notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ünnepi személyiségtípus teszt - mi a tied?

hirdetes

Ünnepi személyiségtípus teszt - Te melyikbe tartozol?

SFV

Egy felmérés szerint ötször több ember mondja azt, hogy az ünnepek alkalmával stresszesebbek, mint azt, hogy ilyenkor elengednek mindent és kipihenik magukat. Most egy olyan gyors ünnepi személyiségtesztet hoztunk el Nektek, amely önreflexióra ösztönözhet az ünnepekkel kapcsolatban és kideríthetitek vele, hogy mi a Ti ünnepi személyiségtípusotok az alapján, hogy hogyan érzitek magatokat ilyenkor.

Mi a Te ünnepi személyiségtípusod

A személyiségtesztet Natalie Dattilo PhD. klinikai egészségpszichológusnak köszönhetjük, aki azért hozta létre ezt, mert úgy gondolja, az ünnepekről mindenkinek van véleménye, bármennyire is jelentéktelennek tartják ezt.
„Ha ismered az „ünnepi személyiségedet”, vagy azt, hogy mi az, amit a legtöbbre értékelsz az ünnepeken, akkor hitelesebben és tudatosabban tudod azokat megtartani, beleértve azt is, hogy kivel töltöd az adott időszakot.” 


A következő értékelés célja, hogy önreflexiót indítson az ünnepekkel kapcsolatban, és néhány egyszerű kérdés megválaszolásával meghatározza, milyen a Te „ünnepi személyiséged”.


1.    Kérdés: Ha az ünnepekre gondolsz, mi az első szó, ami az eszedbe jut? Család? Szórakozás? Feszültség?
2.    Kérdés: Hogyan érzed magad az ünnepekkor? (Őszintén, nem úgy, ahogyan kéne!)
Várod már, titokban rettegsz tőle, vagy magányosnak érzed magad? Nagyobb nyomást és kötelezettséget érzel, vagy nagyon örülsz, és szeretnéd, ha soha nem érne véget?


Az ezekre a kérdésekre adott válaszaid segíthetnek eldönteni, hogy a három általános „üdülési személyiség” típus valamelyikébe tartozol-e, amelyek az alábbiak:


A opció: „Tradicionalisták”


A hagyományőrzők általában értékelik az összeszokottságot, a rutint és a kiszámíthatóságot az ünnepek körül. Élvezik, hogy a hagyományban gyökereznek, ami több célt és értelmet ad számukra az év ezen időszakában. Néha elsősorban azért csinálnak dolgokat, mert „ez úgy van, ahogy mindig is csinálták”.

hirdetes


B opció: „Ünneplők”


Az ünneplők általában értékelik a spontaneitást, az emberek tetszését, az ajándékozást és a vidámságot. Szeretnek ünnepelni, és nyomást érezhetnek azzal kapcsolatban, hogy mások jól érezzék magukat. Előfordulhat, hogy elfelejtenek óvatosak lenni, különösen, ha pénzköltésről van szó.


C opció: „Konnekcionisták”


A konnekcionisták általában értékelik az összetartozást, szociálisak, extrovertáltak, és el sem tudják képzelni, miért akarna bárki is egyedül lenni az ünnepek alatt. Szeretik a családdal és a barátokkal való találkozást, de egyben kötelességüknek is érzik ezt, és előfordulhat, hogy olyan emberekkel töltenek időt, akiket nem feltétlenül szeretnek, vagy akikkel nem jönnek ki jól.


Mi a csoda az az ünnepi személyiség?


„Ünnepi személyiségünk magában foglalja értékeinket és hiedelmeinket az ünnepekről, általános véleményünket az ünnepekről, a hagyományok életünkben betöltött szerepéről, valamint a másokkal való kapcsolatainkról.” – mondta Dattilo a Healthline című folyóiratnak.Úgy gondolja, hogy a meggyőződéseink, akár tudatában vagyunk azoknak, akár nem, befolyásolja mind az ünnepekhez való hozzáállásainkat, mind a velük kapcsolatos döntéseinket. A hiedelmeinket az befolyásolja, amit közvetlenül vagy közvetve a család, a társadalom, a közösség, a barátok és a megélt élményeink által tapasztalunk.

hirdetes


Deborah Serani, pszichológusés az Adelphi Egyetem professzora egyetértett azzal, hogy az ünnepekhez való hozzáállásunk és az, ahogyan megéljük őket, összefügg az alapvető személyiségtípusunkkal.A legalapvetőbb személyiségmodell az alábbi öt típusra támaszkodik:

  • extrovertáltság
  • neuroticizmus (szorongás)
  • lelkiismereteség
  • elfogadás, kellemesség érzete
  • nyitottság a tapasztalatra


"Ezen altípusok egyes elemei jobban illeszkednek az ünnepi igényekhez, a pörgős előkészületekhez és a társadalmi ünnepekhez, mint a többi." - mondta Serani a Healthline-nak.
Dattilo azonban hozzátette, hogy személyiségünktől függetlenül a hiedelmeink és értékrendünk változhatnak az idő múlásával, „és hogy bármiben, beleértve az ünnepi szezont is, választhatunk, hogy miben hiszünk.”

A részletekért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Edzéseszközök

  Azok az eszközök és eljárások, amelyek az edzések levezetését segítik. A... Tovább

Viscerális zsír

A hason belül lévô zsírszövet-mennyiség. Tovább

Tovább a lexikonra
egészség egészséges életmód lelki egészség megoldás ünnep