notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nem hizlal a világ egyik kedvenc étele

hirdetes

A hír, amire annyi éve vártunk – mégsem hizlal a világ egyik kedvenc étele

vitalzone.hu

Nem kispályás, 23 ezer fős kutatás mutatta ki – igaz, Olaszországban –, hogy a tésztaevés a kisebb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és az egészségesebb testtömegindexszel mutat összefüggést.

Mégsem hizlal a világ egyik kedvenc étele

A tésztaevés nem hizlal, hanem éppen az egészséges testtömegindexszel mutat összefüggést – derült ki egy friss olasz kutatásból. A mediterrán étrend alapját képező főtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása adta vissza – írta az eruekalert.org.


A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg, őket két nagy közegészségügyi felméréshez toborozták, melyeket ugyanez az osztály végzett.


"A résztvevők testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a kisebb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és az egészségesebb testtömegindexszel áll összefüggésben" – magyarázta George Pounis, a tanulmány vezető szerzője.

hirdetes


hirdetes
Sok kutatás bizonyította, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb a világon a testsúly megtartása szempontjából is. Arról azonban kevés volt az adat, hogy milyen szerepet játszik ebben az étrend fő összetevője, a tészta. A Neuromed kutatása ezt a hiányt pótolja.


"Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez nem helyes. A friss tanulmánynak és a két nagy közegészségügyi felmérésnek az az üzenete, hogy a mediterrán diéta igen jó hatással van az egészségre" – mondta Licia Iacoviello, a Neuromed molekuláris és táplálkozás-egészségügyi laboratóriumának vezetője.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Statikus streching

  A statikus gyakorlatokkal már sokkal hatékonyabban fejleszthető az ízületi... Tovább

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás alvás betegség cukor cukorbetegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer fogyás fogyókúra