notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Glutén mentes tápanyagok

hirdetes

Glutén mentes tápanyagok

vitalzone.hu

Egy autoimmun gluténérzékenységgel rendelkező esetében élethosszig gluténmentes étkezést kell tartani, ezért a bevásárlás, főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során is több mindenre oda kell figyelni.

Glutén mentes tápanyagok

Köles 


Legősibb gabonafélénk, B-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Magas fehérje és rosttartalmú, könnyen emészthető. Az egyetlen lúgos kémhatású gabona. Javítja az immunrendszert, feszesíti a szöveteket, vashiányos állapotban is kifejezetten javasoljuk. Főként kásaként közkedvelt. 


Tejbe gríz helyett köles kása!
1 bögre köles
8 dl tej (rizs, kókusz, vagy mandula)
vaníliarúd vagy vaníliaaroma
egy pici só
édesítésnek xilit, eritrit vagy méz
kakaópor vagy fahéj
ínyenceknek aszalványok, magok


A kölest felhasználás előtt mossuk át, és áztassuk be 1 órára, majd szűrjük le. Ez után egy lábasban forró tejben és édesítőszerrel, egy vaníliarúddal, egy cseppnyi sóval 20-25 perc alatt főzzük puhára. A kis kölesszemek duplára fognak dagadni. Ha felszívta a folyadékot, de úgy látjuk, hogy a szemek még nem puhák, öntsünk hozzá meleg tejet. Minél több folyadék lesz hozzáadva, annál krémesebb alapot kapunk. A megfőzés után, még hagyjuk egy kicsit állni fedő alatt, hogy a maradék nedvességet is magába szívja, és ez után tálaljuk tálkákba. A tetejére cukormentes kakaóport vagy fahéjat, esetleg étcsokit reszelve, ízlés szerint aszalványokat, magokat lehet rászórni.


Hajdina


(más néven pohánka, tatárka): A köleshez hasonlóan ez a gabonanövénynek is magas a B-vitamin- és ásványianyag-tartalma, ráadásul linolsavat és rutint (P-vitamint) is tartalmaz, ezért magas az antioxidánstartalma. A rosttartalma duplája a búzáénak, így ilyen szempontból is kiemelkedő.

hirdetes
Szintén elkészíthető kásaként, de megőrölt magját kekszek, tészták, palacsinták alapanyagaként használhatjuk. Megfőzve, pedig köret lehet húsételek mellé.


Hajdina palacsinta
150 g hajdinaliszt
1 csipet só
4 dl víz vagy szóda, ínyenceknek kókusztej vagy mandulatej
tojás igény szerint
1 csapott ek. lenmagliszt
kókuszzsír vagy más zsiradék a sütéshez
diabetikus lekvár vagy cukormentes kakaópor, esetleg fahéj


A hajdinaliszthez tedd hozzá a sót és ízlés szerint a tojást. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá a tejet, vagy a vizet. Keverd addig, ameddig csomómentes lesz a tészta. Ha túl híg lett az alapod, hagyd egy kicsit állni és besűrűsödik, ha pedig túl sűrű, akkor adj hozzá még vizet. A hajdinaliszt több sót igényel, mint a sima búzaliszt, ezért kóstolj.
A kapott tésztádat ugyan, úgy kell kisütnöd, mint az eddig ismert palacsintádat. Ha nem teszel tojást a tésztába, lassabban fog sülni, de legyél nyugodt, ne kapkodj, mert fordításnál kiszakad a tészta. A megsült palacsintákat ízlés szerint töltsd meg.


Zab


Talán a leggyakrabban használt és legismertebb gluténmentes alapanyag. Reggelinél zabkásaként, vagy joghurtokba, müzlikbe, kefirbe is kiváló. Húsok, zöldségek panírozásához zabkorpaként használhatjuk, sőt reformsütemények alapja is lehet. Antioxidáns hatású, magas E-vitamin-tartalommal. Rosttartalma magas, viszont kalóriatartalma alacsony. A legnagyobb fejtörést az okozza, hogy, ha fehérlisztet nem használhatunk, sőt morzsát sem, akkor hogyan, és mivel fogjuk a vasárnapi asztalra szánt rántott húst elkészíteni a családnak?

hirdetes

A megoldás: a husikat zablisztbe forgassuk bele, majd ezután a tojásba és végül zabkorpába, amit megbolondíthatunk szezámmaggal.
pár szelet előre kiklopfolt sózott, borsozott csirkemellszelet.

bors
zabliszt
zabkorpa
tojás
ízlés szerint sajt
szezámmag
sütéshez kókuszzsír vagy más zsiradék


A husikat kiklopfoltuk, sóztuk, borsoztuk. Ez után forgassuk bele a zabpehelylisztbe, majd a felvert, megsózott tojásba (lehet bele tenni egy kis reszelt sajtot a tojásba), majd a szezámmaggal összekevert zabkorpába. Picit nyomkodjuk bele a szezámmagokat a husiba. Felmelegített kókuszzsírban sütjük. Én úgy csinálom, hogy először megsütöm egy picit az egyik felét, majd a másikat, és fedő alatt sütöm tovább, lassú tűzön, így a szeletek puhák és ropogósak maradnak

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Horoszkóp

A horoszkóp eredetét keresve több ezer évet kellene visszautazni a történelemben, bár egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel lelki egészség táplálkozás