notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

8 érv a súlyzós edzés mellett - NŐKNEK 2. rész

hirdetes

8 érv a súlyzós edzés mellett - NŐKNEK 2. rész

vitalzone.hu

Úgy, hogy még marad legalább 92. Vannak azonban ennek az edzésformának olyan sajátos előnyei, amelyek külön szót érdemelnek, hiszen a nők többsége ezekkel egyáltalán nincs tisztában. Sőt, a férfiaknál nagyjából ugyanez a helyzet, de ők valahogy könnyebben belecsapnak a lecsóba. Nézzük csak:

8 érv a súlyzós edzés mellett - NŐKNEK 2. rész

1️. A SÚLYZÓS EDZÉS ZSÍRÉGETÉSRE KIVÁLÓ MOZGÁSFORMA 

A dolgot több irányból is megközelíthetjük. Egyfelől, a zsírvesztésnek minden esetben feltétele az étrendünkben a kalóriadeficit. Ha a napi aktivitásod több energiát emészt fel, mint amennyit magadhoz veszel, fogyni fogsz. Ennyire egyszerű. A súlyzós edzés olyan mértékű aktivitást jelent (megfelelő intenzitással, erőbedobással végezve, nem lötyögve, végig dumálva az edzést) a testnek, amely rengeteg energiát igényel, hozzájárulva ezzel a kalóriadeficithez. Plusz, az elfogyasztott tápanyagok hasznosulása is optimálisabb, hiszen az edzés során terhelt izmoknak sok tápanyagra van szüksége a regenerálódáshoz. A súlyzós edzés az anyagcserénket is szépen pörgeti, a regenerációs folyamatok pedig napokig eltartanak, ilyen formán hatékonyabbnak tekinthető, mint 1 óra ugribugri egy fitneszstúdióban, amihez egy-két alatt hozzászokik a tested.

2️. TÖBB IZOM, JOBB TÁPANYAGHASZNOSULÁS 

Bár a nők többsége retteg attól, hogy túl izmos lesz, azért (ahogyan már sokszor említésre került) nem adják ám olyan olcsón az izmokat. De ahogyan szépen lassan kialakul a rutin az edzés és a helyes táplálkozás terén, számolhatsz azzal, hogy izmosodni is fogsz; ez pedig jó, hiszen ha pusztán csak szebb alakot szeretnél, már akkor nyert ügyed van, a formádat ugyanis éppen az izmaid adják. Attól pedig nem kell remegni, hogy túl sok izmot pakolsz magadra: a nagyobb izomtömeg építése sajátos étrendi feltételeket igényel, és ha ezekhez nem tartod magad, tehát nem fogsz hozzá például egy tömegnövelő étrendhez, akkor nem leszel vaskosabb, mint voltál. Ellenben, ahogyan fentebb említésre került, a súlyzós edzés nyújtotta terhelés kimeríti az izmokat, apró, mikroszkopikus sérüléseket okoz az izomrostokon, amiket bizony be kell foltozni. Az elfogyasztott táplálékot pedig elsődlegesen arra fogja fordítani a tested, hogy a sérült izomszöveteket felépítse, regenerálja, az izmaid energiaraktárait (glikogénraktárait) pedig visszatöltse. Így az izmaid is fejlődni fognak, ami valahol egy öngerjesztő folyamat: ahogyan hozzászoksz a terheléshez, és gyarapszik az izomtömeged, idővel több tápanyagra lenne szükség a további fejlődéshez. Ha ezt a progresszivitást nem is szeretnéd fenntartani, az elfogyasztott tápanyagok akkor is optimálisabban fognak hasznosulni, így kisebb az esélye annak is, hogy egyáltalán zsírosodj.

hirdetes

3️. JOBB FORMA 

hirdetes

Említettük azt is, hogy a tested formáját az izmok adják. Még ha van is valamennyi zsír rajtad, ha alatta izmokkal vagy kipárnázva, még mindig nézhetsz ki jól. Senki nem állítja, hogy romszálkás versenyforma a szép, nőies forma. A színpadra időzített fazon egy másik világ, ezzel nem is foglalkozunk; a lényeg, hogy azt tudatosítsd magadban, ha izmot építesz, az alakod nagyon sokat javulhat, még ha nem is kezdesz feltétlenül egy nagyon komoly diétába. Egy jól megtervezett edzésprogrammal az összes izmodat alaposan megdolgoztathatod, ami ráadásul egy diétában, amennyiben megfelelő az étrended, hozzájárul a már meglévő izomtömeged megtartásához is. Ellenben egy erősen kardiójellegű mozgásforma, ami elsősorban a láb izmait veszi igénybe, ugyan segíthet a zsírvesztésben, és elsődlegesen a kondíciód javításában, a formádon sokat ronthat, mert az izomtömegedből is könnyebben veszítesz az ilyen edzések során.

4️. MINŐSÉGIBB ALVÁS 

A súlyzós edzés jelentősen terheli a központi idegrendszert, és fokozza az energiafelhasználásunkat, ahogyan arról már szó volt. Plusz, az ilyen jellegű terhelés számos hormonális folyamatot beindít, amely szükséges az anabolikus (izomépítő) körülmények megteremtéséhez. Ezek a hormonális változások a szervezetben alvás közben tetőznek leginkább (pl. a növekedési hormon termelése). Ezek nélkül képtelenek lennénk regenerálódni. A szervezetünk már csak ezért ki fogja erőszakolni a szükséges mennyiségű alvást; ha pedig nem hajszolod túl magad, és figyelsz a tested visszajelzéseire, még ha nem is vagy túlságosan jó alvó, hidd el, nap végére, ha már túl vagy egy kiadós edzésen, szabályosan húzni fog az ágy. Ha eleget alszol, a szervezetben lejátszódott regenerációs folyamatok eredményeképpen kipihentebbnek fogod érezni magad, mint amikor teljesen passzív vagy, aztán csak forgolódsz este az ágyban egy órát, mire elalszol. Összegezve: a súlyzós edzés hozzájárul a könnyebb elalváshoz, a mélyebb alváshoz, és a kevesebb éjszakai ébredéshez is (amire a legtöbbször nem is emlékszik az ember).

Szerző: Nagy Sándor - Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Rostok

  A rostok a legösszetettebb szénhidrát-félék. Ezek nem emészthető növényi anyagok... Tovább

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

Tovább a lexikonra