notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miből tudom, hogy bio az öko-termék?

hirdetes

Mikor és mitől bio az öko-termék?

vitalzone.hu
hirdetes

Napjainkban egyre divatosabb a biotermékek fogyasztása, így részletesen bemutatjuk a biotermékek előállításának menetét, szabályozását is, illetve a termékek hiteles minősítésének jellemzőit.

bio az öko?

A hagyományos termelésről a "biológiai" gazdálkodásra való átállás 2-3 éves folyamatát, a kötelező előírások betartását, nemzetközi szabályzat szerint szigorúan ellenőrzik. A sikeres folyamat növényeknél akár egy évre rövidülhet, ekkor az előírások szerint, az ökológiai gazdálkodásra történő átállás időszakában készült" megjegyzéssel lehet forgalmazni a terméket. Az állatokat tilos forgalomba hozni az átállás 1,5 - 12 hónapja alatt.

 

Az ökológiai gazdálkodás lényegesen több, mint a vegyszermentesség. Alapelve, hogy a növények, állatok "előállítása" harmonizáljon a hely adottságaival, hogy a termelő-tenyésztő a lehető legkevésbé avatkozzon be az ökoszisztémába. Ezért nem használnak fel génmanipulált szervezetet, vagy származékát, és ionizáló sugárzást sem alkalmaznak. A termék az alacsonyabb hozam miatt csak nagyobb költséggel állítható elő, ez magyarázza a magasabb bolti árat.

 

A biotermékek előállítói nagy gondot fordítanak a megelőzésre is. A növényi társkereső" fogalma az ökológiai gazdálkodásnak megfelelő vegyes ültetések rendjére utal (például szamóca hagymával, zeller káposztával, bazsalikom uborkával ültethető együtt). Bizonyos növényfajták társítva, egyrészt jó hatással vannak egymás fejlődésére, másrészt távol tartják a kártevőket. Ám az ellenkezője is igaz lehet, egyesek (bab a hagymával, vöröskáposzta a paradicsommal, a petrezselyem a fejes salátával) barátságtalan párost" alkotnak, ezért nem ültethetők egymás közelébe. Az efféle kapcsolatokra a biogazdálkodással foglalkozónak figyelemmel kell lennie.

hirdetes

 

További szempontok: vegyes növényültetéssel biztosítani kell a kiegyenlített fejlődést az őshonos, ellenállóbb növény- (állat)fajták kiválasztása révén. A takarmányt lehetőleg helyben kell termelni. Az állatlétszám megtervezésekor fontos figyelembe venni a hely eltartó képességét. A természetes hatóanyagok (pl. zsurló-, csalánfőzet) és megoldások növényvédő alkalmazása egyben elősegíti a talaj- és a felszín alatti vizek védelmét is.

 

A biogazdálkodó a beteg állat kezelésében megpróbálja az úgynevezett szelíd gyógymód (akupunktúra, homeopátia, gyógynövények) alkalmazását, de alapvetően betartja az állatjóléti előírásokat, és nagyobb baj esetén állatorvost hív.

 

További elvárás, hogy a gazdálkodó a helyi természetes energiaforrások kihasználásával mérsékelje az energiafelhasználást. A talaj termőképességének megtartása érdekében jó, ha biztosítja a szerves anyagok körforgását a talajban: azaz a termény révén kivett" tápanyagot - például komposztálással, vetésforgóval - visszajuttatja. A feldolgozás során pedig csak a szabályzásban engedélyezett ártalmatlan adalék- és segédanyagokat (pl. tej-, alma-, citromsav, oxigén) alkalmazza.

 

Az intenzív gazdálkodásban, ahol nagy területeken termesztenek egy-egy fajta növényt, sok esetben a bio-módszer kockázatát (például azt, hogy évenként változó a termények hozama) nem tudják vállalni, viszont hosszabb távon már a hagyományos növényvédelem fenntartása sem célravezető. Ilyenkor lehet jó megoldás az úgynevezett integrált termesztés. Ennek lényege egy olyan átfogó kémiai, fizikai, biológiai és technológiai növényvédelem, amelynek keretén belül alkalmaznak ugyan növényvédő szert és műtrágyát is, de igyekeznek a kémiai hatóanyagok felhasználását a legkisebb mértékig csökkenteni. Az így garantáltan környezetkímélő eljárással készült ún. integrált termékeket hazánkban még alig, de Európában már sokan ismerik – emblémájuk holland terméken a lepke, a tiroli almán a katicabogár, a spanyol területen leggyakrabban a méhecske. Hazánkban a két fátyolka által tartott paprika utalhat erre).

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) gondozásában megjelenő tudományos hírlevél - a fogyasztók megnyugtatására - megadja azokat a mutatókat, melyek garantálhatják a bio elnevezés valódi tartalmát. A szakemberek szerint a csomagoláson feltüntetett védjegy (pl. Biokultúra, Biokontroll, Soil Association, Krav) és az ellenőrző szervezet (hazánkban a Biokontroll Hungária Kht. vagy a Hungária Ökogarancia Kft.) jelölése szavatolja a bio-minőséget. Az Európai Unióból származó termékeken az adott ország bio", öko" illetve eko", vagy organic" felirata mellett szerepel a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet neve, kódszáma is.

 

A bioélelmiszernek érvényes termékkísérő bizonylatokkal (tanúsítvány, nyilvántartásba vételi igazolás) is rendelkeznie kell. Az ökopiacon a termelőnek ezzel kell igazolnia a terméket, ha a vásárló kéri. A reklámokban alkalmazott reform, natúr, vagy alternatív jelzők nem szükségképpen jelölnek bioterméket, ugyanakkor igen könnyen megtéveszthetik a bizonytalan fogyasztót.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Pofonegyszerű egészséges reggeli

2020-01-16

Pofonegyszerű egészséges reggeli

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ugye tudod? De nem mindegy, hogy mi kerül a tányérodra! Ha unod már a zabkását, ezt a 3 perces egészséges receptet imádni fogod!

Ismerjük meg a természetes és a mesterséges édesítőszereket! 1. rész

2019-12-19

Ismerjük meg a természetes és a mesterséges édesítőszereket! 1. rész

Ígértem, írok az édesítőszerekről, amikkel a cukrot ki lehet váltani. Úgy gondoltam 2 nagy csoport szerint fogom rendezni őket, TERMÉSZETES és MESTERSÉGES. Ebben a részben a természetes édesítőszerekről lesz szó.

Fitten karácsonykor

2019-12-18

Fitten karácsonykor

A karácsonyi ünnepek élvezetéhez és az egészséges életmód fenntartásához olvasd el az ünnepi fitnesz útmutatónkat!

5+1 isteni finom, diétás desszert a karácsonyi asztalra!

2019-12-13

5+1 isteni finom, diétás desszert a karácsonyi asztalra!

5+1 isteni finom, ráadásul diétás desszertreceptet hoztam most nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a diétás karácsonyi desszerteket!

Fogyasszunk mértékkel, együnk tudatosan karácsonykor is. Így nemcsak a hízást, de a gyomorrontást is elkerülhetjük!

2019-12-11

Fogyasszunk mértékkel, együnk tudatosan karácsonykor is. Így nemcsak a...

Karácsonykor finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, a nagymamák mintha versenyt sütnének, rengeteg édességet szolgálnak fel. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyedén felszaladhat az ünnepek alatt pár kiló. De jó hír, hogy néhány változtatással kiküszöbölhetjük ezeket a kellemetlenséget.

Mert enni jó!

2019-12-10

Mert enni jó!

Az őszi-téli időszakban jellemző, hogy kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor különösen népszerűek a zsírosabb fogások, azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi következményekhez vezethet.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
127 410
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
127 410
Közösség

Szótár

Zsírleszívás

A zsyrleszívás egy sebészi folyamat, melynek során a mestersgesen távolítják el felesleges... Tovább

Mezei zsurló

Latin neve: Equisetum arvense   Eredete, élőhelye   A mezei zsurló egész... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 95

Átlagos értékelés: 4.8

egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer gyümölcs méregtelenítés