notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fogyókúrás, diétás tévhitek

hirdetes

Diéták és tévhitek

Berecz Éva
hirdetes

Az internet világában rengeteg diétával találkozhatunk, szélsőséges és kevésbé megterhelő ajánlásokkal is. A bőség zavarában nehéz eldöntenünk, melyik a hiteles, megbízható, és melyik fog inkább használni, mint ártani. Mint az élet több területén, itt is fontosnak tartom a fokozatosság elvét és a minőséget. Ha egy diéta nem tilt, a változatosságot, a bizonyítottan egészséges alapanyagokat és mellé a testmozgást ajánlja, valószínűleg hihetünk neki.

Tévhitek a fogyókúrával és a diétával kapcsolatban

 

A glikémiás index – a diéták alapja?


Az élelmiszerek nagy része különböző fajtájú cukrot tartalmaz, melyet a szervezetünk minden esetben glükózzá alakít, különböző gyorsasággal. Az a sebesség, amivel egy étel képes a vércukorszintet megemelni, az a glikémiás reakció. A glikémiás index azt fejezi ki, hogy az adott szénhidráttartalmú ételnek a glukózhoz képest milyen a vércukoremelő hatása. A 70-nél nagyobb érték magasnak, az 56-69 közepesnek, míg az 55 vagy kisebb érték alacsonynak számít. De miért is lehet a magas glikémiás indexű étel tartós fogyasztása káros az egészségre? Mert ezen szénhidrátok bekerülvén a véráramba drámai vércukorszint-emelkedést idéznek elő, ami a szervezetben hirtelen inzulin kibocsátást eredményez. A glükóz kikerül a véráramból, ezzel együtt az energiaszint igen alacsonyra csökken, így újra éhesek leszünk (Fodor,2008). Ezáltal valószínűleg újra enni is fogunk, így újabb felesleges kalóriamennyiséget viszünk be szervezetünkbe.


Koleszterinszint


Úgy gondolom, a diéták kapcsán érdemes említést tenni a koleszterinszintről is, hiszen a médiában lépten-nyomon találkozhatunk ezzel a kifejezéssel. Azonban kevesen tudják, valójában mit is jelent és miért fontos figyelni rá. A koleszterin nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejtmembránoknak, előanyaga a D-vitaminnak, epesavnak és számos hormonnak, szintézise a májban történik. Naponta 1000 mg-ot állít elő belőle szervezetünk. Külső forrásai az állati eredetű táplálékok – ebből naponta 500-600 mg koleszterint fogyasztunk –, melynek fele fel is szívódik, gátolva ezzel a szervezet koleszterin- előállítását. A növényi eredetű táplálékok nem tartalmaznak koleszterint. Két fajtája van: a veszélyeztető LDL és a védő HDL. Az előbbi (Low Density Lipoprotein) felelős a koleszterin szállításáért és leadásáért az érfalban. Ez azért káros, mert ott romlani fog a véráramlás és kevesebb oxigén jut a szívizomba, növelve ezáltal a szívinfarktus kockázatát. A HDL (High Density Lipoprotein) az érfalban lerakódott koleszterint szállítja a májba, védve ezzel az érfalak épségét (Rigó és munkatársai, 1999). Az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek (mangalicahús, halfélék) és a növényi eredetű táplálékok fogyasztása kifejezetten ajánlott a magas koleszterintszinttel rendelkező egyének számára.

hirdetes


A WHO a napi rostfogyasztás értékét min. 27 és max. 40 g közé tette, melyben a vízben oldhatatlan – gyümölcsök, zöldségek héja – és vízoldékony – zab, bab, sárgarépa – rostok egyaránt szerepelnek. A vízben oldható rostok csökkentik a koleszterin-szintet, mert vizet kötnek meg, ezáltal a bélben a gyomorba jutott táplálékkal együtt szigetet képeznek, epesavakat megkötve megszakítják a koleszterin enterohepaticus körforgását, így kevesebb koleszterin szívódik fel (Pados-Radomics, 1995). Jenkins és munkatársai a diétához adott pektinnel 15-25 %-os koleszterin-, illetve LDL-koleszterinszint-csökkenést értek el (Romics és munkatársai, 1993).

 

Szerző: Berecz Éva, KELLYS FITNESS ÉS SQUASH CLUB

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
232 888
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
232 888
Közösség

Szótár

Kalcium

Az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben fellelhető ásványi anyag. A csontjaink... Tovább

Aromafürdő

  A fürdővízhez gyógynövényeket és illóolajokat adagolnak a fürdővízhez, éppen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 204

Átlagos értékelés: 5.0