notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

4 féle ecet és számos jótékony hatás

hirdetes

Négyféle ecet és számos jótékony hatás

Puskás Rékka

Te is szoktál ecetet használni? Nem? A cikk elolvasása után biztos használsz majd. Az ecetet már az ókori rómaiak is fogyasztották frissítő italként, gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként. Az ételeket aromásabbá és nem utolsó sorban könnyen emészthetővé teszi. Megmutatjuk, miért érdemes használnod az ecetet:

Te is szoktál ecetet használni?

Az ecetről néhány szó

 
Az ecet a gasztronómiában való széleskörű felhasználása mellett egyik legősibb csodaszerünk, melyet egészségünk megőrzésére és betegségek leküzdésére alkalmazunk. Élettani hatásáról szóló feljegyzések egészen az ókorig nyúlnak vissza.
 
Az ecet ecetsav tartalma, nyomelemei és ásványi anyagai együttesen segítik egészségünk megőrzését. Az enzimeknek köszönhetően az ecet gyorsítja a szervezetben zajló kémiai folyamatokat, benne lévő kalcium fontos a csontritkulás megelőzése szempontjából, a magnézium erősíti a szívet, a vas jó a vérnek, a kálium pedig sejt- és szövetnövelő, energiát ad a mindennapokra.
 

Az ecet jótékony hatásai

 

Emésztést és fogyást segítő

Baktériumölő, fertőtlenítő

Gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató

Vércukorszint kontrolláló 

Vérkeringés élénkítő

Felveszi a harcot a rák ellen

Koleszterincsökkentő, vérnyomás kontroll

Ecetfajták

Balzsamecet

A balzsamecet a mediterrán konyha elengedhetetlen hozzávalója. Európa déli országaiban nehéz olyan salátát rendelni, mellyen nem található meg az olívaolaj leghűbb társa, a balzsamecet. Ha viszont a konyháról ecet nélkül kerülne is ki, az asztalon biztosan megtalálod. Eredetileg Olaszországból származik, az először igen édesre érlelt Trebbiano szőlő ecetesítésének végtermékeként. A balzsamecet ecetes jellege ellenére kifejezetten édes, rengeteg kálium van benne és igen magas az antioxidáns tartalma.
hirdetes
 

Almaecet

Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs, mely egész évben kapható élelmiszerboltokban, zöldségeseknél. Az almaecet is hasonló erényekkel rendelkezik – az alma minden jótékony összetevőjét tartalmazza, így az összes ecetfajta közül az almaecet rendelkezik a legideálisabb egészségtani hatásokkal. Fogyasztása tehát nem csupán kellemes íze miatt ajánlott.
 
• a vas a vérnek,
• serkenti a sejt-és szövetnövekedést,
• segíti az emésztést,
• kalciumtartalma miatt fontos a csontritkulás megelőzésének szempontjából,
• lassítja az öregedést és segít megelőzni az öregedéssel járó betegségeket,
• a benne lévő enzimeknek köszöngetően gyorsítja a szervezetben zajló kémiai folyamatokat,
• a benne lévő magnézium a szívnek szükséges,
• a kálium pedig segít leküzdeni a vitaminhiány miatti fáradtságérzetet.
 

Gyógynövényes ecetek

A gyógynövényekből készült ecet elsősorban gyógyászati célokra alkalmazhatóak. Leggyakrabban zsályából, oregánóból, kakukkfűből, illetve rozmaringból készítenek, így az ecetek a kiindulási gyógynövények jótékony hatásaiban gazdagok:
hirdetes
• megölik a gombákat, a baktériumokat, illetve más kórokozókat.
• védelmet jelentenek az influenzás és náthás időszakokban,
• fertőtlenítő hatásúak
• segítenek a torok-, illetve az ínygyulladás megszüntetésére – öblögetve,
• csökkentik a gyulladás mértékét,
 
 

Vörösborecet

A legújabb kutatások fényében a napi egy deci vörösbor kifejezetten egészséges. Többek között erősíti a szívet és remek vérképző. A bortól a vörösbor ecet sem marad el sokkal jótékony hatásainak tekintetében. Évszázadokon keresztül általános gyógyírként használták, majd univerzális öregedésgátlóként vált híressé, mára azonban bizonyításra került, hogy alkalmazása valóban egészséges. Nincs benne nátrium, koleszterin és teljesen zsírmentes. Használható só helyett, és kiváló segítség, ha csökkenteni szeretnéd a koleszterinszinted, valamint védeni kívánod szíved állapotát.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

GI-diéta

Dietetikusunkkal egyetértve mindig fontosnak tartottam a fogyás folyamatában a GI - szerepét.... Tovább

Anorexia

 Az orvosok anorexia nervosának nevezik a lelki eredetű kóros lesoványodást. Az anorexia... Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges táplálkozás élelmiszer