notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

D-vitamin - D-vitamin hiány tünetei és kezelése

hirdetes

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, te is D-vitamin hiányban szenvedsz

CZs
D-vitamin hiány tünetei

A D-vitamin hiány, és amit ellene tehetsz

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Számos különböző elképzelés létezik arról, hogy pontosan mennyi D-vitaminra is van szükségünk, már csak azért is, mert különböző országokban különböző mennyiségre tehető a napsütéses órák száma, valamint eltér a napsugárzás erőssége is, arról nem is beszélve, hogy a szükséges D-vitamin mennyisége súlytól és életkortól is eltér. Az alábbi adatok általános mennyiségeket tartalmaznak.

  • születéstől 1 éves korig: 400 NE
  • 1 – 13 év: 600 NE
  • 14 – 70 év: 700 NE
  • 71 év felett: 800 NE
  • várandós és szoptató nők: az orvossal való egyeztetés, valamint a legfrissebb vizsgálati eredmények alapján

*NE: nemzetközi egység, amely a gyógyszertanban az a mértékegység, ami az anyag biológiai hatása alapján méri a mennyiséget (a D-vitamin esetében: 1 NE = 0,025 μg kolekalciferol).

hirdetes

Mit okozhat még a D-vitamin hiány?

Valójában sokkal többet a cikkünkben említett negatív hatásokon kívül. A gyermekeknél különösen fontos az elegendő D-vitamin biztosítása, hiszen ellenkező esetben sápadt bőr, puha koponyacsontok, boltozatos homlok, sőt, akár az alsó végtagok görbülete és a mellkasi csontok, bordák deformálódása is bekövetkezhet. A felnőttek esetében is tapasztalhatók egyéb súlyos következmények, a D-vitamin komoly és hosszan tartó hiánya során a csontok annyira elgyengülhetnek, hogy akár gyakori töréseket is okozhatnak.

Az őszi – téli hónapokban mindannyiunknak fel kell készülnie az esetleges D-vitamin hiányra, érdemes már a nyári hónapok végén elkezdeni annak pótlását. Ha a nap nagy részét végigdolgozzuk, és esélyünk sincs arra, hogy egy kis nap érje a szervezetünket, mindezt bizony nyáron is folytatnunk kell. Persze számos egyéb dolgot is megtehetsz azért, hogy elegendő D-vitamint biztosíts szervezeted számára. Ha az ebéd szüneted felét arra használod fel, hogy sétálj egyet a környéken, ha igyekszel a szabad levegőn lenni ahelyett, hogy autóznál, ha ügyelsz rá, hogy a szabadban legyél, ha süt a Nap, máris sokat tettél egészséged megőrzése érdekében. Emellett persze választhatsz különféle étrendkiegészítő készítményeket, és táplálkozásod során is ügyelhetsz a D-vitamin bevitelére.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Energia egyensúly

Az engergia egyensúly az energia felvételből és az energia leadásából áll. Az... Tovább

Nadragulya

(Atropa Belladonna)   Jelentése   A belladonna azt jelenti, hogy szép hölgy. Ezt a... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód nyár táplálkozás vitamin