notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

gyerek a konditeremben

Gyerek a konditeremben!

szaddam
hirdetes

A gyerekek életében fontos szerepet játszik a mozgás. Soha nem lehet elég korán kezdeni. A sport és a mozgás szeretetét egészen kis korban a gyerekekbe kell ültetni, hogy egész elkövetkezendő életükben aktív életmódot folytassanak. Vajon mikor lehet elkezdeni a konditermi edzést? Milyen gyakorlatok ajánlottak? 

gyerek konditerem edzés

Mikor kezdje a gyerek?

 

Mielőtt belebonyolódnánk a gyakorlatokba, fontos tisztázni egy-két tényezőt. Az elsődleges és legfontosabb kérdés, hogy mikor vihetjük gyerekünket az edzőterembe. Általános vélemény, hogy a gyerekek ideg- és izomrendszere 12-14 éves korukban éri el a konditermi edzéshez szükséges szintet. Ebben a korban kezdődik az a hormonális változás is, mely lehetővé teszi az izomtömeg növekedését (pl.: tesztoszteron-termelődés). Természetesen a hormonális változások személyenként más és más korban kezdődnek. Minden esetre a 12-14 éves kor ideálisnak tűnik az edzés megkezdéséhez. 

A testben lejátszódó hormonális folyamatok mellett fontos tényező a szellemi érettség is, hiszen az edzőtermi edzés akár komoly sérülésekkel is járhat. Fontos, hogy megértessük a gyerekekkel, hogy nem lóverseny az effajta mozgás, és semmi szégyellni valójuk nincs. Minden gyakorlatot olyan súlyokkal kell végezni, ami nem terheli túl izomzatukat, ízületeiket. Ezért mindenképp ajánlott személyi edző segítségét kérni. Különösen akkor, mikor a srácok a barátokkal, haverokkal akarnak edzeni és hajtja őket a versenyszellem. A személyi edző az edzésterv kialakítása, a gyakorlatok helyes kivitelezésének ellenőrzése mellett a fejlődő izomzat, az ízületek épségére is vigyáz.

gyerek konditerem edzés

Felvetődhet a kérdés, hogy egyáltalán van-e értelme elkezdeni a konditermi edzést gyerekkorban? A válasz mindenképpen, igen. Az iskolai testnevelés órák sok esetben céltalan rohangászásba torkollanak, vagy a labdajátékokra koncentrálódnak. A felügyelt edzés egyértelműen a gyerekek javára válhat.

Az edzéseknek köszönhetően erősödik az izomzat, a csontozat és az ízületek. Javul a test-koordináció és a mozgáskultúra. Egészségügyi szempontból az edzéssel elkerülhető, mérsékelhető a magyar társadalomra oly jellemző túlsúly és az ebből eredeztethető magas koleszterin szint, valamint a szív- érrendszeri problémák és cukorbetegség. Az egészséges étrend kialakításában szintén kérhetjük az edzők segítségét.

hirdetes

A mozgás kétségtelenül a pszichére is hat. Az edzések eredménye egy idő után láthatóvá válik. Ebből adódóan a gyerekek magabiztosabban vághatnak neki az amúgy is szorongással teli kamaszkornak. A sport szeretete életük részévé válik, a sportolói magatartás pedig erkölcsi tartást is ad. Mindezeknek köszönhetően a gyerekek fogékonyak lesznek az egészséges életmódra.

gyerek konditerem edzés

Sarkalatos pont az edzés színhelyének gondos megválasztása. Rengeteg terem van, melyek pusztán kinézetükből adódóan taszítják az embert. A vendégkör zajos, akár félelemkeltő is egyben. Ezek a termek nem lehetnek jó választások, hiszen a gyerekek többsége félve kezd konditerembe járni. Fél attól, hogy gúnyolni fogják őt testalkata, magasabb testsúlya, fejletlenebb izomzata miatt. A beteljesülő félelmek átélése komoly pszichés problémákat is okozhat, egy életre elveheti a sport, a mozgás szeretetét. Ha a gyerekek életének részévé válik az edzés és egyre több időt tölt ott, személyiségének változását az ottani közösség is befolyásolhatja. Alaposan nézzünk körbe.

Sok esetben hallani önmagukat önkényesen kinevező edzőkről. A végzettség nem csak egy papír. Érdeklődjünk bátran a kiválasztott személyi trénerek szakmai előéletéről, végzettségéről. A személyi edző képzés felhígult. Nem lehet 1-2 hetes kurzusokkal megismerni az emberi szervezet működését. Jusson eszünkbe, hogy a gyerekek szervezete fizikálisan nem terhelhető oly mértékben, mint egy kamaszé vagy felnőtté. A legjobb választás, ha olyan edzőt választunk, aki már több gyerekkel is foglalkozott.  Próbáljunk olyan edzőt választani, aki ért a gyerekek nyelvén, nem idegen tőle a dicséret és a jutalmazás. 

hirdetes

gyerek konditerem edzés

A fentiekben leírtak alapján, nem a súlyzós edzés az elsődleges célunk. Az összeválogatott gyakorlatok nem az izomtömeg növelését célozzák, hanem a test izomzatának átmozgatását. Az edzéshez mindig legyen elegendő energiája! Ha suliból megy, legyen nála egy banán, alma vagy egyéb gyümölcs, zöldség. Az edzést ne vigyük túlzásba, elegendő heti 3 alkalom. Lássunk néhány gyakorlatot a teljesség igénye nélkül:

 • fekvőtámasz (3X15)
 • törzshajlítás (előre, hátra és két oldalra, 3X20-30)
 • oldalemelés (3X20, kis súlyokkal, kb. 1-1,5 kg)
 • vállból nyomás (3X15-20, kis súlyokkal, kb. 1-1,5 kg)
 • guggolás csípőre tett kézzel (3X25-30)
 • guggolás előre emelt karokkal (3X15-20)
 • lábemelés bordásfalon hajlított lábbal (3X20-25)
 • lábemelés bordásfalon nyújtott lábbal (3X10-15)
 • hasprés (3X20-25)
 • húzódzkodás saját testsúllyal (3X4-5)
 • biciklizés (10-15 perc)
 • evezés (5-10 perc)
 • karhajlítás (3X15, kis súlyokkal, max. 2 kg)

Az említett gyakorlatok előtt bemelegítés, a gyakorlatok után nyújtás minden esetben szükséges. Ha tehetjük kísérjük el a srácokat. Mozgásra fel! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A terhesség hatása a gerincoszlopra

2019-11-15

A terhesség hatása a gerincoszlopra

A gerincoszlop 33 csontból áll: 24 különálló csigolyából, öt csigolya pedig keresztcsonttá és másik négy csigolya farkcsonttá olvadt össze. A hátgerinc nagyon erős, ugyanakkor, mivel kisebb részekből tevődik össze, nagyon rugalmas is, és változatos mozdulatokat tesz lehetővé. A csigolyákat a köztük elhelyezkedő rostos porckorongok választják el

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Minden idők legnagyobb egészség titka

2019-11-10

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információt nem verik túlságosan nagy dobra, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el

Csakraerősítő gyakorlatok

2019-10-25

Csakraerősítő gyakorlatok

A keleti hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, melyek lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását. A következőkben bemutatjuk a legjobb csakraerősítő gyakorlatokat, amiket érdemes kipróbálnod

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

2019-10-17

Mi az a böjt, és miért van szükség rá?

A böjt nem csak valamiről való lemondást jelent, hanem az 5-7 napig tartó tejes étkez elhagyását, sok folyadék fogyasztással. A következőkben bemutatjuk a böjt kialakulását, illetve megismerheted a böjt pozitív hatásait a szervezetre

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
69 953
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 154 868
Közösség

Szótár

Izomláz

Az izomláz kemény fizikai munka után jelentkező izomgyulladás, ami a legtöbb esetben 2-3... Tovább

Hormon

  A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 172

Átlagos értékelés: 4.9