notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Edzés előtti és utáni táplálkozás

hirdetes

Edzés előtti és utáni táplálkozás

vitalzone.hu

A táplálkozás egész nap, de kiemelten edzés előtt és után fontos, mert a szervezetnek szüksége van rá az izomépítéshez, az energia szinten tartásához. Ha ez nem történik meg, az is előfordulhat, hogy az éhgyomorra folytatott mozgás hatására izomvesztés következik be.

Edzés előtti és utáni táplálkozás

Ugyanilyen fontos az is, mit eszel mozgás után. 


A legjobb edzés előtti étkezés összetett szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, ez segít a vércukrot megfelelő szinten tartani. A teljes kiőrlésű termékek és a gyümölcsök tartoznak ide. az edzés előtt magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztottak, több zsírt égettek el, ugyanis az edzés során a test a szénhidrátokból tárolt glikogént használja fel az izmok építőanyagai helyett.


Mozgás után a testnek szüksége van magas fehérjetartalmú élelmiszerekre, amelyek beépülnek az izomba.


Ezeket fél-egy órával az edzés után már érdemes enni, mert segítenek felgyorsítani a test regenerálódását, és az izmok épülését a gyorsabb fogyás érdekében. Ilyen a csirkehús vagy tojás, a babfélék, párolt zöldségek vagy banán.


Az edzés előtti étkezésre vonatkozó javaslatokat alapvetően az ételek emészthetősége, felszívódási képessége befolyásolja. A zsírok lebontásához kell a legtöbb idő, ezeket követik a fehérjék, a sort pedig a szénhidrátok zárják. Ebből következik, hogy magas szénhidrát-, közepes fehérje-, és alacsony zsír (valamint rost) tartalmú ételt érdemes választani, (súlyzós) edzés esetében az edzést megelőző 1-1,5 órával, állóképességi (kardió) edzést megelőzően pedig 2-2,5 órával célszerű elfogyasztani, hiszen a gyomornak szüksége van ennyi időre ahhoz, hogy jelentősen kiürüljön, illetve kellő idő áll rendelkezésre a vércukor- és inzulinszint normalizálásá

hirdetes


Az edzés megkezdése előtt nem csak a szilárd táplálékok kapnak nagy hangsúlyt. Érdemes figyelmet szentelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is. Az edzést megelőző 15-20 percben célszerű 2-3 dl folyadékot elfogyasztani, ez még jól tolerálható mennyiségnek minősül. Ez lehet ásványvíz, izotóniás sportital.


Egyáltalán nem ajánlott éhgyomorra edzeni!


Ennek az az oka, hogy a legtöbben kifejezetten rosszul reagálnak az éhgyomri edzésre. Az alacsony vércukorszint sok esetben rosszullétet, szédülést okoz.
Edzés előtt fontos:


- máj glikogének feltöltése
- vércukor megfelelő szinten tartása
- éhezés elkerülése
- jól hidrált állapot elérése


Az edzés befejeztével a legfontosabb az elvesztett folyadék pótlása, illetve meg kell kezdeni a kiürült glikogénraktárak feltöltését is. Az edzést követő 1-2 órán belül a legaktívabb a glikogénszintézis, ebből kifolyólag közepes, vagy magas glikémiás indexű szénhidrátok elfogyasztását javasolnám, hogy minél előbb meginduljon a visszatöltés folyamata.


Egyszerű szénhidrátok:

hamar fel tud szívódni és megemelni a vércukorszintet. szőlőcukor (glükóz): egyedülálló energiaforrás testünk sejtjeinek, a központi idegrendszerben, vesében, vérben stb. Az agy számára befolyással van a tanulási én emlékezi folyamatokban. A megfelelő izomműködéshez is elengedhetetlen.


gyümölcscukor (fruktóz): gyümölcsökben és a mézben található meg. Mivel át kell alakulnia glükózzá, lassabban emeli a vércukorszintet, mint a szőlőcukor vagy a répacukor.

hirdetes
galaktóz: a tejcukor alkotója. szacharóz (répacukor, nádcukor), laktóz (tejcukor), maltóz (malátacukor) A szacharóz: szintén gyorsan megemeli a vércukor szintet. Megtalálható a kristálycukorban, porcukorban.

Összetett szénhidrátok:


Felszívódásához tovább kell bontódnia, mert több szénhidrátegységből tevődnek össze . Szétbontásuk és felszívódásuk lassú, mérsékelt vércukorszint emelkedést és inzulinigényt váltanak ki a szervezetben. A nem emészthető szénhidrátok a rostok.


keményítő: a gabonafélék (búza, rozs, kukorica, rizs), továbbá a burgonya, a szójabab és a száraz borsó, lencse, bab, valamint a gesztenye legfőbb alkotóeleme
glikogén: húsban, májban


A lassú szénhidrát felszívódás és vércukor emelkedés érdekében célszerűbb összetett szénhidrátokat fogyasztani és az egyszerű cukrokat kerülni! A fogyókúrás étrend kiegészítője, sőt alapfeltétele a rostdús étrend. Ezek a szénhidrátok szerepet játszanak a teltségérzet kialakulásában, lassabban ürülnek ki a gyomorból és lassabban emelnek vércukorszintet. Emésztést javító hatásuk is van, mivel segítik a salakanyagok kiürülését.

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

A-vitamin

Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi.   A szükséglet növekedésével... Tovább

Masszázs

A masszázst nagy vonalakban mindenki ismeri, de kevesen tudják róla, hogy valójában mit... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód étrend fogyás fogyókúra kalóriabevitel nassolás táplálkozás