notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk, hogy hogyan csökkentheted a koleszterinszintet

Így csökkentsd a koleszterinszintedet

Roly
hirdetes

 A szív és érrendszeri betegségek Magyarországon minden második halálesetért felelősek. Étrendváltozással ezen a téren is tudunk javítani! A magyar konyha köztudottan nem a könnyű ételeiről híres, épp ezért fontos odafigyelnünk a táplálkozásunkra, amihez sajnos nem elegendő a "szívbarát" margarin fogyasztása!

A koleszterin! Így csökkentsd a koleszterinszintedet!

Mi az a koleszterin?

 
A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. A szervezet minden sejtje előállítja, a legnagyobb mennyiséget a máj. Az emberi szervezet számára a hormonok és az új szövetek előállításához nélkülözhetetlen.
 
 
A koleszterin a szervezetben két forrásból származik. Egy része kívülről, a táplálékkal jut be, a koleszterin másik részét a szervezet maga készíti. Tehát a koleszterin szintjét kétféleképpen lehet csökkenteni: egyrészt a táplálék koleszterintartalmának csökkentésével, másrészt a belső szintézis gátlása útján. Mindkét forrásból származó koleszterin csökkenthető gyógyszerrel és gyógyszer nélkül is, általában a két módszer kiegészíti, de nem helyettesíti egymást. Az sem mindegy, hogy melyik koleszterint csökkentjük. A laborvizsgálat során rendszerint meghatározásra kerül az össz-koleszterinszint és a HDL ("jó") koleszterinszint. Ez utóbbit nem csökkenteni, hanem inkább növelni szükséges, míg az LDL ("rossz") koleszterint minél alacsonyabb szintre célszerű csökkenteni.
 

Koleszterin-csökkentő élelmiszerek

 

A vegetáriánus étkezést folytatók alacsonyabb koleszterin szinttel rendelkeznek, mint a húsevők, mivel ők kevesebb állati zsiradékot juttatnak a szervezetükbe.
 
A teljes kiőrlésű lisztből és durumbúzából készült kenyér illetve tészta  rostokban, vitaminokban és  ásványi anyagokban gazdag. A durumbúza rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé, ez által a vércukorszintet is lassabban emeli. A belőle készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma nullára csökken. Muszáj megemlítenünk még a zabot, mely gazdag vitaminokban (B1, E), és ásványi anyagokban (vas, mangán, kálium, magnézium). Jótékony hatással van az erekre. A következő élelmiszerek szintén nagyon hatásosak koleszterinszintünk csökkentésére:
hirdetes
 
Extra szűz olíva olaj - Ez az olaj telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban, vitaminban ( A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin) és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán, emellett gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik mind emberekben, mind állatokban.
 
Olajos magok - dió, mandula, mogyoró, pisztácia, szezámmag, tökmag, napraforgómag, fenyőmag
Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek. Fogyasztásuk jó hatással van a szív és érrendszerre. Magas a kalóriatartalmuk, ezért ne vidd túlzásba a fogyasztásukat!
 
Gyümölcsök – málna, szeder, áfonya, ribizli, bodza
Különösen a vitaminokban és antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök fogyasztása ajánlott, melyek koleszterinszint csökkentő hatása jelentős (a többi gyümölcshöz képest)
hirdetes
 
Zöldségek - a bennük lévő rostok a vér koleszterinszintjére csökkentő hatással vannak, alacsony kalóriatartalmuk révén pedig segítenek a súlyfeleslegünktől megszabadulni.
 
Tengeri halak – lazac, hering, makréla, szardella, szardínia, tonhal
A mélytengeri halakban található omega-3 zsírsav érvédő hatása közismert. Az ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi omega-3, mint omega-6 zsírsavat tartalmaz.
 
Sovány húsok – A legjobb választás a csirke-illetve a pulykahús. Ezeket a húsokat is párolva, grillezve, sütve (nem zsírban!), főzve érdemes elkészíteni.
 
Zsírszegény tejtermékek - joghurt, tejföl, fehér sajtok
Sovány tejtermékek fogyasztása javasolt, ezekből is az alacsony- vagy nagyon minimális (akár 0 %) zsírtartalmú termékek a legjobbak. Kitűnő kálcium- és protein források.
 

A mozgás fontossága

 
A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a koleszterinszint csökkentésére. Próbálj meg legalább kétnaponta 30-60 percet mozogni, sportolni. A testmozgás mennyiség a „jó” koleszterin emelésében is segít.
Ajánlott kardio mozgás: futás, gyaloglás, úszás,kerékpározás.
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Még az édes is sós Válasszuk a csökkentett sótartalmú élelmiszereket!

2019-06-25

Még az édes is sós Válasszuk a csökkentett sótartalmú élelmiszereket!

Budapest, 2019. június xx. – A sótlan ételeket ízetlennek tartjuk, sokunk kezében pedig már az első falat előtt ott a sószóró – derült ki a Kométa Mindennapok felmérésből*.

Bélrendszeri problémák kiváltó okai: Stressz és helytelen táplálkozás!

2019-06-24

Bélrendszeri problémák kiváltó okai: Stressz és helytelen táplálkozás!

Nagyon fontos oda figyelni a helyes étrendre! Nem győzöm hangsúlyozni a tudatos táplálkozást! Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű zöld zöldség fogyasztása.

Mi van a kosaradban Piroska?

2019-06-20

Mi van a kosaradban Piroska?

Szeretem megfigyelni az embereket, ki mit tesz a kosarába, a hozzá járó fizikumot, és kedélyállapotot is. Komolyan még mindig nem értem...

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

2019-06-17

A legegészségesebb salátanövény a spenót!

A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj.

Énidő nem is tudod milyen fontos

2019-06-17

Énidő nem is tudod milyen fontos

Fontos, hogy legyen mindenkinek önmagára szentelt minőségi ideje, amit például önfejlesztésre szán, vagy csak pihen, meditál.

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

2019-06-17

Soványan kövéren! Zsigeri izmok elzsírosodása.

A belső szervek között lerakódó zsírt nevezzük zsigeri vagy más néven viszcerális zsírnak. Mivel a belső szervek közelében található ezért felszaporodása különösen megnöveli bizonyos betegségek kockázatát.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
307 669
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 432 056
Közösség

Szótár

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 206

Átlagos értékelés: 4.9