nem emészthetőek. A fenti vizsgálatok során az is kiderült, hogy az ammónia akkor keletkezik, ha a tejfehérje/tejcukor aránya megbomlik.

Ha a pasztörizált tejfehérje nem emészthető, máris megbomlik a kényes egyensúly, a keletkező ammóniát pedig nem ellensúlyozza a felszívódó tejfehérje És mindez láthatatlanul megy végbe…

 

Valóban ártalmas lenne a tej?

 

A cukorbetegség, a csontritkulás és a tej kapcsolata

 

Már egy jó ideje gyanítható, hogy a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget a tehéntej fogyasztása is okozhatja. Azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában fogyasztottak tehéntejet, sokkal nagyobb arányban váltak életük későbbi részében cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak.

 

A reklámok alapján sok ember azt gondolhatná, hogy a csontok szinte csak és kizárólag tejből és joghurtból állnak össze. Nem csak az anyákat piszkálják azzal, hogy adjanak több tejterméket a gyerekeiknek, hanem bizony már az idősebb generációt is elérte ez a hullám, hiszen ha nem isznak sok tejet, akkor majd csontritkulásuk lesz. 

 

Dr. McDougall szerint "A mítoszt, hogy a csontritkulást a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb kalciumot az amerikaiak fogyasztják, és ők szenvednek a legtöbbet a csontritkulástól".

 

Akik a legtöbb tejterméket, és így a legtöbb kalciumot fogyasztották, azok közt kétszer gyakoribb volt a csípőcsonttörés. Ezzel szemben Kínában, ahol alig fogyasztanak tejjel készült termékeket, a csontritkulásos törések az amerikai átlag ötöde csupán.

A csontritkulás azért fokozott a sok tejterméket fogyasztóknál, mert a túlzott fehérjefogyasztás végül kioldja a kalciumot a csontokból. 

 

Valóban ártalmas lenne a tej?

 

A tej és az ember

 

A tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék, állítja több orvos is. Az gyerekek bélrendszerében a korai időkben még van tejcukorlebontó baktériumflóra, a későbbiekben azonban ez eltűnik.

Az észak-európai ember egy genetikai mutáció miatt képes felnőtt korában is lebontani a tejcukrot, ez viszont nem jelenti azt, hogy a tej egészséges is lenne. Az amerikai fehér ember valójában európai ember, ezért képes tejet inni. Az észak-amerikai színes bőrű lakosság nagy részének bélrendszere azonban már nem tud megbirkózni vele.

 

A tehéntej merőben más összetételű, mint az emberi tej. A tehéntej négyszer több fehérjét és hétszer több ásványi anyagot tartalmaz, viszont hiányoznak belőle alapvető zsírsavak, amelyek az agy fejlődéséhez szükségesek.

 

Nem mellékesen a tehéntejbe minden átmegy, amit a tehén kap. A teheneket gyakran kezelik növekedési hormonokkal, hogy több tejet adjanak, és kapnak antibiotikumot is rendesen a különféle betegségek és tőgygyulladás ellen. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

2019-05-16

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

A kókuszvirág cukor évezredek óta használt közkedvelt édesítőszer a déli- és délkelet-ázsiai régióban, ahol igen bőséges a kínálat kókuszpálmából. A kókuszból készült termékek legnagyobb előállítói és forgalmazói a Fülöp-Szigetek és Indonézia. A hazai alternatív édesítőszerek piacán körülbelül 5 éve jelent meg a kókuszvirág cukor.

Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

2019-05-16

Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

A víz nagyon egészséges, ajánlott belőle akár napi két liter elfogyasztása. Leginkább az ásványvízből! Bár általában mindenki annyi vizet fogyaszt, amennyi neki jólesik, a szakértők szerint napi akár három liter vizet is érdemes meginnunk, hogy egészségesek legyünk.

El ne csússz egy banánhéjon!

2019-05-16

El ne csússz egy banánhéjon!

Gyümölcsökre és zöldségekre mindenkinek szüksége van, de nem mindig tudjuk, hogy azon kívül, hogy vitamindúsak, pontosan milyen előnyökkel is jár egy-egy fogyasztása.

Mennyi koffein található a különböző kávétípusokban?

2019-05-17

Mennyi koffein található a különböző kávétípusokban?

A kávé népszerű ital, és valószínűleg a leggyakrabban fogyasztott koffeinforrás. A kávé koffein-tartalma jelentősen változhat számos tényezőtől függően, beleértve a kávé típusát, főzési módját és a márkát. Lássuk a számokat!

Puffadás, szélgörcsök, emésztési zavarok kínzó tünetei

2019-05-14

Puffadás, szélgörcsök, emésztési zavarok kínzó tünetei

Ha alkalmanként jelenik meg a probléma, több tényező is felelős lehet: a gyorsan elfogyasztott étellel levegő kerülhet az emésztőrendszerbe, de ételérzékenység is állhat a háttérben.

Így állítsd helyre gyomrod egészségét

2019-05-16

Így állítsd helyre gyomrod egészségét

Gyomorfájás? Gyomorégés? Emésztési zavarok? Kellemetlen érzés? A gyomor nem megfelelő működésének tünetei. Íme 7 hatékony tipp, amik segítségével visszaállíthatod gyomrod egészségét pillanatok alatt.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
127 987
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 047 076
Közösség

Szótár

Aromafürdő

  A fürdővízhez gyógynövényeket és illóolajokat adagolnak a fürdővízhez, éppen... Tovább

Bioszauna

  A klasszikus szauna keringési rendszert kímélő fajtája, ahol a hőmérséklet 40-60... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 5.0