notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézzünk utánna, milyen hatással van az egészségre az édesítőszerek

hirdetes

Károsak-e az egészségre az édesítőszerek?

vitalzone.hu

Az édes íz kedvelése egyike a legősibb, velünk született tulajdonság. A kedvelt ízhatás eléréséhez a cukron és a mézen túl számos mesterséges édesítőszer közül válogathatunk. De milyen hatással van mindez a szervezetünkre?

Tudjunk meg mindent az édesítőszerekről

A szervezet számára energiát szolgáltató mesterséges édesítőszerek - elsősorban fogyókúrázók és cukorbetegek fogyasztják - közé tartoznak a cukor- vagy polialkoholok, mint a laktit, mannit, xilit, szorbit. Ezek a bélbaktériumok által bontható anyagok, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így csupán részleges. Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben (napi 20-30 gramm felett) fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél fokozzák a bélműködést, puffadást, hasmenést és hasi panaszokat okoznak. (A fruktóz, azaz a gyümölcscukor is hasonló hatást válthat ki.) A cukoralkoholok édesítőképessége a szacharózhoz, azaz a répacukorhoz hasonlítva 0,4-1. Előállításuk költsége igen magas, éppen ezért viszonylag kevés élelmiszer (például néhány típusú rágógumi) alkotóelemeként szerepelnek.


Rendkívül sokszínű a mesterséges édesítőszerek másik, energiát nem szolgáltató, úgynevezett intenzív csoportja. A legintenzívebb édesítőszer a szacharin, a kristálycukornál 550-szer édesebb. Meglehetősen hőstabil vegyületről van szó, ám kevésbé előnyös tulajdonsága, hogy forralás hatására fémes ízű, kesernyés melléktermékei keletkeznek.  Szintén erőteljes ízzel szolgál a ciklamát, amely 30-szor édesebb, mint a cukor. Hőálló, így az ételkészítés során vagy akár befőzéshez is felhasználható. 

 

A legfiatalabb, s egyben a legnépszerűbb édesítő a hatvanas évek közepe óta használt aszpartám - a kristálycukornál 180-szor édesebb -, amely tulajdonképpen két aminosav összekapcsolásával keletkezett. Nem főzésálló, édesítő ereje hő hatására csökken, ám grammonként csupán 4 kilókalória (kcal) energiát jelent. Az aszpartámot világszerte körülbelül kilencven országban és több mint hatezer termékben használják édesítőszerként, így nem meglepő, hogy számos tudományos vizsgálat próbálta kideríteni, hogyan reagál a szervezetünk a fogyasztására, illetve okozhat-e bármilyen elváltozást. A tudományos kutatások többek között foglalkoznak a felszívódásával, lebomlásával, elemzik, mennyi az átlagos fogyasztás, de toxikológiai és epidemiológiai hatásait is vizsgálták már. 

hirdetes

 

A vizsgálati eredmények többek között igazolták  - többek között az európai élelmiszer-biztonsági hatóság (EFSA) és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) vizsgálatai -, hogy az elfogyasztott mennyiség, hétköznapi fogyasztás mellett, bőven alatta marad az egészségügyi határértéknek. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett tehát nem kell félnünk a "túladagolástól".


Az európai és az egyesült államokbeli élelmiszerbiztonsági hatóságok ajánlása szerint a napi aszpartám-bevitel javasolt maximális mennyisége 40 (EU) és 50 (USA) milligrammg/kilogramm. Nézzük mindezt  a gyakorlatban: az európai mennyiség egy 70 kilogrammot nyomó embernél 2800 milligrammnyi aszpartámot engedélyez. Ha ez az ember a limonádéjába 2 szem aszpartám-tartalmú édesítőszert tesz, akkor ezáltal körülbelül 36 milligrammnyi aszpartámot vitt be a szervezetébe. 

hirdetes

 

Az egy alkalommal nagy mennyiségben fogyasztott aszpartám befolyásolja a szervezet biokémiai paramétereit, például a vérplazma aminosav- és az agy ingerületvezető szintjét, azonban a vérplazma fenilalanin- és aszpartamsav- (két aminosav) szintjének emelkedése nem figyelhető meg, ha a bevitel nem haladja meg az 50 milligrammot. Az aszpartámmal összefüggésben akut, mérsékelten akut, vagy krónikus mérgezési tünetek nem jelentkeznek mindaddig, amíg a fogyasztás meg nem haladja az ajánlott mennyiség közel százszorosát, azaz a 4000 milligrammg/kilogrammot. 

 

Górcső alá vették a vegyület esetleges rákkeltő hatását is, ám a kísérletek eredményei azt igazolták, hogy nem rákkeltő, és nem mutatható ki összefüggés az alkalmazása és a daganatos megbetegedések kialakulása között. Vizsgálták továbbá az idegrendszerre, a tanulási szokásokra, illetve a viselkedésre gyakorolt hatását is, s a nagy létszámú csoportok vizsgálata és számos esettanulmány is igazolta, hogy mindezeket nem befolyásolja negatívan az aszpartám fogyasztása.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Minden rosszban van valami jó....

2020-03-19

Minden rosszban van valami jó....

"Jó látni", hogy milyen sok embernek rendben van az anyagcseréje,milyen gyors lett hirtelen... A bevásárló központokban verekednek a wc papírért... Na de viccet félre téve,ami sajnos a jelenlegi állapotokat nézve ,nagyon nem viccesek..

Leptin - jóllakottság hormon

2020-03-12

Leptin - jóllakottság hormon

A leptin - más néven jóllakottság-hormon - a fehérzsír-szövetben termelődik, vérben mérhető mennyiségét pedig a hipotalamusz érzékeli. A leptin egy másik, ghrelin nevű hormonnal együtt felel az éhségérzet szabályozásáért.

5 TIPP az eredményes fogyás és életmódváltás érdekében!

2020-03-11

5 TIPP az eredményes fogyás és életmódváltás érdekében!

Nem tudod hogyan kezdj bele az életmódváltásba? Rengeteg módszert kipróbáltál már, de egyik sem hozta a várt eredményt? Mutatok 5 tippet, ami garantáltan segíteni fog!

Az örömhormon pótlása ‼

2020-03-10

Az örömhormon pótlása ‼

A SZEROTONIN hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal vagy akár a premenstruációs szindrómával is.

„Több mint 20 éve tanulom az emberi test működését!” - Ismerd meg Haris Évát!

2020-03-02

„Több mint 20 éve tanulom az emberi test működését!” - Ismerd meg Haris Évát!

Ha szeretnél egy kicsit jobban belelátni az egészséges életmód világába, akkor ismerd meg a szakma egyik legkiválóbb szakemberét, szaktanárát: Haris Éva személyében!

2020 a bűvös szám

2020-02-27

2020 a bűvös szám

A 2020 számtanilag, így energetikailag is különös, a két kettes összeadva és szorozva is négyet ad ki.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
86
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
469 370
Közösség

Szótár

Vitamin

A vitamin szerves anyag, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. A vitaminok fontos szerepet... Tovább

Mangán

A mangán olyan ásványi anyag, amely sok enzim működésének beindításához és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 97

Átlagos értékelés: 4.7

betegség cukor cukorbetegség diéta édesség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer fogyás fogyókúra