Vegán vaj készítése

Milyen az a vegán vaj és hogy készíthetsz magadnak otthon?

Sz.F.
hirdetes

A vegán diétára áttérőknek számos hétköznapi készítményről kell lemondaniuk, azonban ezek közül több is helyettesíthető valamilyen ízletes alternatívával, ami beleillik szigorú étrendjükbe.

Készítsünk vegán vajat

Ilyen alternatíva a vegán vaj is, ami többféle ízben és állagban lelhető fel az efféle termékeket kínáló üzletekben és webshopokban, de akár házilag is elkészíthető, ha az ember ismeri a megfelelő recepteket – ezeket mindjárt mutatjuk is! Előbb azonban nézzük is meg közelebbről, hogy mit is értünk vegán vaj alatt! 

 

Mi is az a vegán vaj?

A hagyományos vaj annyira alapvető része a legtöbb sütött ételnek, hogy sokan nem is tudnák elképzelni konyhájukat ezen hozzávaló nélkül. Ez a krémes állagú, sűrű tejtermék 75%-ban zsírból áll, és elengedhetetlen rengeteg tészta és sütemény megfelelő állagának eléréséhez. A „valódi” vaj tejből készül ugyan, azonban többféleképpen is megoldható ennek helyettesítése, ha az ember házilag szeretne magának vegán típusú „vajat” készíteni. A házi vegán vajhoz általában olyan hozzávalók szükségesek, mint a kókuszolaj, szója, vagy mogyorók.

 

Sok boltban kapható szójavajat úgy készítenek el, hogy hasonlítsanak az eredeti tejtermékek állagához, és hogy ugyan úgy fel lehessen használni őket a különböző receptekben is. Habár a margarint sokan vegán vajnak tartják, több gyártó termékei is tartalmaznak nyomokban állati származékokat, így érdemes alaposan áttanulmányozni az összetevők listáját, mielőtt ilyet vásárolna az ember.

 

Vegán vaj receptek – Készíts te is vegán vajat házilag!

Ha biztosra szeretnél menni azt illetően, hogy mit viszel a szervezetedbe, akkor egy saját készítésű, házi vegán vaj a megoldás. A következő oldalon található receptek elkészítése egyszerű, és igény szerint kiegészíthetők egyéb hozzávalókkal is. 

hirdetes

 

Készítsünk vegán vajat

Vegán vaj alternatíva

Ehhez a vegán vajhoz másfél bögre finomított kókuszolajra (nem extra szűzre), fél bögre nem állati származékú (és nem édesített) tejre, negyed bögre canola, szőlőmag, vagy könnyű olívaolajra, egy teáskanál tengeri sóra, két teáskanál folyékony lecitinre (ha granulátumot használsz, akkor kétszer, vagy akár négyszer ekkora mennyiség kell belőle). Ez az adag nagyjából 45 dkg vajhoz elég, ami 3-4 hétig eláll a hűtőben, a fagyasztóban pedig akár hónapokig is tárolható.

 

Elkészítés menete

  1. Helyezd az összes összetevőt egy turmixba és keverd őket közepes fokozaton nagyjából egy percig.
  2. Öntsd át egy tárolóba – ajánlott valamilyen szilikonból készült tárolót használni, mert ebből könnyedén eltávolítható a kész vaj, de bármilyen más céleszköz is megfelelő (ezeket azonban érdemes először sütőpapírral kibélelni).
  3. Helyed a hűtőbe néhány órára, amíg meg nem keményedik. A fagyasztóban a folyamat sokkal gyorsabban lezajlik.

 

Pálmaolaj- és szójamentes vegán vaj

Lássuk is a hozzávalókat: egyharmad bögre nyers kesutej vagy szójatej, kétharmad bögre víz, egy teáskanál nyer almaborecet, egynegyed teáskanál tengeri só, kétharmad bögre nyers kókuszolaj (szobahőmérsékleten), egy evőkanál + egy teáskanál organikus canolaolaj (vagy választott olajalternatíva), egy púpozott teáskanál nyers napraforgó lecitin vagy szójalecitin, egynegyed/egynyolcad teáskanál guargumi vagy xantángumi.

 

Elkészítés menete

  1. Áztasd a kesudiókat néhány órán keresztül. Ezalatt készítsd elő minden hozzávalódat és az öntőformáidat, hogy minden kéznél legyen.
  2. Fogj egy ételturmixot, és keverd össze benne a kesudiókat a vízzel együtt, amíg krémes állagúvá nem válnak. Öntsd át a krémet egy tálba, majd öntsd hozzá az almaborecetet és a sót. Keverd őket össze alaposan és tedd félre 10 percre, hogy megsűrűsödjön egy kicsit.
  3. Öblítsd ki a turmixot. Ha a kókuszolaj nincs szobahőmérsékleten, akkor melegítsd addig, míg el nem olvad, majd hagyd, hogy visszahűljön a megfelelő hőmérsékletre.
  4. Add hozzá a kókuszolajat, a canolaolajat, a kesukrémet, a napraforgó lecitint és a guargumit a turmixhoz, majd keverd őket 2 percig, hogy teljesen puha állagúvá váljanak.
  5. Öntsd át a keveréket az öntőformába, majd helyezd a fagyasztóba, amíg meg nem keményedik (egy nagyjából egy órát vesz majd igénybe).

 

A kész vajat érdemes folpackba csomagolni és a későbbiekben is a fagyasztóban tárolni, így akár egy évig is felhasználhatók maradnak majd. Az öntőformába öntéskor ajánlott több kisebb formába szétönteni a még folyékony állagú vajat, hogy később csak egy-egy kis darabot kelljen kivenni a fagyasztóból, és „felmelegíteni” a hűtőben, mielőtt fogyasztanál belőle.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Isteni joghurt receptek a kiegyensúlyozott táplálkozásért

2019-05-21

Isteni joghurt receptek a kiegyensúlyozott táplálkozásért

Diétás joghurt receptek: íme a legfinomabb joghurtok receptekkel, amik hozzájárulnak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Készítsd el te is ezeket a joghurtokat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Biztosan egészséges a kókusztej?

2019-05-16

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Biztosan egészséges a kókusztej?

Kókusztej, de miért? Valóban egészséges? Tényleg megéri duplaannyit költeni rá, mint a hagyományos tehéntejre? Tiszta vizet öntünk a pohárba, rávilágítunk, hogy valójában egészséges-e a kókusztej.

8 egyszerű tipp a glutén eltávolításához

2019-05-13

8 egyszerű tipp a glutén eltávolításához

A glutén a fehérjék egy csoportja, amely olyan gabonafélékben található meg, mint a búza, az árpa és a rozs. Egyre több ember szenved gluténérzékenységben, azonban általánosan elmondható, hogy mindenki jól jár, ha elhagyja étrendjéből a gluténtartalmú élelmiszereket. De hogyan tedd meg ezt?

Ismerd meg a lila burgonyát

2019-05-07

Ismerd meg a lila burgonyát

Eredetileg Peruból és Bolíviából származik, a térségben a mai napig rendszeresen termesztik. Feltételezések szerint 200 éves ősi perui burgonyafajták keveréke. Más források Chilét említik eredeti élőhelyének.

Hogyan készítsük el kedvenc ételeinket egészségesebben?

2019-05-06

Hogyan készítsük el kedvenc ételeinket egészségesebben?

Ha szeretsz enni és mellette főzni is, de odafigyelsz az alakodra, és nehezen mondasz le a kedvenc ételeidről, akkor jó helyen jársz. Ma már számos mód van arra, hogy kedvenc ételeidet egészséges vagy legalábbis egészségesebb verzióban készítsd el. Egyre többen térnek át az egészséges életmódra, de úgy érzik, rengeteg korlátozással jár.

A tápióka 10 egészségügyi előnye

2019-04-26

A tápióka 10 egészségügyi előnye

Aki diétázik az már biztosan találkozott a tápiókával. Ez a növény tökéletesen beilleszthető a diétába, sőt ételallergiások körében is népszerű, hiszen mindenmentes élelmiszer. Felhasználása igen sokrétű, akár pudingokba, süteményekbe egyaránt használhatjuk őket. De lássuk, fogyasztása milyen egészségügyi előnyökkel jár!

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
134 305
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 053 394
Közösség

Szótár

Kardio edzés

  Cardio vagy kardio: A cardio- előtag jelentése; szívvel kapcsolatos. Testmozgás kapcsán... Tovább

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 162

Átlagos értékelés: 5.0