notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miből tudom, hogy bio az öko-termék?

Mikor és mitől bio az öko-termék?

vitalzone.hu
hirdetes

Napjainkban egyre divatosabb a biotermékek fogyasztása, így részletesen bemutatjuk a biotermékek előállításának menetét, szabályozását is, illetve a termékek hiteles minősítésének jellemzőit.

bio az öko?

A hagyományos termelésről a "biológiai" gazdálkodásra való átállás 2-3 éves folyamatát, a kötelező előírások betartását, nemzetközi szabályzat szerint szigorúan ellenőrzik. A sikeres folyamat növényeknél akár egy évre rövidülhet, ekkor az előírások szerint, az ökológiai gazdálkodásra történő átállás időszakában készült" megjegyzéssel lehet forgalmazni a terméket. Az állatokat tilos forgalomba hozni az átállás 1,5 - 12 hónapja alatt.

 

Az ökológiai gazdálkodás lényegesen több, mint a vegyszermentesség. Alapelve, hogy a növények, állatok "előállítása" harmonizáljon a hely adottságaival, hogy a termelő-tenyésztő a lehető legkevésbé avatkozzon be az ökoszisztémába. Ezért nem használnak fel génmanipulált szervezetet, vagy származékát, és ionizáló sugárzást sem alkalmaznak. A termék az alacsonyabb hozam miatt csak nagyobb költséggel állítható elő, ez magyarázza a magasabb bolti árat.

 

A biotermékek előállítói nagy gondot fordítanak a megelőzésre is. A növényi társkereső" fogalma az ökológiai gazdálkodásnak megfelelő vegyes ültetések rendjére utal (például szamóca hagymával, zeller káposztával, bazsalikom uborkával ültethető együtt). Bizonyos növényfajták társítva, egyrészt jó hatással vannak egymás fejlődésére, másrészt távol tartják a kártevőket. Ám az ellenkezője is igaz lehet, egyesek (bab a hagymával, vöröskáposzta a paradicsommal, a petrezselyem a fejes salátával) barátságtalan párost" alkotnak, ezért nem ültethetők egymás közelébe. Az efféle kapcsolatokra a biogazdálkodással foglalkozónak figyelemmel kell lennie.

hirdetes

 

További szempontok: vegyes növényültetéssel biztosítani kell a kiegyenlített fejlődést az őshonos, ellenállóbb növény- (állat)fajták kiválasztása révén. A takarmányt lehetőleg helyben kell termelni. Az állatlétszám megtervezésekor fontos figyelembe venni a hely eltartó képességét. A természetes hatóanyagok (pl. zsurló-, csalánfőzet) és megoldások növényvédő alkalmazása egyben elősegíti a talaj- és a felszín alatti vizek védelmét is.

 

A biogazdálkodó a beteg állat kezelésében megpróbálja az úgynevezett szelíd gyógymód (akupunktúra, homeopátia, gyógynövények) alkalmazását, de alapvetően betartja az állatjóléti előírásokat, és nagyobb baj esetén állatorvost hív.

 

További elvárás, hogy a gazdálkodó a helyi természetes energiaforrások kihasználásával mérsékelje az energiafelhasználást. A talaj termőképességének megtartása érdekében jó, ha biztosítja a szerves anyagok körforgását a talajban: azaz a termény révén kivett" tápanyagot - például komposztálással, vetésforgóval - visszajuttatja. A feldolgozás során pedig csak a szabályzásban engedélyezett ártalmatlan adalék- és segédanyagokat (pl. tej-, alma-, citromsav, oxigén) alkalmazza.

 

Az intenzív gazdálkodásban, ahol nagy területeken termesztenek egy-egy fajta növényt, sok esetben a bio-módszer kockázatát (például azt, hogy évenként változó a termények hozama) nem tudják vállalni, viszont hosszabb távon már a hagyományos növényvédelem fenntartása sem célravezető. Ilyenkor lehet jó megoldás az úgynevezett integrált termesztés. Ennek lényege egy olyan átfogó kémiai, fizikai, biológiai és technológiai növényvédelem, amelynek keretén belül alkalmaznak ugyan növényvédő szert és műtrágyát is, de igyekeznek a kémiai hatóanyagok felhasználását a legkisebb mértékig csökkenteni. Az így garantáltan környezetkímélő eljárással készült ún. integrált termékeket hazánkban még alig, de Európában már sokan ismerik – emblémájuk holland terméken a lepke, a tiroli almán a katicabogár, a spanyol területen leggyakrabban a méhecske. Hazánkban a két fátyolka által tartott paprika utalhat erre).

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) gondozásában megjelenő tudományos hírlevél - a fogyasztók megnyugtatására - megadja azokat a mutatókat, melyek garantálhatják a bio elnevezés valódi tartalmát. A szakemberek szerint a csomagoláson feltüntetett védjegy (pl. Biokultúra, Biokontroll, Soil Association, Krav) és az ellenőrző szervezet (hazánkban a Biokontroll Hungária Kht. vagy a Hungária Ökogarancia Kft.) jelölése szavatolja a bio-minőséget. Az Európai Unióból származó termékeken az adott ország bio", öko" illetve eko", vagy organic" felirata mellett szerepel a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet neve, kódszáma is.

 

A bioélelmiszernek érvényes termékkísérő bizonylatokkal (tanúsítvány, nyilvántartásba vételi igazolás) is rendelkeznie kell. Az ökopiacon a termelőnek ezzel kell igazolnia a terméket, ha a vásárló kéri. A reklámokban alkalmazott reform, natúr, vagy alternatív jelzők nem szükségképpen jelölnek bioterméket, ugyanakkor igen könnyen megtéveszthetik a bizonytalan fogyasztót.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mert enni jó!

2019-12-10

Mert enni jó!

Az őszi-téli időszakban jellemző, hogy kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor különösen népszerűek a zsírosabb fogások, azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi következményekhez vezethet.

4 fontos tipp a cukorbetegek helyes táplálkozásához

2019-12-06

4 fontos tipp a cukorbetegek helyes táplálkozásához

Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy az előírt gyógyszerek beszedésén kívül semmi más egyebet nem kell tenniük az egészségük megőrzése érdekében. Pedig az egészséges táplálkozás és az aktív, rendszeres napi mozgás nélkül nehezen lehet kordában tartani a vércukorértékeinket

Edd magad egészségesre! Kezd a chia maggal!

2019-12-04

Edd magad egészségesre! Kezd a chia maggal!

A kérdésre sokáig én sem tudtam a választ. Két hete azonban összefutottam a barátnőmmel. Utóbbi időben kissé elszakadtunk egymástól (munka, család, utazás) így alig ismertem rá. Fogyott vagy nyolc kilót és annyira csinosan nézett ki! Persze hogy letámad.

Immunrendszert károsító ételek

2019-12-04

Immunrendszert károsító ételek

Vannak ételek, melyek megakadályozhatják és károsíthatják az immunrendszered egészséges működését. Némelyikről nem is gondolnád, hiszen szinte minden nap fogyasztod őket. Ha fontos az egészséged csökkentsd a következő ételek fogyasztását

A helyes táplálkozás alapelvei

2019-11-30

A helyes táplálkozás alapelvei

Ahhoz, hogy hosszú, egészséges életet éljünk, egyáltalán nem mindegy, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. A következőkben bemutatjuk a helyes táplálkozás alapelveit, melyek betartásával a fogyókúránk és életmódunk hatékony és egészséges lesz

Ismerd meg a biotin, kolin, és az inozitol fontosságát:

2019-11-25

Ismerd meg a biotin, kolin, és az inozitol fontosságát:

B7 vitamin (H vitamin, másnéven biotin): molekulája ként tartalmaz. Szerepet játszik a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok lebontásában, nélkülözhetetlen a bőr, az idegek és a szőrzet épségét biztosító zsírsavak előállításához, segít az ekcéma és a bőrgyulladás kezelésében, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, ill. az izomfájdalmakat.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
62 000
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 314 220
Közösség

Szótár

Nadragulya

(Atropa Belladonna)   Jelentése   A belladonna azt jelenti, hogy szép hölgy. Ezt a... Tovább

Bulémia

Mély lelki válságban előforduló, kórosan fokozott étvágy, amely csupán táplálkozással... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 95

Átlagos értékelés: 4.8

egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer gyümölcs méregtelenítés