notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lehet, hogy a tej nem is tesz jót, sőt, csak árt?

hirdetes

Mérgező a tej! Igaz lehet vajon?

Kósa Krisztina
hirdetes

A tejről mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, tele van kalciummal, ami a csontok és a fogak egészségéhez szükséges. Ha minden nap megiszik belőle egy pohárral a gyerek (vagy akár a felnőtt is), biztosan nagyon jót tesz, hiszen mindenhol azt reklámozák, hogy a tej szinte kötelező. Tele vannak vele a joghurtok, kis sütikék, sajtok, és még a felvágottakba is jut a tejporból, melytől minden laktózérzékeny ember szabályosan hülyét kap. 

Valóban ártalmas lenne a tej?

 

Minden ember fejében sok szép emlék él a gyerekkori habos kakaóról, a nagyi madártejéről, a sütikről… Emlékeztek ti is a frissen fejt meleg és még habos tej varázsára – főleg, ha vidéken laktatok? Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej egyenlő élet, erő, és egészség. "Tejet minden gyermeknek!" - hirdették már anno is a politikusok, az anyák agyába oedig reklámok milliói verék bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik törékenyek lesznek, fogaik pedig hamar tönkremennek, ha nem kapnak elég tejet.

 

Az orvosok, a védőnők, és egyáltalán mindenki úgy gondolja, hogy az a legjobb, amit tehetünk, ha a saját érdekünkben minél több tejet fogyasztunk.

 

Van azonban egy felettébb érdekes teória, melyet Jane Heimlich, a "Tej: halálos méreg" című könyv előszavában felvet. Eszerint "Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a baktériumokban és - a legkevésbé gusztusos összetevőben - a gennyben."

 

Indításnak hatásos, de vajon Jane Heimlich, és a könyv írója, Robert Cohen mire alapozzák mindezt? Lássuk hát a medvét!

 

Valóban ártalmas lenne a tej?

 

A gyerekek és a tej

 

Japán kutatók újszülött kismajmokat neveltek fel tejporból készült tápszerrel. A tápszerben lecsökkentették a fehérjetartalmat, és megnövelték a tejcukor tartalmat, s ennek hatására a kismajmok a későbbiek során az autizmus vonásait kezdték mutatni. Ez a következőkben nyilvánult meg: játék és szociális élet helyett félelmet és agresszivitást mutattak normál helyzetekben is, a fejüket ütögették stb.

 

A későbbiek során azonban már más kutatók azonban arra kezdtek gyanakodni, hogy talán nem csak a fehérjehiány, hanem a tejcukor-többlet lehet a legalapvetőbb gond. Kiderült ugyanis, hogy az emberi bélrendszerben két tejvadász baktériumtörzs él: az egyik lebontja a tejcukrot, a másik meg ammóniát termel, ami egyrészt puffadást, másrészt a vérbe kerülve nagyon komoly idegrendszeri károsodásokat okoz. 

hirdetes

 

Egy kutatócsoport gyermekek székletmintáján keresztül mutatta ki, hogy az autista gyermekek szervezetében az ammóniatermelő baktériumok túlsúlyban vannak.

 

Bűnös lehet például 

 

- a szoptatás hiánya

- antibiotikumos kezelés

- a pasztörizált tej

 

A pasztörizált tejben ugyanis olyan fehérjék keletkeznek, amelyek az ember számára nem emészthetőek. A fenti vizsgálatok során az is kiderült, hogy az ammónia akkor keletkezik, ha a tejfehérje/tejcukor aránya megbomlik.

Ha a pasztörizált tejfehérje nem emészthető, máris megbomlik a kényes egyensúly, a keletkező ammóniát pedig nem ellensúlyozza a felszívódó tejfehérje És mindez láthatatlanul megy végbe…

 

Valóban ártalmas lenne a tej?

 

A cukorbetegség, a csontritkulás és a tej kapcsolata

 

Már egy jó ideje gyanítható, hogy a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget a tehéntej fogyasztása is okozhatja. Azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában fogyasztottak tehéntejet, sokkal nagyobb arányban váltak életük későbbi részében cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak.

 

A reklámok alapján sok ember azt gondolhatná, hogy a csontok szinte csak és kizárólag tejből és joghurtból állnak össze. Nem csak az anyákat piszkálják azzal, hogy adjanak több tejterméket a gyerekeiknek, hanem bizony már az idősebb generációt is elérte ez a hullám, hiszen ha nem isznak sok tejet, akkor majd csontritkulásuk lesz. 

 

Dr. McDougall szerint "A mítoszt, hogy a csontritkulást a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb kalciumot az amerikaiak fogyasztják, és ők szenvednek a legtöbbet a csontritkulástól".

 

Akik a legtöbb tejterméket, és így a legtöbb kalciumot fogyasztották, azok közt kétszer gyakoribb volt a csípőcsonttörés. Ezzel szemben Kínában, ahol alig fogyasztanak tejjel készült termékeket, a csontritkulásos törések az amerikai átlag ötöde csupán.

A csontritkulás azért fokozott a sok tejterméket fogyasztóknál, mert a túlzott fehérjefogyasztás végül kioldja a kalciumot a csontokból. 

 

Valóban ártalmas lenne a tej?

 

A tej és az ember

 

A tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék, állítja több orvos is. Az gyerekek bélrendszerében a korai időkben még van tejcukorlebontó baktériumflóra, a későbbiekben azonban ez eltűnik.

Az észak-európai ember egy genetikai mutáció miatt képes felnőtt korában is lebontani a tejcukrot, ez viszont nem jelenti azt, hogy a tej egészséges is lenne. Az amerikai fehér ember valójában európai ember, ezért képes tejet inni. Az észak-amerikai színes bőrű lakosság nagy részének bélrendszere azonban már nem tud megbirkózni vele.

 

A tehéntej merőben más összetételű, mint az emberi tej. A tehéntej négyszer több fehérjét és hétszer több ásványi anyagot tartalmaz, viszont hiányoznak belőle alapvető zsírsavak, amelyek az agy fejlődéséhez szükségesek.

 

Nem mellékesen a tehéntejbe minden átmegy, amit a tehén kap. A teheneket gyakran kezelik növekedési hormonokkal, hogy több tejet adjanak, és kapnak antibiotikumot is rendesen a különféle betegségek és tőgygyulladás ellen. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A nyári alak érdekében KÖTELEZŐ de egyszerű szabály: Válts kókuszolajra! Mutatjuk miért és hogy mit válassz:

2019-12-15

A nyári alak érdekében KÖTELEZŐ de egyszerű szabály: Válts...

Az egészséges táplálkozással és az életmódváltással gyakran egy lapon szerepel a különböző zsiradékok, olajok elhagyása a táplálkozásból is. A kókuszolajjal ezt kikerülheted, ráadásul teljesen egészségesen

Klasszikus újévi fogadalom! De vajon be is tartod?

2019-12-11

Klasszikus újévi fogadalom! De vajon be is tartod?

"Lassan itt a karácsony, az újév, már elkezdtek megfogalmazódni sokunkban a fogadalmaink, melyek közül az egyik, sok ember listáján a fogyás, alakformálás.

Kifogásaitokkal kíméljetek meg! Nem érdekel, és nem hat meg!!

2019-12-09

Kifogásaitokkal kíméljetek meg! Nem érdekel, és nem hat meg!!

Arra van , és lesz időd , energiád amire akarod! Ha egészséges vagy, van kezed-lábad, minden adott ,hogy elgyere a kondi terembe, vagy akár otthon sportolj, akkor tedd meg!

Miért vagyunk fáradtak?

2019-12-09

Miért vagyunk fáradtak?

Az állandó fáradtságérzet az egyik leggyakoribb probléma a népesség körében, melyet befolyásolhat az életvitel. Előfordulhat, hogy valaki egészséges életmódot folytat és nincsen egészségügyi problémája sem, mégis rátelepszik egy kellemetlen érzés: az állandó kimerültség.

Miért nélkülözhetetlen számunkra a glutamin?

2019-12-03

Miért nélkülözhetetlen számunkra a glutamin?

Nélkülözhetetlen a gyomor - és bélrendszer számára, mivel a glutamin az egészséges bélflóra egyik fontos tényezője!

Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban

2019-11-28

Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban

A gyermekeink jó ütemű testi-lelki fejlődéséhez alapvető szükséglet az életkori sajátosságokat figyelmembe vevő táplálás. Az egészséges táplálkozási szokásokat már kora gyermekkorban érdemes kialakítani, elsajátítani. Csecsemőkorban, a szoptatás befejezé

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
93 884
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 346 104
Közösség

Szótár

Orbáncfű (Közönséges)

Latin neve: Hypericum perforatum   Eredete, élőhelye   A Közönséges orbáncfű... Tovább

Obezitológus

Az obezitológus az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 5.0