Glutén mentes tápanyagok

Glutén mentes tápanyagok

vitalzone.hu
hirdetes

Egy autoimmun gluténérzékenységgel rendelkező esetében élethosszig gluténmentes étkezést kell tartani, ezért a bevásárlás, főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során is több mindenre oda kell figyelni.

Glutén mentes tápanyagok

Köles 


Legősibb gabonafélénk, B-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Magas fehérje és rosttartalmú, könnyen emészthető. Az egyetlen lúgos kémhatású gabona. Javítja az immunrendszert, feszesíti a szöveteket, vashiányos állapotban is kifejezetten javasoljuk. Főként kásaként közkedvelt. 


Tejbe gríz helyett köles kása!
1 bögre köles
8 dl tej (rizs, kókusz, vagy mandula)
vaníliarúd vagy vaníliaaroma
egy pici só
édesítésnek xilit, eritrit vagy méz
kakaópor vagy fahéj
ínyenceknek aszalványok, magok


A kölest felhasználás előtt mossuk át, és áztassuk be 1 órára, majd szűrjük le. Ez után egy lábasban forró tejben és édesítőszerrel, egy vaníliarúddal, egy cseppnyi sóval 20-25 perc alatt főzzük puhára. A kis kölesszemek duplára fognak dagadni. Ha felszívta a folyadékot, de úgy látjuk, hogy a szemek még nem puhák, öntsünk hozzá meleg tejet. Minél több folyadék lesz hozzáadva, annál krémesebb alapot kapunk. A megfőzés után, még hagyjuk egy kicsit állni fedő alatt, hogy a maradék nedvességet is magába szívja, és ez után tálaljuk tálkákba. A tetejére cukormentes kakaóport vagy fahéjat, esetleg étcsokit reszelve, ízlés szerint aszalványokat, magokat lehet rászórni.


Hajdina


(más néven pohánka, tatárka): A köleshez hasonlóan ez a gabonanövénynek is magas a B-vitamin- és ásványianyag-tartalma, ráadásul linolsavat és rutint (P-vitamint) is tartalmaz, ezért magas az antioxidánstartalma. A rosttartalma duplája a búzáénak, így ilyen szempontból is kiemelkedő.

hirdetes
Szintén elkészíthető kásaként, de megőrölt magját kekszek, tészták, palacsinták alapanyagaként használhatjuk. Megfőzve, pedig köret lehet húsételek mellé.


Hajdina palacsinta
150 g hajdinaliszt
1 csipet só
4 dl víz vagy szóda, ínyenceknek kókusztej vagy mandulatej
tojás igény szerint
1 csapott ek. lenmagliszt
kókuszzsír vagy más zsiradék a sütéshez
diabetikus lekvár vagy cukormentes kakaópor, esetleg fahéj


A hajdinaliszthez tedd hozzá a sót és ízlés szerint a tojást. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá a tejet, vagy a vizet. Keverd addig, ameddig csomómentes lesz a tészta. Ha túl híg lett az alapod, hagyd egy kicsit állni és besűrűsödik, ha pedig túl sűrű, akkor adj hozzá még vizet. A hajdinaliszt több sót igényel, mint a sima búzaliszt, ezért kóstolj.
A kapott tésztádat ugyan, úgy kell kisütnöd, mint az eddig ismert palacsintádat. Ha nem teszel tojást a tésztába, lassabban fog sülni, de legyél nyugodt, ne kapkodj, mert fordításnál kiszakad a tészta. A megsült palacsintákat ízlés szerint töltsd meg.


Zab


Talán a leggyakrabban használt és legismertebb gluténmentes alapanyag. Reggelinél zabkásaként, vagy joghurtokba, müzlikbe, kefirbe is kiváló. Húsok, zöldségek panírozásához zabkorpaként használhatjuk, sőt reformsütemények alapja is lehet. Antioxidáns hatású, magas E-vitamin-tartalommal. Rosttartalma magas, viszont kalóriatartalma alacsony. A legnagyobb fejtörést az okozza, hogy, ha fehérlisztet nem használhatunk, sőt morzsát sem, akkor hogyan, és mivel fogjuk a vasárnapi asztalra szánt rántott húst elkészíteni a családnak?

 

A megoldás: a husikat zablisztbe forgassuk bele, majd ezután a tojásba és végül zabkorpába, amit megbolondíthatunk szezámmaggal.
pár szelet előre kiklopfolt sózott, borsozott csirkemellszelet.

bors
zabliszt
zabkorpa
tojás
ízlés szerint sajt
szezámmag
sütéshez kókuszzsír vagy más zsiradék


A husikat kiklopfoltuk, sóztuk, borsoztuk. Ez után forgassuk bele a zabpehelylisztbe, majd a felvert, megsózott tojásba (lehet bele tenni egy kis reszelt sajtot a tojásba), majd a szezámmaggal összekevert zabkorpába. Picit nyomkodjuk bele a szezámmagokat a husiba. Felmelegített kókuszzsírban sütjük. Én úgy csinálom, hogy először megsütöm egy picit az egyik felét, majd a másikat, és fedő alatt sütöm tovább, lassú tűzön, így a szeletek puhák és ropogósak maradnak

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

5 vegán szokás, amit nem vegánok is felvehetnének

2019-05-21

5 vegán szokás, amit nem vegánok is felvehetnének

A vegán életmódnak számos előnye van. A kutatások szerint a vegánokat kevésbé fenyegetik a krónikus megbetegedések, például a rák különböző formái, a szívbetegség, a hipertenzió, és a 2-es típusú cukorbetegség.

Egészséges e a túlzásba vitt fehérje?!

2019-05-20

Egészséges e a túlzásba vitt fehérje?!

A magas fehérjetartalmú étrendnek lehetnek mellékhatásai. A fehérje nélkülözhetetlen a szervezet számára, mivel olyan aminosavakból áll, melyek a testszövetek építő kövei, beleértve az izmokat, az ereket, a hajat, a bőrt és a körmöket is.

Hibák a strandszezon előtt amit elkövetsz!

2019-05-20

Hibák a strandszezon előtt amit elkövetsz!

Itt a nyár mindenki szeretné a strandon a legjobb formáját hozni és a zsírmentes izomzatát megmutatni. De több hibát is elkövethet az ember lánya/fia, talán te is.

Gyors és szuper-finom méregtelenítő vizek, amik támogatják a fogyást

2019-05-20

Gyors és szuper-finom méregtelenítő vizek, amik támogatják a fogyást

Méregtelenítő vizek, amik segítenek a fogyásban. Íme néhány gyors, egyszerű és nagyon finom detox víz recept, amikbe te is azonnal bele fogsz szeretni. Méregtelenítés vízzel? Így lehetséges!

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

2019-05-16

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Mindig nagy gondot jelentett nálam, hogy fogyókúra alatt mivel édesítsem az italaim, ételeimet. Sok mindent hallott sok felöl és ezek mindig ellentmondásban álltak egymással. Így neki láttam egy kis kutató munkának, íme az eredmény.

Mi az a ételintolerancia?

2019-05-15

Mi az a ételintolerancia?

A tehéntej, a tojásfehérje és a búza a leggyakoribb alapanyagok, amelyek ételintolerancia miatti panaszokat váltanak ki – több mint 6 ezer ételintolerancia létezik.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
138 756
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 057 845
Közösség

Szótár

Globesity

A globesity a múlt század folyamán kialakult, de hatásaiban napjainkban jelentkező tömeges... Tovább

Orbáncfű (Közönséges)

Latin neve: Hypericum perforatum   Eredete, élőhelye   A Közönséges orbáncfű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 4.8

akaraterő alakformálás betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel lelki egészség táplálkozás