notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miből tudom, hogy bio az öko-termék?

Mikor és mitől bio az öko-termék?

vitalzone.hu
hirdetes

Napjainkban egyre divatosabb a biotermékek fogyasztása, így részletesen bemutatjuk a biotermékek előállításának menetét, szabályozását is, illetve a termékek hiteles minősítésének jellemzőit.

bio az öko?

A hagyományos termelésről a "biológiai" gazdálkodásra való átállás 2-3 éves folyamatát, a kötelező előírások betartását, nemzetközi szabályzat szerint szigorúan ellenőrzik. A sikeres folyamat növényeknél akár egy évre rövidülhet, ekkor az előírások szerint, az ökológiai gazdálkodásra történő átállás időszakában készült" megjegyzéssel lehet forgalmazni a terméket. Az állatokat tilos forgalomba hozni az átállás 1,5 - 12 hónapja alatt.

 

Az ökológiai gazdálkodás lényegesen több, mint a vegyszermentesség. Alapelve, hogy a növények, állatok "előállítása" harmonizáljon a hely adottságaival, hogy a termelő-tenyésztő a lehető legkevésbé avatkozzon be az ökoszisztémába. Ezért nem használnak fel génmanipulált szervezetet, vagy származékát, és ionizáló sugárzást sem alkalmaznak. A termék az alacsonyabb hozam miatt csak nagyobb költséggel állítható elő, ez magyarázza a magasabb bolti árat.

 

A biotermékek előállítói nagy gondot fordítanak a megelőzésre is. A növényi társkereső" fogalma az ökológiai gazdálkodásnak megfelelő vegyes ültetések rendjére utal (például szamóca hagymával, zeller káposztával, bazsalikom uborkával ültethető együtt). Bizonyos növényfajták társítva, egyrészt jó hatással vannak egymás fejlődésére, másrészt távol tartják a kártevőket. Ám az ellenkezője is igaz lehet, egyesek (bab a hagymával, vöröskáposzta a paradicsommal, a petrezselyem a fejes salátával) barátságtalan párost" alkotnak, ezért nem ültethetők egymás közelébe. Az efféle kapcsolatokra a biogazdálkodással foglalkozónak figyelemmel kell lennie.

hirdetes

 

További szempontok: vegyes növényültetéssel biztosítani kell a kiegyenlített fejlődést az őshonos, ellenállóbb növény- (állat)fajták kiválasztása révén. A takarmányt lehetőleg helyben kell termelni. Az állatlétszám megtervezésekor fontos figyelembe venni a hely eltartó képességét. A természetes hatóanyagok (pl. zsurló-, csalánfőzet) és megoldások növényvédő alkalmazása egyben elősegíti a talaj- és a felszín alatti vizek védelmét is.

 

A biogazdálkodó a beteg állat kezelésében megpróbálja az úgynevezett szelíd gyógymód (akupunktúra, homeopátia, gyógynövények) alkalmazását, de alapvetően betartja az állatjóléti előírásokat, és nagyobb baj esetén állatorvost hív.

hirdetes

 

További elvárás, hogy a gazdálkodó a helyi természetes energiaforrások kihasználásával mérsékelje az energiafelhasználást. A talaj termőképességének megtartása érdekében jó, ha biztosítja a szerves anyagok körforgását a talajban: azaz a termény révén kivett" tápanyagot - például komposztálással, vetésforgóval - visszajuttatja. A feldolgozás során pedig csak a szabályzásban engedélyezett ártalmatlan adalék- és segédanyagokat (pl. tej-, alma-, citromsav, oxigén) alkalmazza.

 

Az intenzív gazdálkodásban, ahol nagy területeken termesztenek egy-egy fajta növényt, sok esetben a bio-módszer kockázatát (például azt, hogy évenként változó a termények hozama) nem tudják vállalni, viszont hosszabb távon már a hagyományos növényvédelem fenntartása sem célravezető. Ilyenkor lehet jó megoldás az úgynevezett integrált termesztés. Ennek lényege egy olyan átfogó kémiai, fizikai, biológiai és technológiai növényvédelem, amelynek keretén belül alkalmaznak ugyan növényvédő szert és műtrágyát is, de igyekeznek a kémiai hatóanyagok felhasználását a legkisebb mértékig csökkenteni. Az így garantáltan környezetkímélő eljárással készült ún. integrált termékeket hazánkban még alig, de Európában már sokan ismerik – emblémájuk holland terméken a lepke, a tiroli almán a katicabogár, a spanyol területen leggyakrabban a méhecske. Hazánkban a két fátyolka által tartott paprika utalhat erre).

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) gondozásában megjelenő tudományos hírlevél - a fogyasztók megnyugtatására - megadja azokat a mutatókat, melyek garantálhatják a bio elnevezés valódi tartalmát. A szakemberek szerint a csomagoláson feltüntetett védjegy (pl. Biokultúra, Biokontroll, Soil Association, Krav) és az ellenőrző szervezet (hazánkban a Biokontroll Hungária Kht. vagy a Hungária Ökogarancia Kft.) jelölése szavatolja a bio-minőséget. Az Európai Unióból származó termékeken az adott ország bio", öko" illetve eko", vagy organic" felirata mellett szerepel a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet neve, kódszáma is.

 

A bioélelmiszernek érvényes termékkísérő bizonylatokkal (tanúsítvány, nyilvántartásba vételi igazolás) is rendelkeznie kell. Az ökopiacon a termelőnek ezzel kell igazolnia a terméket, ha a vásárló kéri. A reklámokban alkalmazott reform, natúr, vagy alternatív jelzők nem szükségképpen jelölnek bioterméket, ugyanakkor igen könnyen megtéveszthetik a bizonytalan fogyasztót.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg növelésével.

2019-10-21

Izomtömegnövelő táplálkozás. Mindenkinek, aki bajban van az izomtömeg...

Izomtömegnövelő táplálkozás, mindenkinek ajánlom, aki bajban van az izomtömeg növelésével, nagyon hasznos tanácsok, hogy te is sokkal eredményesebb legyél

Egészségesen minden nap egy avokádóval

2019-10-18

Egészségesen minden nap egy avokádóval

Mit tesz napi egy avokádó a szervezetünkkel? Milyen hatásai vannak ennek a gyümölcsnek? Igen, gyümölcs. A superfoodként emlegetett kis termés, rengeteg érdekességet rejt magában.

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

2019-10-09

Jó e reggelire a gyorsan felszívódó szénhidrát?

Nemrégiben derült, hogy egy családtagomnak változtatnia kell a táplálkozásán, mert a jelenlegi táplálkozási szokásának köszönhetően felborult a szervezete.

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

2019-10-09

Napjaink tömegbetegsége a gluténérzékenység

Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

2019-10-08

Pár dolog az étkezésről, aminek az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten

A következő cikkben szeretnék pár olyan dolgot leírni, amiknek általában az ellenkezőjét lehet olvasni az interneten az étkezésről kapcsolatban. Tehát mondhatni táplálkozásbeli tévhitekről fogok írni.

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

2019-10-07

Főzésterápia! A főzés, mint terápia!

"A főzés voltaképpen szeretetteljes és önzetlen tevékenység, ami a szakács számára is örömmé válik a hozzáértő vendég révén."

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
98 305
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 036 102
Közösség

Szótár

Energia 10-es 20-as 30-as módszer

Ha annyit eszünk, amennyit szervezetünk az életműködésekhez és a mozgáshoz felhasznál,... Tovább

Nadragulya

(Atropa Belladonna)   Jelentése   A belladonna azt jelenti, hogy szép hölgy. Ezt a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 95

Átlagos értékelés: 4.8

egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer gyümölcs méregtelenítés