notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Életmód váltás

Húsba vágó kérdések

vitalzone.hu
hirdetes

Sokaknak a diéta egyet jelent a fogyókúrával. A felmérések szerint viszont a legtöbben valamilyen táplálékallergia, érzékenység, vagy cukorbetegség esetén kényszerülnek étrendváltoztatásra.

Húsba vágó kérdések

Vannak olyan betegségek, s ezek elsősorban a táplálékallergiák, amelyek kizárólag diétával, azaz szabályozott étrenddel kezelhetők. Ilyenkor nagy kérdés, hogy egyáltalán mit szabad enni, illetve ártalmas- e a hús fogyasztása.


 Henter Izabella, dietetikus szakértő szerint - aki a Bonafarm felkérésére elemezte a témát - először is tisztázzuk, hogy akkor beszélünk valódi allergiáról, amikor meghatározott immunológiai reakció zajlik a háttérben. Ha sikerül kiiktatni étrendünkből a tünetet okozó alapanyagokat, ételeket, máris megszünnek a panaszok. S így a diéta nem gyötrelmet jelent, hanem épp ellenkezőleg, hiszen leszámolunk a kellemetlen, legtöbbször a  bélrendszert, a légutakat vagy a bőrt érintő tünetekkel, és jobb lesz a közérzetünk.


Az ételérzékenység hátterében több tényező is szerepelhet. A leggyakoribb probléma a laktózintolerancia, mikor is a tejcukrot (laktózt) lebontó enzim hiányzik, vagy pedig működése csökken. Ekkor a lebontatlan tejcukrot a vastagbélben élő normál bélflóra baktériumai bontják le, ami gáztermelődéssel jár, puffadáshoz, elégtelen folyadékfelszíváshoz, esetleg hasmenéshez vezethet.


Gyakran előfordul, hogy az ételekhez hozzáadott adalékanyagokra  reagál érzékenyen a bélrendszerünk, többek között például glutamátokra, színezékanyagokra, tartósítószerekre, szulfitokra, szalicilátokra -  ezt intoleranciának nevezzük .A különbség a kettő között, hogy míg  az ételallergia tünetei minden egyes alkalommal megjelennek, akár a legcsekélyebb mennyiség elfogyasztása nyomán is, addig az intolerancia tünetei dózis-függők. A panaszok akkor jelennek meg, ha a kérdéses ételből nagyobb mennyiséget fogyasztunk, vagy gyakrabban esszük. Érzékenység esetén mindenkinél egyéni a tűrőképesség pl.: a laktózintoleranciás betegek többsége  megihat a kávéjában egy kis tejet vagy tejszínt, azonban vannak, akik a gyógyszerekben lévő minimális mennyiséget sem tűrik.

hirdetes


 Mit tegyünk, hogy megelőzzük az étel-intolerancia miatt kialakuló tüneteket? Figyeljünk oda magunkra, legyünk tisztában azzal, hogy mely ételek okoznak problémát, ezeket pedig kerüljük, vagy csak minimális mértékben fogyasszuk.  Étteremben vagy vendégségben, kérdezzünk rá, hogyan készül a kiválasztott étel, került-e bele olyan anyag, amelyet nem tolerál szervezetünk. Vásárláskor pedig mindig olvassuk el az élelmiszerek csomagoláson szereplő feliratokat. 


Sokan gondolják, hogy a diétáknak nem lehet mellékhatása, pedig előfordulhat valamilyen hiányállapot. Ha például egy olyan fontos nyersanyagot kiiktatunk az étrendünkből, mint a tej, akkor mással kell pótolni a hiányzó tápanyagokat. Az elegendő kalcium biztosítása mellett a fehérjeellátottságot a tojás mellett a húsok pótolhatják (kivéve a borjú és a marhahús).


 A laktózintolerancia, allergia mellett a  lisztérzékenység (cöliakia), felszívódási zavar az, mely a lakosság 1-2%-át érinti. Az étkezéssel bevitt gabonafélékben (búza, árpa, zab, rozs) lévő glutén nevű fehérje idézi elő. A betegség nem nőhető ki, és akár felnőtt korban is kialakulhat, de megfelelő diéta hatására a bélbolyhok regenerálódnak, és teljes életet lehet élni vele. Jelenleg a betegség egyetlen hatékony kezelése a gluténmentes diéta, melynek pontos betartására minden körülmények között törekedni kell.

hirdetes


 Ebben a diétában a tőkehúsok szabadon fogyaszthatók, míg a húskészítmények közül csak gluténmentes termékeket szabad vásárolni. Figyelem: gyakran tartalmaznak glutént a hurkafélék, májkonzervek, pástétomok, húskonzervek. Az olyan húskészítményeket, amin az áll, hogy „aroma gluténnal” vagy „glükóz/dextróz búzából készült”, a hatályos rendeletek szerint gluténérzékenyek fogyaszthatják, hiszen ezen adalékok gluténtartalma jóval a megengedett határérték alatt van. A húsok fehérje-, vas- és vitamintartalma különösen jótékony hatású a diagnózist követő gluténmentes étrendben. Nem kell magyarázni, hogy  a húsok sokféleképpen ízesíthetőek, rengeteg variációban készülhetnek belőlük különböző fogások, és hosszú távon sem teszik unalmassá a diétázók mindennapjait.


 Hasonlóképpen fontos szerepet játszanak a - sovány - húsok a cukorbetegek diétájában, biztosítva a változatos és jó minőségű fehérjebevitelt.


 Tulajdonképpen a különféle diéták és fogyókurák között tényleg sokszor van átfedés - ismerünk olyan séfet, aki diabéteszes étrendre átállva szabadult meg jelentős súlyfeleslegtől, és olyan cukrászt, aki tünetek nélkül voksolt a laktózmentes süteményekre -,  de a lényeg mindig az, hogy jó minőségű alapanyagokból, változatosan étkezzünk, élvezzük az ízeket. Ne gondoljuk, hogy rajtunk kivül nincs más vesztes a teremtésben, miközben lehet, hogy éppen nyerésre állunk...          

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Így csaphatják be magukat a fogyózó tésztafüggők

2019-09-03

Így csaphatják be magukat a fogyózó tésztafüggők

Amerikai bloggerek kitalálták, mivel lehetne szerethetőbbé tenni egy hasznos, mégis kacatgyanúsnak tűnő konyhai eszközt.

Tíz egyszerű módszer, hogy kevesebbet együnk

2019-08-28

Tíz egyszerű módszer, hogy kevesebbet együnk

Naponta több mint kétszáz evéssel kapcsolatos döntést hozunk, amelyek közül a legtöbb egyáltalán nem tudatos. Éppen ezért, ha fogyni akarunk, a kalóriaszámlálás helyett célravezetőbb lehet, ha étkezési szokásainkat alakítjuk át.

Fogyni akar? Cserélje le a tányérját!

2019-08-26

Fogyni akar? Cserélje le a tányérját!

Nem forradalmi, nem új, és sokszor nem is követhető. Mégis, Brian Wansink tanácsaival örök életünkre kontrollálni tudjuk a testsúlyunkat.

Milyen egy egészséges romantikus vacsora?

2019-08-21

Milyen egy egészséges romantikus vacsora?

Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyű bűnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belőlük.

Gondold meg, úgy igyál!

2019-08-20

Gondold meg, úgy igyál!

A gyorsított trónöröklés egyik lehetséges helyszíne a történelem folyamán mindig is a terített asztal volt; az uralkodóknak a mérgezéstől való félelme pedig a testőrök egy specializált gárdáját hozta létre, az előkóstolókét.

Hagymát hagymával

2019-08-14

Hagymát hagymával

Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de leginkább ételeinket fűszerezzük, ízesítjük vele.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 888 187
Közösség

Szótár

Vitamin túladagolás

A legtöbb vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, így ezt pótolnunk kell. Ha... Tovább

Folsav

A B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Rendkívül fontos szerepet játszik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 143

Átlagos értékelés: 4.9

akaraterő betegség diéta egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer étrend kalóriabevitel