notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit a fogimplantátumról tudnod kell, mielőtt belevágsz!

hirdetes

Amit a fogászati implantátumokról tudni érdemes

SzSz

A fogászati implantátumokról ritkán esik szó a hétköznapi beszélgetések során, így nem csoda, hogy számos vészesen ferde tévhit övezi őket. A következőkben ezeket szeretnénk megdönteni, hogy te is okosabb döntéseket hozhass szád kezeltetéséről!

Minden, amit a fogimplantátumról tudnod kell, mielőtt belevágsz!

1. Tévhit: A legtöbb embernek nem valók a fogászati implantátumok

Ha csak egy kicsit is keresgélsz ebben a témában, akkor biztosan találkozol a gondolattal, miszerint a sokaknak nem érdemes fogászati implantátumot csináltatnia.

Az igazság valójában az, hogy a legtöbb implantátum nagyon is sikeres eredményekkel készül el, és egyes tanulmányok 95-98%-os sikerarányról számolnak be. Ez azt jelenti, hogy az esetek túlnyomó többségében a páciens szervezete elfogadja a beültetett elemeket.

Természetesen mindenkinek érdemes tartania egy alapos megbeszélést fogorvosával, mielőtt implantátumokat csináltatna magának. Az ínybetegségek, a súlyos csontritkulás, és az olyan káros szokások, mint a dohányzás vagy a rossz szájhigiénia mind fokozott fertőzésveszélyt jelenthetnek.

2. Tévhit: Gyenge állkapocscsontba nem lehet implantátumot rakatni

A vékony, puha állkapocscsontok kétségtelenül kihívást jelentenek, azonban ezeket úgynevezett csontpótlással meg lehet erősíteni, hogy alkalmasak legyenek az implantátumok beültetésére. A csontgraft beültetéséhez vagy a test egy másik részéről kell csontot elvenni, vagy kifejezetten erre készített csontpótló anyagot lehet használni – ezt erősíti hozzá a szakorvos az állkapocscsonthoz.

Készülj fel rá, hogy ez a kezelés akár hónapokkal is meghosszabbíthatja a fogászati implantátumok beültetését, de, mint látod, a gyenge állkapocscsont sem akadály.

hirdetes

3. Tévhit: A fogászati implantátumokkal sokat kell bajlódni

Gyakori tévhit a fogászati implantátumokról, hogy a berakásuk után sokat kell törődni velük. Valójában nem igényelnek több karbantartást, mint a fogaid. Elég tehát egészségesen táplálkozni, rendszeresen fogat mosni, fogselymet használni és kerülni az olyan káros szokásokat, mint a dohányzás.

4. Tévhit: A fogászati implantátumoknak nincsenek szövődményei

Mint fentebb olvashattad, az esetek többségében az implantátumok beültetése sikerrel zárul. Azonban említettük azt is, hogy vannak esetek, amikor mégis beüt a baj.

Az úgynevezett periimplantitis kifejezetten fogászati implantátumok beültetése után alakulhat ki. A periimplantitis az implantátumot tartó állkapocscsont lassú ritkulását okozza, ami baktériumos fertőzéshez vezet. A legtöbb esetben olyan pácienseknél alakul ki, akik ínybetegségben vagy cukorbetegségben szenvednek, éppen kemoterápiás kezelésen részesülnek, vagy hosszú ideje használnak szteroidokat.

Mivel az állkapocscsont ritkulása fájdalommentes, a legtöbben észre sem veszik a problémát, ezért fontos odafigyelni az árulkodó jelekre. Ha ínyed feldagad és vérzik az implantátumok beültetése után, akkor azonnal fordulj fogorvosodhoz, ugyanis a periimplantitis eleinte kezelhető, és a legtöbb esetben nagyon egyszerűen el is kerülhető.

hirdetes

Ha azonban fájdalommentes fogászatot keresel, ahol teljes mértékben odafigyelnek rád és igényeidre, válaszd a PureDental fogorvosait, ahol modern környezetben, tapasztalt szakemberek várnak. Kérj időpontot rendelőjükbe és bármely fogászati problémádon segítenek: fájdalommentes fogászat!

5. Tévhit: A fogászati implantátumok rettentően drágák

Ennek a tévhitnek van némi valóságalapja, de csak ha rövidtávon gondolkodik az ember. Tény, hogy a fogászati implantátumok nem éppen a legolcsóbb beavatkozások, de ha az ember egészségéről van szó, akkor inkább beruházásokként érdemes tekinteni rájuk, mint költségekként.

Az implantátumok sokkal tartósabbak, mint a műfogsorok és más fogpótló megoldások, így tovább is maradnak épek az ember szájában. Egy fogászati implantátum átlagosan háromszor tovább tart, mint egy műfogsor, így a legtöbb esetben hosszútávon gazdaságosabb megoldásnak számít.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Vitamin

A vitamin szerves anyag, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. A vitaminok fontos szerepet... Tovább

Szénhidrát

  A szénhidrátok a szén és a víz kombinációi, melynek legegyszerűbb formája a cukor.... Tovább

Tovább a lexikonra