Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

gyerek a konditeremben

Gyerek a konditeremben!

szaddam
hirdetes

A gyerekek életében fontos szerepet játszik a mozgás. Soha nem lehet elég korán kezdeni. A sport és a mozgás szeretetét egészen kis korban a gyerekekbe kell ültetni, hogy egész elkövetkezendő életükben aktív életmódot folytassanak. Vajon mikor lehet elkezdeni a konditermi edzést? Milyen gyakorlatok ajánlottak? 

gyerek konditerem edzés

Mikor kezdje a gyerek?

 

Mielőtt belebonyolódnánk a gyakorlatokba, fontos tisztázni egy-két tényezőt. Az elsődleges és legfontosabb kérdés, hogy mikor vihetjük gyerekünket az edzőterembe. Általános vélemény, hogy a gyerekek ideg- és izomrendszere 12-14 éves korukban éri el a konditermi edzéshez szükséges szintet. Ebben a korban kezdődik az a hormonális változás is, mely lehetővé teszi az izomtömeg növekedését (pl.: tesztoszteron-termelődés). Természetesen a hormonális változások személyenként más és más korban kezdődnek. Minden esetre a 12-14 éves kor ideálisnak tűnik az edzés megkezdéséhez. 

A testben lejátszódó hormonális folyamatok mellett fontos tényező a szellemi érettség is, hiszen az edzőtermi edzés akár komoly sérülésekkel is járhat. Fontos, hogy megértessük a gyerekekkel, hogy nem lóverseny az effajta mozgás, és semmi szégyellni valójuk nincs. Minden gyakorlatot olyan súlyokkal kell végezni, ami nem terheli túl izomzatukat, ízületeiket. Ezért mindenképp ajánlott személyi edző segítségét kérni. Különösen akkor, mikor a srácok a barátokkal, haverokkal akarnak edzeni és hajtja őket a versenyszellem. A személyi edző az edzésterv kialakítása, a gyakorlatok helyes kivitelezésének ellenőrzése mellett a fejlődő izomzat, az ízületek épségére is vigyáz.

gyerek konditerem edzés

Felvetődhet a kérdés, hogy egyáltalán van-e értelme elkezdeni a konditermi edzést gyerekkorban? A válasz mindenképpen, igen. Az iskolai testnevelés órák sok esetben céltalan rohangászásba torkollanak, vagy a labdajátékokra koncentrálódnak. A felügyelt edzés egyértelműen a gyerekek javára válhat.

Az edzéseknek köszönhetően erősödik az izomzat, a csontozat és az ízületek. Javul a test-koordináció és a mozgáskultúra. Egészségügyi szempontból az edzéssel elkerülhető, mérsékelhető a magyar társadalomra oly jellemző túlsúly és az ebből eredeztethető magas koleszterin szint, valamint a szív- érrendszeri problémák és cukorbetegség. Az egészséges étrend kialakításában szintén kérhetjük az edzők segítségét.

hirdetes

A mozgás kétségtelenül a pszichére is hat. Az edzések eredménye egy idő után láthatóvá válik. Ebből adódóan a gyerekek magabiztosabban vághatnak neki az amúgy is szorongással teli kamaszkornak. A sport szeretete életük részévé válik, a sportolói magatartás pedig erkölcsi tartást is ad. Mindezeknek köszönhetően a gyerekek fogékonyak lesznek az egészséges életmódra.

gyerek konditerem edzés

Sarkalatos pont az edzés színhelyének gondos megválasztása. Rengeteg terem van, melyek pusztán kinézetükből adódóan taszítják az embert. A vendégkör zajos, akár félelemkeltő is egyben. Ezek a termek nem lehetnek jó választások, hiszen a gyerekek többsége félve kezd konditerembe járni. Fél attól, hogy gúnyolni fogják őt testalkata, magasabb testsúlya, fejletlenebb izomzata miatt. A beteljesülő félelmek átélése komoly pszichés problémákat is okozhat, egy életre elveheti a sport, a mozgás szeretetét. Ha a gyerekek életének részévé válik az edzés és egyre több időt tölt ott, személyiségének változását az ottani közösség is befolyásolhatja. Alaposan nézzünk körbe.

Sok esetben hallani önmagukat önkényesen kinevező edzőkről. A végzettség nem csak egy papír. Érdeklődjünk bátran a kiválasztott személyi trénerek szakmai előéletéről, végzettségéről. A személyi edző képzés felhígult. Nem lehet 1-2 hetes kurzusokkal megismerni az emberi szervezet működését. Jusson eszünkbe, hogy a gyerekek szervezete fizikálisan nem terhelhető oly mértékben, mint egy kamaszé vagy felnőtté. A legjobb választás, ha olyan edzőt választunk, aki már több gyerekkel is foglalkozott.  Próbáljunk olyan edzőt választani, aki ért a gyerekek nyelvén, nem idegen tőle a dicséret és a jutalmazás. 

gyerek konditerem edzés

A fentiekben leírtak alapján, nem a súlyzós edzés az elsődleges célunk. Az összeválogatott gyakorlatok nem az izomtömeg növelését célozzák, hanem a test izomzatának átmozgatását. Az edzéshez mindig legyen elegendő energiája! Ha suliból megy, legyen nála egy banán, alma vagy egyéb gyümölcs, zöldség. Az edzést ne vigyük túlzásba, elegendő heti 3 alkalom. Lássunk néhány gyakorlatot a teljesség igénye nélkül:

 • fekvőtámasz (3X15)
 • törzshajlítás (előre, hátra és két oldalra, 3X20-30)
 • oldalemelés (3X20, kis súlyokkal, kb. 1-1,5 kg)
 • vállból nyomás (3X15-20, kis súlyokkal, kb. 1-1,5 kg)
 • guggolás csípőre tett kézzel (3X25-30)
 • guggolás előre emelt karokkal (3X15-20)
 • lábemelés bordásfalon hajlított lábbal (3X20-25)
 • lábemelés bordásfalon nyújtott lábbal (3X10-15)
 • hasprés (3X20-25)
 • húzódzkodás saját testsúllyal (3X4-5)
 • biciklizés (10-15 perc)
 • evezés (5-10 perc)
 • karhajlítás (3X15, kis súlyokkal, max. 2 kg)

Az említett gyakorlatok előtt bemelegítés, a gyakorlatok után nyújtás minden esetben szükséges. Ha tehetjük kísérjük el a srácokat. Mozgásra fel! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Milyen pajzsmirigyproblémákra figyelmeztethet a súlycsökkenés vagy–gyarapodás?

2019-05-22

Milyen pajzsmirigyproblémákra figyelmeztethet a súlycsökkenés vagy–gyarapodás?

Az edzések és az étkezések aránytalanságán kívül az embernek meglepően sok dolog miatt változhat meg a súlya. Például ha valaki gyógyszereket kénytelen szedni, akkor elképzelhető, hogy a mellékhatások közé tartozik, hogy felszed néhány extra kilót.

A tudomány szerint a növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

2019-05-21

A tudomány szerint a növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

A legtöbben gyilkosok vagyunk. Na persze ezt nem a szót hétköznapi értelmében kell venni, de sokan biztosan számos növény haláláért felelnek – többért, mint amennyire vissza tudnának emlékezni.

A legjobb lábgyakorlatok, amelyek nem terhelik a térdet

2019-05-23

A legjobb lábgyakorlatok, amelyek nem terhelik a térdet

A térd fájdalom gyakori panasz, amely minden korosztályt érinti. Akár sérülés miatt fáj, akár a túlzott terhelés miatt, olyan orvosi problémákat okozhat, mint az ízületi gyulladás. A térd fájdalom a szokásos tevékenységek miatt elhúzódhat és korlátozhatja az edzést is.

Étkezés edzés előtt? Ezeket az ételeket válaszd!

2019-05-21

Étkezés edzés előtt? Ezeket az ételeket válaszd!

Mit egyél edzés előtt? Mit ne egyél edzés előtt? Hogyan hozd ki magadból a maximumot? Íme néhány szuper hatékony tipp az edzés előtti étkezéshez.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, te is D-vitamin hiányban szenvedsz

2019-05-20

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, te is D-vitamin hiányban szenvedsz

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin szervezetünk számára, testünk azonnal jelez, ha nem található meg a kellő mennyiség. Mik a D-vitamin hiány tünetei? Mit tehetsz ellene?

Immunrendszerünk és a stressz

2019-05-15

Immunrendszerünk és a stressz

A stressz egy fizikai, vagy érzelmi traumára adott reakció, amely kihatással van az idegsejtek működésére, a DNS-re, illetve az immunrendszerre.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
150 286
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 069 375
Közösség

Szótár

B9-vitamin

Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak,... Tovább

Bulémia

Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 172

Átlagos értékelés: 4.9