notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Semmi smink és romló fogak a home office miatt- fogápolás a karantén alatt

hirdetes

Semmi smink és romló fogak a home office miatt

VN

A hajunkat kevesebbszer mostuk, szinte nem is sminkeltünk és még a fogaink romlottak a home office idején. 

fogápolás a karantén alatt

A Curaprox széleskörű online kutatást végzett, amelyben arra volt kíváncsi, hogy az otthonlét alatt mennyire hanyagoltuk el a személyes higiéniát. A felmérésben több, mint 900 fő vett részt. Vajon tényleg lusták voltunk és nem törődtünk annyit a hétköznapi testápolással, mivel nem kellett naponta bemenni a munkahelyre és ritkán jártunk társaságba? 

Az eredmények szerint a megkérdezettek 40 százaléka tényleg ritkábban mosott hajat a megszokottnál, különösen igaz ez a hölgyekre, akik közül szinte minden tizedik kevesebb időt fordított a haj ápolására. A férfiaknál – lévén sokan rövid hajjal, egyszerűen megoldják a hajmosást -  kevésbé változott ez a szokás. A zuhanyozásnál viszont kiderült, hogy az erősebb nem tagjai közül minden ötödik fürdött kevesebbet, míg a gyengébb nemnél csupán 10%-os volt ez az arány. A legtöbbet talán a sminkelés változott: a nők 66 százaléka hagyta porosodni a rúzst, a szemfestéket, sőt a szinglik esetében 4 hölgyből három ítélte úgy, hogy az online meeting nem igényel komolyabb felkészülést. 

A fentiek többnyire esztétikai jellegű szokásváltozást jelentettek, ugyanakkor például a szájhigiénia és a fogak elhanyagolása már egészségügyi kérdés. Kiderült, hogy minden tizedik megkérdezett ritkábban mosott fogat, ráadásul az otthonról dolgozók 16% naponta egyszer vagy még ennél kevesebb alkalommal nyúlt a fogkefe után. Általában a szakértők azt javasolják, hogy minimum reggel és este meg kell tisztítani a fogakat alaposan, ha szeretnénk elkerülni a fogorvost. Persze ezt most akkor is megtettük, ha már aktuális lett volna a rendszeres felülvizsgálat: az emberek 36%-a halasztotta el a szokásos éves fogorvosi vizsgálatot, ez azonban valószínűen a pandémiás szabályoknak is köszönhető. Egyébként a megkérdezettek közül minden tizedik úgy érezte, hogy romlottak a fogai a járvány alatt. Ennek hátterében a pandémia okozta stressz és az ezzel járó édességfogyasztás is állhat, illetve az, hogy kevesebb szájvizet és kiegészítő fogtisztító terméket (fogköztisztító, fogselyem, fogkrém stb.) vásároltunk. Természetesen voltak olyanok is, akik a fertőzésveszély miatt jobban odafigyeltek a száj higiéniájára, hiszen a COVID-19 vírus a száj nyálkahártyáján keresztül is fertőzött. A válaszadók 30%-a jelölte meg, hogy bizony jobban odafigyelt a szájhigéniára, bár ennek tükrében elég érdekes, hogy csak 40%-uk dobta ki a fogkeféjét betegség után. Általános jó tanács, hogy fertőző betegség esetén ki kell dobni az akkor használt fogkefét és meg kell akadályozni, hogy más családtagok is hozzáférjenek a beteg ember fürdőszobai használati tárgyaihoz. A járvány természetesen a pénztárcát sem kímélte, a kutatásban résztvevők egyötöde ugyanis jobban odafigyelt a fogkefék, fogkrémek árára.

hirdetes
hirdetes

Jó hír, hogy a szokásváltozások mellett a fogápolás tudatosság nem csökkent. Az olyan alapvető szabályokkal a megkérdezettek többsége tisztában volt: mint hogy a puha fogkefe hasznosabb, mint a kemény, már csak az ínyvédelem miatt is, és hogy nagyon fontos a helyes a fogmosási technika is. Sokan, az emberek fele persze még mindig úgy gondolja, hogy a szép fogak megléte határozottan a genetikától és öröklött tényezőktől függ. 
     
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Méhtoxin terápia

Ezt a fajta gyógymódot már 300 éve ismerik, azonban 2007-ben kezdték el világszerte... Tovább

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő betegség cukorbetegség diéta egészség egészséges életmód megújulás vitamin