notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fogfehérítés feketeszenes fogkrémmel: Valóban megéri vagy csak egy marketing fogás?

hirdetes

Biztonságos a fekete fogkrém használata? – Tényleg fehéríti a fogainkat?

ZH

A faszén a szájápolási ágazat CBD-je – hirtelen mindenhol és mindenben megtalálható. A szenes fogkrém rajongói azt állítják, hogy jobban fehéríti a fogakat és frissíti a leheletet, mint bármely más fogkrém a drogériák polcain, és manapság már mindenben megtalálható a feketeség (aktivált szén, ne a brikettre gondolj) kiegészítő tabletták az arcmaszkokhoz. Az új kutatások azonban rávilágítanak, hogy a faszén valóban többet árt-e, mint használ, ha a fogakról van szó. Itt van minden, amit a szenes fogkrém trendjéről tudni kell.

aktív szenes fogkrém

MI AZ AKTÍV SZÉN?

A vízszűrőkben gyakran előforduló aktív szén alapvetően a szén egy formája, amelyet úgy kezeltek, hogy a részecskéinek felületét porózussá tegyék. Mindezek a kis zugok és rések mágnesként működnek más részecskék (például a fent említett szennyeződések és olajok) számára, amelyeket elnyel, lehetővé téve, hogy az összes nemkívánatos anyag eltűnjön, amikor a szenet lemossák.

Az aktívszenes fogkrémek az ősi orvoslás technikáinak újjászületései. Elméletileg mindenhez kötődik, ami az útjába kerül – foltok, fogkő, baktériumok, vírusok és talán még a mandulákhoz is. A szén olyan erős, hogy gyakran használják kórházakban és sürgősségi osztályokon mérgezésben vagy gyógyszertúladagolásban szenvedő betegek kezelésére.

A British Dental Journal 2019 elején megjelent áttekintése megállapította, hogy a szén kevés védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen, és korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a többi egészségre vonatkozó állítás alátámasztására. Valójában, ha por szént adunk a fogkrémhez, az ronthatja is a helyzetet. Ha túl gyakran használják tömésben szenvedőknél, bejuthat a résekbe, és nehéz lesz kitisztítani. A szénrészecskék az ínyben is megakadhatnak, és irritálhatják azt.

Aggodalomra ad okot a faszén koptatóképessége is, amely egyesek szerint rendszeres használat esetén károsíthatja a zománcot, valamint az a hajlam, hogy mindenféle dolgot felszívjon, amivel érintkezik, beleértve a jó dolgokat, például a gyógyszereket is. Mások azzal érvelnek, hogy a szén nem kifejezetten káros a fogakra, egyszerűen nem tesz sokat a mosolyért hosszú távon, mivel a hatóanyag nem érintkezik elég ideig a fogfelülettel ahhoz, hogy jelentős fehérítő hatást fejtsen ki. Óvatosan járjunk el, ha szénnel átitatott pasztát használunk, és nagyon finoman mossunk fogat, hogy elkerüljük a felületi zománc kopását, ami hosszú távon hajlamosabbá teheti a fogak elszíneződését.

hirdetes

A fent említett áttekintés arra is rámutatott, hogy sok széntartalmú és természetes fogkrém fluorid nélkül készül, amit a fogorvosok erősen ajánlanak a fogszuvasodás megelőzésére. (Egyes tanulmányok szerint a fluorid helyi alkalmazása végső soron hatékonyabb lehet, mint az ivóvízzel történő bevétel.) Az aktív szenet használhatják a hagyományos fogkrémmel történő fogmosás kiegészítéseként azok számára, akik fehérebb mosolyra vágynak, de nem használható helyette! A rendszeres fogkrém biztosítja számunkra a fluoridot, amelyre szükségünk van a fogszuvasodás leküzdéséhez, ezért szükséges, hogy a napirendünk részeként tartsuk.

Ha ragyogóbb fehér fogakra vágy, akkor érdemes egy fogászati klinika Budapesti rendelőjét felkeresned, ahol valóban szakszerű eljárásokkal, a saját adottságaid alapján segítenek Neked álomfogsort létrehozni!

hirdetes


A SZÉN FEHÉRÍTI A FOGAT?

Különbség van a felületi foltok eltávolítása és a fehérítés között. A felületi foltok, más néven külső foltok, a szokásos gyanúsítottaktól származnak: kávé, vörösbor, dohány, valamint sötét színű ételek és italok. A zománcrétegen élnek, és általában fogkrémekkel vagy felületfehérítő kezelésekkel eltávolíthatók. A mélyebb, belső foltok sötét elszíneződések, amelyek a fog belsejéből származnak, néha gyenge zománc, bizonyos típusú gyógyszerek, sőt a fluorid túlzott használata következtében alakulnak ki. Gondolj ezekre a fogak alapszínére; Bármennyire is elkötelezett a felület fehérítésében, a fogak színének jelentős világosodása csak a fogak külső felülete alá hatolható fehérítő kezelések eredménye.

A faszenes fogkrémet javasolhatjuk a felületi foltok eltávolítására, de nem a fogak fehérítésére! Azonban a felületi foltokat bármilyen fogkrémmel eltávolíthatjuk, de a szénnel rendelkezők kicsit hatékonyabban távolítják el a felületi foltokat, de semmi nem lehet annál hatásosabb, ha egy klinikán megyünk el fogat fehéríttetni!


Az aktív szenes fogkrém méregtelenít is?

Ami a száj „méregtelenítésére” vonatkozó állításokat illeti, miközben a szén eltávolítja a lepedéket és az ételmaradékokat, amelyek rossz leheletet okoznak, a hatás nem lesz sokkal drámaibb, mint bármely más fogkrémmel. Ellentétben a májaddal és a veséddel, a fogak és az íny nem látja el a szervezet méregtelenítő funkcióját, és mivel az úgynevezett méreganyagok általában így sem jutnak lejjebb, így nincs sok értelme a fekete szenes fogtisztításnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Edzés

Edzés fogalma Az edzés az emberekben való bizalom tudománya a változás érdekében. Az... Tovább

Horoszkóp

A horoszkóp eredetét keresve több ezer évet kellene visszautazni a történelemben, bár egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség életmód megoldás megújulás tévhitek