notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Edzésmódszerek a legnagyobbtól, Arnold Schwarzeneggertől!

hirdetes

Tanulj a legnagyobbtól: Arnold Schwarzenegger edzésmódszerei

Bartók Vivien

Arnold minden interjúban kiemelte, hogy a test edzése mellett az elméről sem szabad megfeledkezni. A fejlődéshez fejben is ott kell lenned az edzéseiden! Az edzésmódszerei során is alkalmazta ezt az elvet, és többek között ezért is volt már akkor más, mint a többi testépítő.

Arnold Schwarzenegger népszerű edzésmódszerei

„Az elme mindig előbb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon, ne ellened!”

Arnold Schwarzenegger edzésmódszerei

Arnold edzéseit leinkább a változatosság és az izombukás jellemezte. Ha változatos edzésmódszerrel, változatos ismétlésszámokkal és gyakorlatokkal terheled a tested, akkor az izmaid folyamatosan új ingert kapnak. Nem mellesleg te sem unod majd az edzéseid.

Sokan sajnos megrögzötten ragaszkodnak az évek során kialakított edzésnapokhoz és gyakorlatokhoz. Biztos te is ismersz olyan személyt a teremből, akinek fejből tudod, hogy melyik gyakorlat után mi következik. Általában ezek az emberek egy idő után megrekednek és nem tudnak fejlődni. A legfontosabb, amit Arnold is közvetít a mai napig: Élvezd amit csinálsz!

Arnold rengeteg edzésmódszert kipróbált, de a legtöbbet az alábbiakat alkalmazta:

Bukásig

Aki követte Arnold munkásságát, az sokszor találkozhatott az edzésprogramjainál azzal a kifejezéssel, hogy „izombukásig”. Ez annyit jelent, hogy a gyakorlatot addig csinálta, amíg csak bírta, nem számolt ismétléseket. Nem addig, amíg el nem kezdett fájni és égni az adott izomcsoport, hanem addig amíg az utolsó ismétlésnél már a mozgástartomány feléig sem tudta végrehajtani az adott gyakorlatot.

hirdetes

Egytől tízig módszer

A bemelegítést követően nem piramismódszerben haladsz a kisebb súlyoktól a nagy súlyokig, hanem épp ellenkezőleg. Válassz olyan súlyt, amivel csak 1 ismétlést tudsz végrehajtani, majd rögtön utána egy másik súllyal 2 ismétlést hajts végre és így tovább 10 ismétlésig.

Körülbelül az első 3 súly kiválasztásánál nem lesz túl szabályos az adott gyakorlat, de néha szükség van egy kis „belecsalásra” ahhoz, hogy fejlődésre bírd az izmaid.

Izotenzió módszer

Az agy-izom kapcsolat lényege a megfelelő koncentráltság. Az adott izomcsoportra kell a gyakorlat során koncentrálnod és a sorozatok közben ráfeszítened. Meglehetősen nehéz kivitelezni, de a tökéletes eredmény csak így érhető el.

hirdetes

A ráfeszítés egy izometrikus gyakorlat, ami nagyon hasznos az izmok szeparációja és definíciója szempontjából.

Ezeket (és sok más edzésmódszert is) nem csak 1-1 gyakorlatnál, hanem 1 sorozaton belül is alkalmazta. Ne félj a változatosságtól, mert a fejlődésed kulcsa is lehet!

További edzésmódszerről olvashatsz a Testépítés enciklopédiája nevű könyvéből!

„Mindig emlékezz rá, hogy a test azt teszi, amit az elme mond neki.”

 

Az elmaradt testrészek edzése

A gyenge területeket az elsőbbség elvével tudod a leginkább korrigálni. Ez azt jelenti, hogy az adott edzésen az első gyakorlatot a gyengébb izomcsoporttal kezded (például a láb edzést vádlival, a váll edzést csuklyával, ha éppen az van lemaradva). Így az energiaszinted maximálisan oda tudod összpontosítani.

Forrás: ExtremeFit magazine

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Aromafürdő

  A fürdővízhez gyógynövényeket és illóolajokat adagolnak a fürdővízhez, éppen... Tovább

Globesity

A globesity a múlt század folyamán kialakult, de hatásaiban napjainkban jelentkező tömeges... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás divat edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód életmód fitness lelki egészség mozgás sport verseny