notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sárgadinnye vagy görögdinnye?

Itt a dinnye szezon! Görög vagy sárgadinnye?

vitalzone.hu
hirdetes

Na melyiket is együk? Amelyikben kevesebb a kalória.?!... Dehogy is! Amelyiket szeretnénk, amelyik a kedvencünk. Viszont nem mindegy mikor és mennyit. Nekem a sárgadinnye jobban ízlik, ezért is készítettem belőle finom desszertet ,nagyon diétas, nagyon finom ! Sovány túró, kókuszos proteinnel, light mascrapone, cukormentes eper lekvár, és a sárgadinnye !

Sárgadinnye előnye

Pizza még nagy kedvencem, hozzá a legjobb feltétekkel, itt is minden nagyon diétás, nem nehezedik el a gyomor, könnyen emészthető, de ugyan akkor laktató is. 100g lisztben van 5g ch, a többi rost…



SÁRGADINNYE:


100g ban:
Energia 34 kcal
Fehérje 0.8 g
Zsír 0.2 g
Telített 0.1 g
Egyszeresen telítettlen 0 g
Többszörösen telítettlen 0.1 g
Szénhidrát 7.9 g
Cukor 7.9 g
Rost 0.9 g
Nátrium 16 mg
Koleszterin 0.051 mg
Glikémiás Index 65


GÖRÖGDINNYE


100g ban:
Energia:30 kcal
Fehérje 0.6 g
Zsír 0.2 g
Telített 0 g
Egyszeresen telítettlen 0 g
Többszörösen telítettlen 0.1 g
Szénhidrát 7.2 g
Cukor 6.2 g
Rost 0.4 g 
Nátrium 1 mg
Koleszterin 0.016 mg
Glikémiás Index 72

 

Mit tudunk a sárgadinnyéről?

 

A sárgadinnye (Cucumis melo) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű gyümölcs (termesztési technológiáját illetően zöldség). Álterméséért már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában.

hirdetes

Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.

Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, folsav és C-vitamin.

hirdetes

 

Mit tudunk a görögdinnyéről?

 

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a nyitva termő kemény magvas (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan zöldségnek tartják, de termesztéstechnikailag gyümölcsnek számít.

David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptombantörtént, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.
A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be Európába.

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

Egy tudóscsapat váratlan bejelentése: együnk sok vörös húst, nyugodtan jöhet a kolbász is

2019-10-04

Egy tudóscsapat váratlan bejelentése: együnk sok vörös húst, nyugodtan...

Egy új tanulmány szerint a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel "a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi".

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
93 719
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 031 516
Közösség

Szótár

Cink

Kevés cinkre van szüksége a szervezetünknek, azonban elengedhetetlen a megfelelő... Tovább

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 133

Átlagos értékelés: 4.9

akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód