Tej, sajt, joghurt: Azt gondolnád, hogy mindent tudsz ezekről a termékekről, de nem biztos, hogy így van! Általánosságban a tejtermékek között nincs nagy különbség, hiszen ugyanolyan fehérjékből, zsírokból és szénhidrátokból állnak, csak különböző arányban. Nézzük, melyik tejtermék milyen előnyökkel jár!
![Érdekes tudnivalók a tejtermékekről Tejtermékek előnyei](/kep/730x400/2689720.jpg)
Egy új, Dániából származó tanulmány szerint bizonyos tejtermékek jobbak lehetnek szervezetünk számára, és egyedülálló előnyöket nyújtanak. Ismertetünk mindent, amit tudnod kell.
1. A zsírosabb verzió néha jobb, mint a zsírszegény
Egy új, dániai tanulmányban, melynek címe: „Teljes tej mátrix vagy egyetlen tápanyag az egészségre gyakorolt hatások felmérésében”, a kutatók összehasonlították a tejtermékek fogyasztói eredményeit és a tejtermékek tápanyagforrásait, például a fehérjével és a kalciummal összehasonlító tanulmányokat. Amint azt a kutatások is megjegyzik, "a tejtermékek magas minőségű fehérje és kalcium források… azonban a tejtermékek is jelentősen hozzájárulnak az étrendben található telített zsírokhoz, és így a szívbetegségek egyik fő okai lehetnek. Ez a következtetés csak az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékekre mutatott rá.
A kutatók a tejfogyasztással kapcsolatos korábbi tanulmányit is megvizsgálták, amelyben azt állították, hogy a magas zsírtartalmú tejtermékek jó hatással vannak a szervezetre. Például a joghurt magas zsírtartalmú változatait fogyasztó embereknél 12%-kal alacsonyabb volt a 2. típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztottak.
A tejtermékekkel kapcsolatos kérdés nem az, hogy magas vagy alacsony zsírtartalmút kell-e fogyasztanunk, hanem inkább az, hogyan dolgozzák fel őket mielőtt a polcra kerülnek.
2. Fogyáshoz teljes tejet fogyasszunk
A tejtermékek súlyvesztésre gyakorolt hatásának eredményei ugyanolyan meglepők voltak a kutatás során. A kutatócsoport áttekintette a testtömeg és a testösszetétel vizsgálatát a kalcium bevitelhez viszonyítva. A vizsgálatban egy csoport teljes tehéntejet (3,5%-nál magasabb zsírtartalmú) kapott, egy másik csoport pedig kalciummal dúsított szója tejet, egy harmadik csoport kalcium-karbonát-kiegészítést, és a negyedik csoport kontrollcsoportként szolgált, és nem kapott extra kalciumot.
A kutatók megállapították, hogy "a testtömeg, a BMI és a testzsír legnagyobb csökkenése a teljes tehéntej csoportban volt." A kutatócsoport megjegyezte, hogy a tej „csökkentette az éhséget és a fokozta a teltségérzetet”.
Lehet Te is úgy gondolod, hogy a fogyáshoz a kevesebb zsír-bevitel mindig jobb. Ez viszont nem így van! A zsír fontos szerepet játszhat az étvágycsökkentésben.