notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tej egészséges vagy káros?

A tej egészséges vagy káros?

Gyuris Lilla
hirdetes

Számomra a reggeli egyik meghatározó része a tej, azonban felhívták rá a figyelmem, a tej lehet, hogy nem is olyan egészséges, mintahogyan azt mindenki hiszi. Mindezt hiába hallottam, addig nem hittem el addig, amíg utána nem olvastam, mivel a mindennapi táplálékom egyik „főszereplője”.

A tej egészséges vagy káros?

Röviden a tejről

Évezredekkel ezelőtt az őseink étrendjében nem szerepelt a tej. Egy nagyobb népességnövekedésnek köszönhetően az élelmiszerhiány miatt egyre többen kezdték el fogyasztani, a mára már mindennapos fogyasztási cikknek számító állati eredetű italt. Azonban az őseink csak a szoptatás időszaka alatt rendelkeztek laktáz enzimmel (ez az enzim képes lebontani teljes egészében a tejcukrot), ez viszont felnőtt korban mindenkiben inaktiválódik.

 

Szakértők szerint, fontos, hogy naponta fogyasszunk tejet, mert a benne lévő vitaminok és értékes tápanyagok jó hatással vannak az agy működésére, a szellemi teljesítményre és mindezek mellett erősítik a csontozatot.
A vitaminok és tápanyagok, amik a tejben találhatóak: A- és D-vitamin, ami a csontok egészségében játszik fontos szerepet, B-vitamin, ezek közül kiemelt a B2 és B12 vitamin – növelik az energiaszintet, segítenek megőrizni a köröm és a haj egészségét. A tejben található tejfehérje, gyors fejlődést biztosít, a szénhidrátok biztosítják az ásványi anyagok, a kalcium és a magnézium gyorsabb felszívódását, a tejzsírnak és a kalciumnak pedig jelentős szerepe van a csontok fejlődésében.

hirdetes

 

A tej káros hatásai

Orvosok, kutatók és szakértők ezrei foglalkoznak a ténnyel, hogy a tej valójában káros-e vagy sem. A keresgélés során kiderült, hogy az emberi szervezetben, vagyis a bélrendszerben két baktérium található, egy jó és egy rossz, amelyet több cikkben is „tejvadász” baktériumnak neveznek. Ezek közül a rossz a tej hatására ammóniát termel, a jó pedig lebontja a tejcukrot. A rosszindulatú baktériumnak köszönhetően, megindul az ammóniatermelés, ami puffadást, a vérbe kerülve idegrendszeri megbetegedést, gyerekeknél autizmust is okozhat. Itt még mindig nincs vége a káros hatásoknak. A tejfogyasztásnak köszönhetően jelentkezhetnek a következő betegségek is: vérszegénység, bélgörcs, bélfertőzés, allergiás reakciók, szívbántalmak, ízületi gyulladás, azonban legjobban a szarvasmarha által hordozott BIV (bovine immunodeficency virus) nevű AIDS-szerű vírustól kell tartani. Gyermekeknél a következő betegségeket okozhatja: fül- és mandulafertőzés, bélvérzés, allergia és cukorbetegség.

hirdetes

 

Érdemes-e tejet fogyasztani?

Elrettentő dolgokat tudtam meg a tejről. Ezek után komolyan meggondolja mindenki, valójában érdemes tejet inni vagy sem. Hiába, hogy tele van vitaminokkal, kalciummal és egyéb fontos tápanyaggal, de mégis számos betegség kialakulásában játszik szerepet. Én úgy gondolom, ezek után nem fogok leszokni a tejről, de lényegesen csökkentem a megszokott adagot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

2019-06-17

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.

Énidő nem is tudod milyen fontos

2019-06-17

Énidő nem is tudod milyen fontos

Fontos, hogy legyen mindenkinek önmagára szentelt minőségi ideje, amit például önfejlesztésre szán, vagy csak pihen, meditál.

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

2019-06-17

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

A belső szervek között lerakódó zsírt nevezzük zsigeri vagy más néven viszcerális zsírnak. Mivel a belső szervek közelében található ezért felszaporodása különösen megnöveli bizonyos betegségek kockázatát.

A zeller jótékony hatása

2019-06-17

A zeller jótékony hatása

A szárzellernek többféle neve is van, mint pl.: angol zeller, rúdzeller vagy halványító zeller. A szárzellernek nagyon zsengék és ropogósak a szárai.

Az aminosavak és fehérjék szerepe a táplálkozásban

2019-06-17

Az aminosavak és fehérjék szerepe a táplálkozásban

A szakértők által meghatározott ajánlás szerint a napi fehérjebevitel a 18 év feletti nőknél minimum 46 gramm, míg a 18 év feletti férfiaknál minimum 56 gramm (sportolóknál ez az érték háromszor-négyszer nagyobb is lehet).

Ghrelin – éhes vagy?

2019-06-13

Ghrelin – éhes vagy?

A ghrelin főleg az emésztőszervek által termelt peptidhormon, amelynek fő funkciója az éhségérzet kiváltása és az energia zsírszövetben és glikogénként való raktározása.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
241 490
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 365 877
Közösség

Szótár

E-vitaminok

Az E-vitaminok   Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-,... Tovább

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 4.7