notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Életmód váltás

hirdetes

Húsba vágó kérdések

vitalzone.hu
hirdetes

Sokaknak a diéta egyet jelent a fogyókúrával. A felmérések szerint viszont a legtöbben valamilyen táplálékallergia, érzékenység, vagy cukorbetegség esetén kényszerülnek étrendváltoztatásra.

Húsba vágó kérdések

Vannak olyan betegségek, s ezek elsősorban a táplálékallergiák, amelyek kizárólag diétával, azaz szabályozott étrenddel kezelhetők. Ilyenkor nagy kérdés, hogy egyáltalán mit szabad enni, illetve ártalmas- e a hús fogyasztása.


 Henter Izabella, dietetikus szakértő szerint - aki a Bonafarm felkérésére elemezte a témát - először is tisztázzuk, hogy akkor beszélünk valódi allergiáról, amikor meghatározott immunológiai reakció zajlik a háttérben. Ha sikerül kiiktatni étrendünkből a tünetet okozó alapanyagokat, ételeket, máris megszünnek a panaszok. S így a diéta nem gyötrelmet jelent, hanem épp ellenkezőleg, hiszen leszámolunk a kellemetlen, legtöbbször a  bélrendszert, a légutakat vagy a bőrt érintő tünetekkel, és jobb lesz a közérzetünk.


Az ételérzékenység hátterében több tényező is szerepelhet. A leggyakoribb probléma a laktózintolerancia, mikor is a tejcukrot (laktózt) lebontó enzim hiányzik, vagy pedig működése csökken. Ekkor a lebontatlan tejcukrot a vastagbélben élő normál bélflóra baktériumai bontják le, ami gáztermelődéssel jár, puffadáshoz, elégtelen folyadékfelszíváshoz, esetleg hasmenéshez vezethet.


Gyakran előfordul, hogy az ételekhez hozzáadott adalékanyagokra  reagál érzékenyen a bélrendszerünk, többek között például glutamátokra, színezékanyagokra, tartósítószerekre, szulfitokra, szalicilátokra -  ezt intoleranciának nevezzük .A különbség a kettő között, hogy míg  az ételallergia tünetei minden egyes alkalommal megjelennek, akár a legcsekélyebb mennyiség elfogyasztása nyomán is, addig az intolerancia tünetei dózis-függők. A panaszok akkor jelennek meg, ha a kérdéses ételből nagyobb mennyiséget fogyasztunk, vagy gyakrabban esszük. Érzékenység esetén mindenkinél egyéni a tűrőképesség pl.: a laktózintoleranciás betegek többsége  megihat a kávéjában egy kis tejet vagy tejszínt, azonban vannak, akik a gyógyszerekben lévő minimális mennyiséget sem tűrik.

hirdetes


 Mit tegyünk, hogy megelőzzük az étel-intolerancia miatt kialakuló tüneteket? Figyeljünk oda magunkra, legyünk tisztában azzal, hogy mely ételek okoznak problémát, ezeket pedig kerüljük, vagy csak minimális mértékben fogyasszuk.  Étteremben vagy vendégségben, kérdezzünk rá, hogyan készül a kiválasztott étel, került-e bele olyan anyag, amelyet nem tolerál szervezetünk. Vásárláskor pedig mindig olvassuk el az élelmiszerek csomagoláson szereplő feliratokat. 


Sokan gondolják, hogy a diétáknak nem lehet mellékhatása, pedig előfordulhat valamilyen hiányállapot. Ha például egy olyan fontos nyersanyagot kiiktatunk az étrendünkből, mint a tej, akkor mással kell pótolni a hiányzó tápanyagokat. Az elegendő kalcium biztosítása mellett a fehérjeellátottságot a tojás mellett a húsok pótolhatják (kivéve a borjú és a marhahús).


 A laktózintolerancia, allergia mellett a  lisztérzékenység (cöliakia), felszívódási zavar az, mely a lakosság 1-2%-át érinti. Az étkezéssel bevitt gabonafélékben (búza, árpa, zab, rozs) lévő glutén nevű fehérje idézi elő. A betegség nem nőhető ki, és akár felnőtt korban is kialakulhat, de megfelelő diéta hatására a bélbolyhok regenerálódnak, és teljes életet lehet élni vele. Jelenleg a betegség egyetlen hatékony kezelése a gluténmentes diéta, melynek pontos betartására minden körülmények között törekedni kell.


 Ebben a diétában a tőkehúsok szabadon fogyaszthatók, míg a húskészítmények közül csak gluténmentes termékeket szabad vásárolni. Figyelem: gyakran tartalmaznak glutént a hurkafélék, májkonzervek, pástétomok, húskonzervek. Az olyan húskészítményeket, amin az áll, hogy „aroma gluténnal” vagy „glükóz/dextróz búzából készült”, a hatályos rendeletek szerint gluténérzékenyek fogyaszthatják, hiszen ezen adalékok gluténtartalma jóval a megengedett határérték alatt van. A húsok fehérje-, vas- és vitamintartalma különösen jótékony hatású a diagnózist követő gluténmentes étrendben. Nem kell magyarázni, hogy  a húsok sokféleképpen ízesíthetőek, rengeteg variációban készülhetnek belőlük különböző fogások, és hosszú távon sem teszik unalmassá a diétázók mindennapjait.


 Hasonlóképpen fontos szerepet játszanak a - sovány - húsok a cukorbetegek diétájában, biztosítva a változatos és jó minőségű fehérjebevitelt.


 Tulajdonképpen a különféle diéták és fogyókurák között tényleg sokszor van átfedés - ismerünk olyan séfet, aki diabéteszes étrendre átállva szabadult meg jelentős súlyfeleslegtől, és olyan cukrászt, aki tünetek nélkül voksolt a laktózmentes süteményekre -,  de a lényeg mindig az, hogy jó minőségű alapanyagokból, változatosan étkezzünk, élvezzük az ízeket. Ne gondoljuk, hogy rajtunk kivül nincs más vesztes a teremtésben, miközben lehet, hogy éppen nyerésre állunk...          

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Rostban és fehérjében gazdag reggeli: Édesburgonya keksz

2020-03-30

Rostban és fehérjében gazdag reggeli: Édesburgonya keksz

Egyszer kipróbálod, majd rendszeresen elkészíted! Miért? Mert egyszerű, gyors és elképesztően finom receptötlet mindenkinek, aki egy kicsit is egészséges életmódot követ.

Egészséges vacsoraötlet: Így készül az isteni burrito házilag!

2020-03-29

Egészséges vacsoraötlet: Így készül az isteni burrito házilag!

Gyorsan elkészíthető ebéd/vacsora ötletre van szükséged? Készítsd el házilag, az isteni és egészséges burrito receptjét! Mutatom a kedvenc töltelékem hozzá, imádni fogod!

Mi állhat a rossz közérzet hátterében?

2020-03-02

Mi állhat a rossz közérzet hátterében?

"Figyelünk rá, hogy szép ruhában, tisztán és divatosan jelenjünk meg bárhová is megyünk, de arra már kevesen figyelünk, hogy szervezetünk is tipp-topp legyen." -Haris Éva

Interjú a táplálkozásról és az egészséges életmódról Haris Évával!

2020-03-02

Interjú a táplálkozásról és az egészséges életmódról Haris Évával!

"Semmi bizonyíték nincs rá, hogy naponta sokszor keveset enni jobb, mint kevesebbszer többet." Tisztázzuk a tévhiteket, Haris Éva egészségügyi szaktanár segítségével!

Briliáns elképzelés! Ehető kávécsészét teszteltek!

2020-02-22

Briliáns elképzelés! Ehető kávécsészét teszteltek!

Vannak dolgok, amikről képtelenek vagyunk lemondani, pedig tudjuk, hogy káros a környezetünkre. Zseniális az elképzelés,így kellene csökkenteni a felesleges hulladékokat!

Ezek a leggyakoribb hibák az egészséges életmóddal kapcsolatban!

2020-02-17

Ezek a leggyakoribb hibák az egészséges életmóddal kapcsolatban!

Rengeteg a tévhit az interneten az egészséges életmóddal kapcsolatban, ezért nem is csoda, ha nem tudsz kiigazodni rajtuk. Most VALÓBAN hasznos információkkal segítünk!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
99 395
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
459 784
Közösség

Szótár

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Hormon

  A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 143

Átlagos értékelés: 4.9

akaraterő betegség diéta egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer étrend kalóriabevitel