notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így lehetsz magabiztosabb az életben!

hirdetes

Hogyan legyünk magabiztosabbak: 9 hasznos tipp, hogy jobban érezd magad a bőrödben!

ZH
magabiztosság

6.    Szembesülj félelmeiddel

Ne halaszd el a dolgokat addig, amíg magabiztosabbnak nem érzed magad – például randevúzni hívsz valakit vagy előléptetésre jelentkezel. Az egyik legjobb módja az önbizalom építésnek ezekben a helyzetekben, ha szembeszállsz a félelmeiddel.

Gyakorolj szembenézni néhány félelmeddel, amelyek az önbizalomhiányból fakadnak. Ha attól tartasz, hogy szégyellni fogod magad, vagy úgy gondolod, hogy elrontod magad, akkor is próbálkozz. Egy kis önbizalom még a teljesítmény javításában is segíthet. Mondd el magadnak, hogy ez csak egy kísérlet, és nézd meg, mi történik.

Megtanulhatod, hogy egy kicsit szorongani vagy elkövetni néhány hibát nem is olyan rossz, mint gondoltad. És minden alkalommal, amikor előrelépsz, egyre jobban bízol magadban. Végül ez segíthet elkerülni, hogy olyan kockázatokat vállalj, amelyek súlyos negatív következményekkel járnak.

 

 

7.    Csinálj olyan dolgokat, amelyekben jó vagy

 

Mi történik, ha olyan dolgokat csinálsz, amiben jó vagy? Az önbizalmad szárnyalni kezd. Erősségeid még erősebbek lesznek, ami segít fejleszteni önmagadba vetett hited. Ennek a megközelítésnek van egy másik előnye is: növelheted, mennyire vagy elégedett az életeddel.

hirdetes

Egy tanulmány azt találta, hogy a személyes erősségeidre való építkezés képességében való hit mérsékelten összefügg az élettel való elégedettség szintjével. Ez az erősségek azonosításával kezdődik. Ezután törekedj arra, hogy megerősítsd őket azáltal, hogy rendszeresen foglalkozol velük.

Ha például jó vagy egy bizonyos sportágban, akkor legalább hetente egyszer járj el edzeni vagy gyakorold otthon. Ha jó vagy egy adott feladatban, próbáld meg gyakrabban elvégezni azt. Az erősségeidre építve önbizalmadat is építheted.

8.    Tudd, mikor kell nemet mondani

Míg olyan dolgok elvégzése, amelyekben jó vagy, növelheti önbizalmad, ugyanolyan fontos felismerni azokat a helyzeteket, amelyek az önbizalmad zuhanását okozhatják. Talán azt tapasztalod, hogy minden alkalommal, amikor részt veszel egy bizonyos tevékenységben, nem érzed magad jobban.

Rendben van, ha nemet mondasz azokra a tevékenységekre, amelyek hajlamosak megzavarni az önbizalmad. Természetesen nem akarod elkerülni, hogy bármit is tegyél, amitől kényelmetlenül érzed magad, mert a kényelmetlenség gyakran a személyes növekedési folyamat része. Ugyanakkor nincs semmi baj azzal, ha ismered a határaidat, és ragaszkodsz hozzájuk.

hirdetes

A társadalmi és érzelmi határok felállítása lehetővé teszi, hogy pszichológiailag nagyobb biztonságban érezd magad. Segíthet abban is, hogy jobban irányítsd magad. Az önbizalom részben az az érzés, mintha uralnád az életed. A határok segítenek megteremteni ezt az irányítás érzést.

9.    Tűzz ki reális célokat

A céljaid elérése gyakran azzal jár, hogy többször is kudarcot vallasz, amíg rá nem jössz, mi működik. Ez arra késztethet, hogy elgondolkodj, megvan-e mindened a sikerhez. Azt is megkérdőjelezheted, hogyan lehetsz magabiztosabb, miközben megvalósítod álmaid. A válasz reális célok kitűzésében rejlik.

Megállapítást nyert, hogy a magasra mutató célok kitűzése és azok elmulasztása rontja az önbizalom szintjét. Ezzel szemben a reális célok elérhetőek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Low fat diéta

A zsírbevitel korlátozásán alapuló diéta Tovább

Egészség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő egészséges életmód életmód lelki egészség