notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A fitnesz és az alvás kapcsolata

hirdetes

A fitnesz és az alvás kapcsolata

Sz.F.
A fitnesz és az alvás kapcsolata

Hogyan lehet egyszerűbben elaludni?

A rutinos szokások ugyan úgy segítenek felkészülni az alvásra, mint az edzésre. Ha az agy tudja, hogy most mi következik, akkor könnyebben kapcsolja ki bizonyos funkcióit. Ez azt jelenti, hogy az agy (a test többi részéhez hasonlóan) „betanítható” az elalvásra. Ezt a következő trükkökkel segíthetjük elő!

Mantra-hatás

Néhány egyszerű szó vagy gondolat ismételgetésébe az agy hamar bele tud unni, ami arra készteti, hogy kezdjen el felkészülni az alvó állapotra, hiszen ilyenkor „semmi érdekesről nincs szó”. Sok meditációs gyakorlat alapját adja ez az elv. Érdemes kitalálni valami egyszerű, alvással kapcsolatos szópárost, amit folyamatosan ismételgethetsz magadnak, például „Álom, várom. Várom, álom”. A lényeg, hogy rövid szavak alkossák, és monoton ritmusban ismételgesd őket magadnak.

hirdetes

Bárányszámlálás

Gyerekkorunkban nem egyszer hallhattuk, hogy ha nem tudunk elaludni, akkor próbáljunk meg képzeletbeli bárányokat számolni. A hangsúly valójában nem a bárányokon, hanem a számokon van. Ha lassan elkezdesz 1-től 100-ig (vagy visszafelé) számolni, akkor a mantrához hasonló, unalmas, cseppet sem megerőltető tevékenységre erőlteted rá az agyad.

Vizualizáció

Ez talán a leghatékonyabb az itt felsorolt technikák közül, különösen ha mind tested, mind gondolataid képtelenek megnyugodni. A vizualizációs módszer mind fizikailag, mind szellemileg ellazít. Nem kell mást tenned, mint elképzelned magad előtt egy számodra nyugtató, békés helyszínt. Ez lehet egy csendes tengerpart, egy mező, egy meleg szoba, stb. Az ingerszegény gondolatok segítenek lecsillapítani az elmét.

hirdetes

Az alvás közben növekvő izmok

Alvás közben a test bizonyos funkciói (mint például a légzés vagy a vérnyomás) lelassulnak vagy lecsökkennek. Ezzel szemben vannak olyan funkciók is, amelyek éppen ilyenkor válnak sokkal aktívabbá. Alvás közben sokkal intenzívebben dolgozik az endokrin rendszer, és a növekedéshormonok, a pajzsmirigyhormonok illetve a melatonin-kiválasztás is felpörög. Ezért olyan fontos a növekvő félben lévő fiataloknak, illetve a rendszeresen edzőknek, hogy eleget aludjanak. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Veronika (orvosi)

Latin neve: Veronica officinalis   Eredete, élőhelye Hazája Európa és... Tovább

Csalán

Latin neve: Urtica dioica   Eredete, élőhelye   Európában őshonos,... Tovább

Tovább a lexikonra
alvás