notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

hirdetes

A tudomány szerint a növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

vitalzone.hu

A legtöbben gyilkosok vagyunk. Na persze ezt nem a szót hétköznapi értelmében kell venni, de sokan biztosan számos növény haláláért felelnek – többért, mint amennyire vissza tudnának emlékezni.

A növények egészségesebbé és boldogabbá tesznek bennünket

Ismerős ez a szituáció? Betérsz egy üzletbe, ahol éppen néhány tavaszi gyönyörűség sorakozik egy külön nekik kialakított részen. Szebbnél szebb zöld, virágzó növénycsoda, csinos cserépben, amik csak arra várnak, hogy hazavidd őket, és gyönyörködj bennük. A probléma az, hogy a legtöbben tényleg csupán ennyit csinálnak – nézik őket, nézik, aztán egyszer csak azon kapják magukat, hogy a növény haldoklik, és már lehetetlen megmenteni (ami egyébként nem csupán az öntözés elhanyagolásától, hanem a túlöntözéstől is lehet). Sokan az első kudarc után fel is adják, hogy valaha zöldebbé tegyék otthonukat.

Azonban a fáradozások idővel megtérülnek, és – a tudomány szerint – kifejezetten rossz ötlet NEM körülvenni magunkat növényekkel. Alapvető emberi szükséglet, hogy élő dolgok között létezzünk, és ez kiterjed a növényekre is. Nem csupán oxigént biztosítanak – ami nélkül egy „picit” nehezebb lenne életben maradnunk –, de olyan élettani hatásaik is vannak, amikről a legtöbben lemondanak azzal, hogy kizárják őket az életkörnyezetükből.

hirdetes

Néhány orvos elkezdett „természetet” felírni azoknak a betegeknek, akik az úgynevezett „természet- megvonási rendellenesség” tüneteit tapasztalják. Másképpen megfogalmazva: akik túl sok időt töltenek a négy fal között.

A tudomány is a növények oldalán áll


A növényektől mentes zárt terek legnagyobb hátránya, hogy növelik a fizikai és mentális stressz mértékét, állítja egy, az International Journal of Environmental Research and Public Health folyóiratban megjelent kutatás (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2760412/). A zöld környezetekről bebizonyították, hogy nyugtató hatással bírnak az emberekre. Egy véletlenszerű kísérletből kiderült az is, hogy egy egyszerű parklátogatás is képes enyhíteni a stresszt. Japán kutatók szerint egy kis séta a természetben még az immunrendszerre is erősítő hatással bír.

hirdetes

Persze egy nagyobb város kellős közepén nehéz erdőt, vagy akár egy parkot találni – ezekben az esetekben a saját kezünkbe kell vegyük a dolgokat, és házon belül kell kialakítanunk egy kis zöldövezetet.

Egy 2016-os tanulmány szerint, amelyet a Journal of Civil Engineering and Architectural Research jelentetett meg kimutatta, hogy a szobanövények jelenléte javította a tesztalanyok hangulatát, koncentrációját, és produktivitását. A közepes méretű növények boldogabbá tették az alanyokat, mint a kisebbek, és a három, vagy annál több növény jelenléte még az unalomérzetet is csökkentette a résztvevőkben.


Mindezek arra engednek következtetni, hogy a növények az elragadtatás forrásai lehetnek, és ha valaki „el van ragadtatva”, akkor megújul a koncentrációs készsége és nehezebben merül ki.

Egy másik, kórházakban végzett kutatás hasonló eredményekre jutott: a „vidám és vonzó” növények megragadták a gyógyuló betegek figyelmét, akik nyugodtabbnak érezték magukat, és még a gyógyulásuk is felgyorsult.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Perricone diéta

Ha nem fogyasztasz elég ásványi anyagot vagy vitamint, az arcbőröd ráncosodhat és... Tovább

Zsírsejt

A zsír kötőszövetként fontos szerepet tölt be az életünkben és a testünkben zajló... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség egészség egészséges életmód életmód lelki egészség stressz