notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézzünk utánna, milyen hatással van az egészségre az édesítőszerek

Károsak-e az egészségre az édesítőszerek?

vitalzone.hu
hirdetes

Az édes íz kedvelése egyike a legősibb, velünk született tulajdonság. A kedvelt ízhatás eléréséhez a cukron és a mézen túl számos mesterséges édesítőszer közül válogathatunk. De milyen hatással van mindez a szervezetünkre?

Tudjunk meg mindent az édesítőszerekről

A szervezet számára energiát szolgáltató mesterséges édesítőszerek - elsősorban fogyókúrázók és cukorbetegek fogyasztják - közé tartoznak a cukor- vagy polialkoholok, mint a laktit, mannit, xilit, szorbit. Ezek a bélbaktériumok által bontható anyagok, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így csupán részleges. Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben (napi 20-30 gramm felett) fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél fokozzák a bélműködést, puffadást, hasmenést és hasi panaszokat okoznak. (A fruktóz, azaz a gyümölcscukor is hasonló hatást válthat ki.) A cukoralkoholok édesítőképessége a szacharózhoz, azaz a répacukorhoz hasonlítva 0,4-1. Előállításuk költsége igen magas, éppen ezért viszonylag kevés élelmiszer (például néhány típusú rágógumi) alkotóelemeként szerepelnek.


Rendkívül sokszínű a mesterséges édesítőszerek másik, energiát nem szolgáltató, úgynevezett intenzív csoportja. A legintenzívebb édesítőszer a szacharin, a kristálycukornál 550-szer édesebb. Meglehetősen hőstabil vegyületről van szó, ám kevésbé előnyös tulajdonsága, hogy forralás hatására fémes ízű, kesernyés melléktermékei keletkeznek.  Szintén erőteljes ízzel szolgál a ciklamát, amely 30-szor édesebb, mint a cukor. Hőálló, így az ételkészítés során vagy akár befőzéshez is felhasználható. 

 

A legfiatalabb, s egyben a legnépszerűbb édesítő a hatvanas évek közepe óta használt aszpartám - a kristálycukornál 180-szor édesebb -, amely tulajdonképpen két aminosav összekapcsolásával keletkezett. Nem főzésálló, édesítő ereje hő hatására csökken, ám grammonként csupán 4 kilókalória (kcal) energiát jelent. Az aszpartámot világszerte körülbelül kilencven országban és több mint hatezer termékben használják édesítőszerként, így nem meglepő, hogy számos tudományos vizsgálat próbálta kideríteni, hogyan reagál a szervezetünk a fogyasztására, illetve okozhat-e bármilyen elváltozást. A tudományos kutatások többek között foglalkoznak a felszívódásával, lebomlásával, elemzik, mennyi az átlagos fogyasztás, de toxikológiai és epidemiológiai hatásait is vizsgálták már. 

hirdetes

 

A vizsgálati eredmények többek között igazolták  - többek között az európai élelmiszer-biztonsági hatóság (EFSA) és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) vizsgálatai -, hogy az elfogyasztott mennyiség, hétköznapi fogyasztás mellett, bőven alatta marad az egészségügyi határértéknek. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett tehát nem kell félnünk a "túladagolástól".


Az európai és az egyesült államokbeli élelmiszerbiztonsági hatóságok ajánlása szerint a napi aszpartám-bevitel javasolt maximális mennyisége 40 (EU) és 50 (USA) milligrammg/kilogramm. Nézzük mindezt  a gyakorlatban: az európai mennyiség egy 70 kilogrammot nyomó embernél 2800 milligrammnyi aszpartámot engedélyez. Ha ez az ember a limonádéjába 2 szem aszpartám-tartalmú édesítőszert tesz, akkor ezáltal körülbelül 36 milligrammnyi aszpartámot vitt be a szervezetébe. 

hirdetes

 

Az egy alkalommal nagy mennyiségben fogyasztott aszpartám befolyásolja a szervezet biokémiai paramétereit, például a vérplazma aminosav- és az agy ingerületvezető szintjét, azonban a vérplazma fenilalanin- és aszpartamsav- (két aminosav) szintjének emelkedése nem figyelhető meg, ha a bevitel nem haladja meg az 50 milligrammot. Az aszpartámmal összefüggésben akut, mérsékelten akut, vagy krónikus mérgezési tünetek nem jelentkeznek mindaddig, amíg a fogyasztás meg nem haladja az ajánlott mennyiség közel százszorosát, azaz a 4000 milligrammg/kilogrammot. 

 

Górcső alá vették a vegyület esetleges rákkeltő hatását is, ám a kísérletek eredményei azt igazolták, hogy nem rákkeltő, és nem mutatható ki összefüggés az alkalmazása és a daganatos megbetegedések kialakulása között. Vizsgálták továbbá az idegrendszerre, a tanulási szokásokra, illetve a viselkedésre gyakorolt hatását is, s a nagy létszámú csoportok vizsgálata és számos esettanulmány is igazolta, hogy mindezeket nem befolyásolja negatívan az aszpartám fogyasztása.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szorongás az edzőtermi környezettől? 5 tipp, hogy bátran nekivágj!

2019-11-14

Szorongás az edzőtermi környezettől? 5 tipp, hogy bátran nekivágj!

Rengeteg embertől hallottam már, hogy ő bizony nem szeret edzőterembe járni. Bár szeretne fogyni, és az edzés maga sem riasztja vissza általában őket – mintha kicsit félnének az edzőteremtől. Nézzük, mi lehet ennek az oka, és hogy győzheted le

Gyógyszerek hatásait megváltoztató ételek

2019-11-13

Gyógyszerek hatásait megváltoztató ételek

Nem is gondolnánk milyen hatása lehet egy - egy élelmiszernek a bevett gyógyszerekre. Egyesek képesek többszörösére növelni a hatásfokát, míg mások teljesen semlegesíthetik. . Ezért nagyon körültekintőeknek kell lennünk egy gyógyszerkúra alatt

Attól hogy vékony vagy még egyáltalán nem biztos hogy fitt is!

2019-11-13

Attól hogy vékony vagy még egyáltalán nem biztos hogy fitt is!

Sokan keverik a szezont a fazonnal! A többség valamilyen oknál fogva azt gondolja, hogy attól, mert valaki vékony, attól már edzett is! Elárulok valamit! 17 évesen vékonynak lenni nem nagy kunszt! Bár azért Magyarországon már ez is nagy szám

Házi gyógymódok felfázásra: a hólyaghurut kezelése

2019-11-11

Házi gyógymódok felfázásra: a hólyaghurut kezelése

A felfázással sajnos szinte minden nő találkozott már, mivel különösen a gyengébbik nemet érinti ez a baktériumos fertőzés. Fájdalmas és kellemetlen tünetekkel jár, van akinek enyhébb és van, akinek elviselhetetlen szintű fájdalmakat okoz. Ha te is szenvedsz a felfázástól, próbáld ki a következő házi praktikákat, melyek sokak szerint hatásosnak

Éhezés és elhízás

2019-11-11

Éhezés és elhízás

Az ember azt hinné hogy elhízott emberek sosem éheznek, és mindig jól lakottak. Nos nem! A szervezet generálja és gondoskodik arról hogy ez ne így legyen

Mik az ásványi anyagok?

2019-11-10

Mik az ásványi anyagok?

Mindig olvassuk, hogy különböző ételekben mennyi vitamin és ásványi anyag van, de tudod is, hogy mik azok az ásványi anyagok? Íme, egy rövid bemutatás

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
65 517
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 150 432
Közösség

Szótár

B2-vitamin

B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Zsírszövet

A kötőszövetek egyik fajtája, ami rostos elemeekbe ágyazott zsírsejtekből áll, lebenyekre... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 96

Átlagos értékelés: 4.7

betegség cukor cukorbetegség diéta édesség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer fogyás fogyókúra