notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Életmód váltás

Húsba vágó kérdések

vitalzone.hu
hirdetes

Sokaknak a diéta egyet jelent a fogyókúrával. A felmérések szerint viszont a legtöbben valamilyen táplálékallergia, érzékenység, vagy cukorbetegség esetén kényszerülnek étrendváltoztatásra.

Húsba vágó kérdések

Vannak olyan betegségek, s ezek elsősorban a táplálékallergiák, amelyek kizárólag diétával, azaz szabályozott étrenddel kezelhetők. Ilyenkor nagy kérdés, hogy egyáltalán mit szabad enni, illetve ártalmas- e a hús fogyasztása.


 Henter Izabella, dietetikus szakértő szerint - aki a Bonafarm felkérésére elemezte a témát - először is tisztázzuk, hogy akkor beszélünk valódi allergiáról, amikor meghatározott immunológiai reakció zajlik a háttérben. Ha sikerül kiiktatni étrendünkből a tünetet okozó alapanyagokat, ételeket, máris megszünnek a panaszok. S így a diéta nem gyötrelmet jelent, hanem épp ellenkezőleg, hiszen leszámolunk a kellemetlen, legtöbbször a  bélrendszert, a légutakat vagy a bőrt érintő tünetekkel, és jobb lesz a közérzetünk.


Az ételérzékenység hátterében több tényező is szerepelhet. A leggyakoribb probléma a laktózintolerancia, mikor is a tejcukrot (laktózt) lebontó enzim hiányzik, vagy pedig működése csökken. Ekkor a lebontatlan tejcukrot a vastagbélben élő normál bélflóra baktériumai bontják le, ami gáztermelődéssel jár, puffadáshoz, elégtelen folyadékfelszíváshoz, esetleg hasmenéshez vezethet.


Gyakran előfordul, hogy az ételekhez hozzáadott adalékanyagokra  reagál érzékenyen a bélrendszerünk, többek között például glutamátokra, színezékanyagokra, tartósítószerekre, szulfitokra, szalicilátokra -  ezt intoleranciának nevezzük .A különbség a kettő között, hogy míg  az ételallergia tünetei minden egyes alkalommal megjelennek, akár a legcsekélyebb mennyiség elfogyasztása nyomán is, addig az intolerancia tünetei dózis-függők. A panaszok akkor jelennek meg, ha a kérdéses ételből nagyobb mennyiséget fogyasztunk, vagy gyakrabban esszük. Érzékenység esetén mindenkinél egyéni a tűrőképesség pl.: a laktózintoleranciás betegek többsége  megihat a kávéjában egy kis tejet vagy tejszínt, azonban vannak, akik a gyógyszerekben lévő minimális mennyiséget sem tűrik.

hirdetes


 Mit tegyünk, hogy megelőzzük az étel-intolerancia miatt kialakuló tüneteket? Figyeljünk oda magunkra, legyünk tisztában azzal, hogy mely ételek okoznak problémát, ezeket pedig kerüljük, vagy csak minimális mértékben fogyasszuk.  Étteremben vagy vendégségben, kérdezzünk rá, hogyan készül a kiválasztott étel, került-e bele olyan anyag, amelyet nem tolerál szervezetünk. Vásárláskor pedig mindig olvassuk el az élelmiszerek csomagoláson szereplő feliratokat. 


Sokan gondolják, hogy a diétáknak nem lehet mellékhatása, pedig előfordulhat valamilyen hiányállapot. Ha például egy olyan fontos nyersanyagot kiiktatunk az étrendünkből, mint a tej, akkor mással kell pótolni a hiányzó tápanyagokat. Az elegendő kalcium biztosítása mellett a fehérjeellátottságot a tojás mellett a húsok pótolhatják (kivéve a borjú és a marhahús).


 A laktózintolerancia, allergia mellett a  lisztérzékenység (cöliakia), felszívódási zavar az, mely a lakosság 1-2%-át érinti. Az étkezéssel bevitt gabonafélékben (búza, árpa, zab, rozs) lévő glutén nevű fehérje idézi elő. A betegség nem nőhető ki, és akár felnőtt korban is kialakulhat, de megfelelő diéta hatására a bélbolyhok regenerálódnak, és teljes életet lehet élni vele. Jelenleg a betegség egyetlen hatékony kezelése a gluténmentes diéta, melynek pontos betartására minden körülmények között törekedni kell.

hirdetes


 Ebben a diétában a tőkehúsok szabadon fogyaszthatók, míg a húskészítmények közül csak gluténmentes termékeket szabad vásárolni. Figyelem: gyakran tartalmaznak glutént a hurkafélék, májkonzervek, pástétomok, húskonzervek. Az olyan húskészítményeket, amin az áll, hogy „aroma gluténnal” vagy „glükóz/dextróz búzából készült”, a hatályos rendeletek szerint gluténérzékenyek fogyaszthatják, hiszen ezen adalékok gluténtartalma jóval a megengedett határérték alatt van. A húsok fehérje-, vas- és vitamintartalma különösen jótékony hatású a diagnózist követő gluténmentes étrendben. Nem kell magyarázni, hogy  a húsok sokféleképpen ízesíthetőek, rengeteg variációban készülhetnek belőlük különböző fogások, és hosszú távon sem teszik unalmassá a diétázók mindennapjait.


 Hasonlóképpen fontos szerepet játszanak a - sovány - húsok a cukorbetegek diétájában, biztosítva a változatos és jó minőségű fehérjebevitelt.


 Tulajdonképpen a különféle diéták és fogyókurák között tényleg sokszor van átfedés - ismerünk olyan séfet, aki diabéteszes étrendre átállva szabadult meg jelentős súlyfeleslegtől, és olyan cukrászt, aki tünetek nélkül voksolt a laktózmentes süteményekre -,  de a lényeg mindig az, hogy jó minőségű alapanyagokból, változatosan étkezzünk, élvezzük az ízeket. Ne gondoljuk, hogy rajtunk kivül nincs más vesztes a teremtésben, miközben lehet, hogy éppen nyerésre állunk...          

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
99 803
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 184 718
Közösség

Szótár

Kreatin táplálékkiegészítők

  A kreatin az ételekben és a szervezetünkben is természetesen megtalálható aminosav... Tovább

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 143

Átlagos értékelés: 4.9

akaraterő betegség diéta egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer étrend kalóriabevitel