notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hatékony sporteszközök otthonra

hirdetes

Hatékony sporteszközök otthonra

Puskás Rékka

A sport nagyon fontos része az egészséges életnek, a testünk karbantartásához, a szervezetünk erősítéséhez elengedhetetlen. A járványhelyzet sok minden máshoz hasonlóan a sporttevékenységeknek sem kedvez, hiszen jelenleg szerencsésebb elkerülni a konditermeket és a társas érintkezéseket. De nem kell lemondani a mozgásról; mutatok néhány sporteszközt, amit otthon is könnyedén használhatsz!

Egyes kiegészítők jó szolgálatot tehetnek

Súlyok

Gyakorlatilag bármilyen edzésformát is folytatsz, a nehezítés első lépése szinte mindig a súlyok használata. Ennek számos módja van, az egyik legelterjedtebb a súlyzók használata. Kezdetben kisebb súlyokkal érdemes próbálkozni, aztán fokozatosan váltani egyre nehezebbekre, az ellenállás növelése végett. Minél nagyobb a súly, annál inkább igénybe veszi az izmokat a megtartásuk, és az eredmény is annál látványosabb lesz.

Olyan súlyokat is lehet kapni, amelyeket nem kell fogni, egyszerűen csak tépőzárral felerősíteni a bokára, csuklóra, vagy ahol izmosodni akarsz, és így csinálni a gyakorlatokat. Egyfelől kényelmesebb, mint a sima súlyzó, másfelől az ilyen súlyokkal történő edzések első néhány alkalmát követő izomláz is mutatja, hogy valóban hatásos.

Gimnasztikai szalagok

Szintén jó szolgálatot tehetnek otthon a testmozgás során a különböző szalagok. Vannak köztük olyanok, amelyeket nyújtáshoz kell használni, ezek általában elasztikus anyagból készülnek, és többféle erősségben találhatóak meg, amit általában színek szerint szoktak elkülöníteni.

De olyan szalagok is jó választásnak bizonyulhatnak, melyek nem a nyújtásban segítenek, hanem az erősítésben. Keményebb edzést biztosítanak, aminek látványos a hatása, gondolj csak a TRX szalagra.

hirdetes

Step lépcső

A step pad vásárlás is remek ötlet, ha növelnéd az otthon, tornával töltött idő hatékonyságát. A step lépcsőt használhatod step aerobikhoz, melynek során dinamikus koreográfiák bemutatásával történik az edzés. Ez egy kiváló alakformáló, zsírégető tevékenység, a zene ütemére pedig könnyen, lendületesen végezhető. Csak arra kell odafigyelni, hogy a step padra mindig telitalppal kell fellépni, úgy a biztonságos.

hirdetes

De a step lépcső nagyon hasznos kiegészítője lehet akár fegyencedzésnek is. Ha a fekvőtámaszok végzése közben a lábad fel van rakva a lépcsőre, az nehezíti a gyakorlatot. Kinyomásoknál is nagy hasznát venni egy ilyen step padnak, és a hajlékonyság növelésében is segíthet, ha rajta nyújtasz.

Szőnyeg

Akármilyen stílusban is sportolj, fontos, hogy a felülések, kitartások, talajgyakorlatok során ne a földön feküdj. A padló általában hideg és kemény, a mozgások közben megnyomódik a gerinc, ami kellemetlen. Jógaszőnyegekkel, esetleg tatamival áthidalhatod ezt a problémát.

A jóga és a pilates esetében elengedhetetlen, hogy legyen egy szőnyeg is erre a célra kijelölve. Ezek a sportok a harmóniáról szólnak, amibe nem kell, hogy belerondítson a kemény parketta.

Trambulin

Ha igazán hatásos edzésformát keresel, amit otthon is csinálhatsz, érdemes elgondolkodnod egy trambulin megvásárlásának lehetőségén. A trambulin eredetileg nem gyerekjáték volt, hanem forradalmi módszer arra, hogy a zéró gravitációs környezetből ismét a Föld tömegvonzásának hatása alá került űrhajósok újra megtanuljanak járni a gravitációban. 

A trambulin napi szintű használata számos betegség kialakulásának megelőzésében segít, felpezsdíti a vérkeringést, növeli a tüdőkapacitást és erősíti a csontokat, ínakat és szalagokat, mindezt úgy, hogy nem teszi ki a szervezet egyetlen pontját sem plusz terhelésnek. Egy nap elég már 5 percet is ugrálni az egészség megőrzése érdekében, de ha egy mód van rá, a 15 percet azért ne haladja meg a trambulinozás. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Diagnózis

A betegségek neve, tágabb értelemben az a folyamat, amely az orvos aktív munkájának... Tovább

Low carb diéta

Alacsony szénhidrát-bevitelen alapuló diéta. Tovább

Tovább a lexikonra
edzésmódok egészség egészséges életmód fitness mozgás sport