ORAC


ORAC


 

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mérésére. Minél magasabb egy élelmiszer ORAC száma, annál jobb antioxidánsként működik. 

101. ORP (oxidációs-redukciós potenciál): Az ORP, vagyis az oxidációs-redukciós potenciál azt mutatja, hogy milyen mértékben képes valami csökkenteni az oxidációs folyamatot. Más szavakkal, az ORP az anyagok antioxidáns hatásának mértékegysége. Az ORP-t leggyakrabban millivoltban (mV) adják meg. Ha az ORP negatív tartományban van, akkor az adott anyag elektronokkal telített, vagyis antioxidáns hatású, így megakadályozza és visszafordítja szervezet oxidációját. Pozitív ORP érték esetén az adott anyag oxidáns hatású, vagyis egészségünkre káros.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 232

Átlagos értékelés: 5.0


címkék:
Kapcsolódó cikkek
Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Édesítőszerek is hízlalnak! Akkor mi a tehendő?

Mindig nagy gondot jelentett nálam, hogy fogyókúra alatt mivel édesítsem az italaim, ételeimet. Sok mindent hallott sok felöl és ezek mindig ellentmondásban álltak egymással. Így...

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

Kókuszvirág cukor a legjobb választás

A kókuszvirág cukor évezredek óta használt közkedvelt édesítőszer a déli- és délkelet-ázsiai régióban, ahol igen bőséges a kínálat kókuszpálmából. A kókuszból...

Az ásványvíz egészséges, de melyik?

Az ásványvíz egészséges, de melyik? A savas vagy a szénsavmentes ajánlott?

A víz nagyon egészséges, ajánlott belőle akár napi két liter elfogyasztása. Leginkább az ásványvízből! Bár általában mindenki annyi vizet fogyaszt, amennyi neki jólesik, a...

El ne csússz egy banánhéjon!

El ne csússz egy banánhéjon!

Gyümölcsökre és zöldségekre mindenkinek szüksége van, de nem mindig tudjuk, hogy azon kívül, hogy vitamindúsak, pontosan milyen előnyökkel is jár egy-egy fogyasztása. Ha...

Mi az a ételintolerancia?

Mi az a ételintolerancia?

A tehéntej, a tojásfehérje és a búza a leggyakoribb alapanyagok, amelyek ételintolerancia miatti panaszokat váltanak ki –  több mint 6 ezer ételintolerancia létezik.

kávé

Mennyi koffein található a különböző kávétípusokban?

A kávé népszerű ital, és valószínűleg a leggyakrabban fogyasztott koffeinforrás. A kávé koffein-tartalma jelentősen változhat számos tényezőtől függően, beleértve a...

barna vagy fehér rizs

A barna rizs vagy a fehér rizs egészségesebb?

A rizst az egész világon fogyasztják, és sok ember értendjének jelentős részét képezi. A rizst diétában és tömegnövelés során is fogyaszthatjuk, de nem mindegy mikor, melyik...

Immunrendszerünk és a stressz

Immunrendszerünk és a stressz

A stressz egy fizikai, vagy érzelmi traumára adott reakció, amely kihatással van az idegsejtek működésére, a DNS-re, illetve az immunrendszerre.

Puffadás, szélgörcsök, emésztési zavarok kínzó tünetei

Puffadás, szélgörcsök, emésztési zavarok kínzó tünetei

Ha alkalmanként jelenik meg a probléma, több tényező is felelős lehet: a gyorsan elfogyasztott étellel levegő kerülhet az emésztőrendszerbe, de ételérzékenység is állhat a háttérben.

Gluténérzékenység és az IBS! Mi a különbség?

Gluténérzékenység és az IBS! Mi a különbség?

Mi a különbség a gluténérzékenység és az IBS között? Néha még a szakembereknek is nehéz megállapítani Nagyon hasonlóak a tünetek, és ugyanúgy élik meg a betegek....

Glutén mentes tápanyagok

Glutén mentes tápanyagok

Egy autoimmun gluténérzékenységgel rendelkező esetében élethosszig gluténmentes étkezést kell tartani, ezért a bevásárlás, főzés, a konyha eszközök használata és az...

Kókusztej diéta alatt

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Biztosan egészséges a kókusztej?

Ára általában sokszorosa a hagyományos tehéntejének, de megéri? Egészséges valójában a kókusztej? Mi a helyzet a benne található rengeteg telített zsírral? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!