notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A terhesség hatása a gerincoszlopra

A terhesség hatása a gerincoszlopra

vitalzone.hu
hirdetes

A gerincoszlop 33 csontból áll: 24 különálló csigolyából, öt csigolya pedig keresztcsonttá és másik négy csigolya farkcsonttá olvadt össze. A hátgerinc nagyon erős, ugyanakkor, mivel kisebb részekből tevődik össze, nagyon rugalmas is, és változatos mozdulatokat tesz lehetővé. A csigolyákat a köztük elhelyezkedő rostos porckorongok választják el egymástól. Ezek párnaként védik a csigolyákat az ütésektől, és segítik a gerincoszlop egyenesen tartását. A lökések csillapításában a gerinc hajlatai létfontosságúak, nélkülük az agy teljes erőből erezné az ugrálás okozta ütést. A stabilitás megőrzéséhez a gerincnek szüksége van ínszalagokra és izmokra is.

Bemutatjuk, hogy milyen hatása van a terhességnek a gerincoszlopra!

A terhesség hatása a gerincre


A gerinc komoly veszélynek van kitéve a terhesség alatt az alábbi okokból:

-A porckorongok és ínszalagok fokozottan megnyúlnak.

-Ahogy a méh növekszik, kiemelkedik a medencéből a hasüregbe,ezért a has előrehúzza a gerincoszlopot.

 A túlfeszített hasizmok már nem képesek tartani a gerincoszlopot.

A gerinc alakjának változása a keresztcsontnál megy végbe, ami előrebillen, megnövelve az ágyék ívét (gerincoszlop előrehajlása), amivel erős nyomást gyakorol az ágyékcsigolyákra. Mindezek mellett a mellek súlyának megnövekedésével a mellkasi csigolyák is előregör-bülhetnek (a gerinc háti hajlatának megtörése), mely másfelől megnövelheti a nyakcsigolyák hajlását (nyaki gerinc előrehajlása), aminek az lehet az eredménye, hogy az áll előre lökődik.


A terhesség hatása a gerincre


Nyaki gerinc: a fej előrehajtásával a gerincoszlop fokozottan előrehajlik. Háti: a megnövekedett kifózis. Ágyéki: fokozott lordózis. Keresztcsont: A csípő fokozott előrebillenése. Farkcsont: A keresztcsonttal együtt előremozdul.

A medencét négy csont alkotja: két csípőcsont, a keresztcsont és a farkcsont. Minden egyes csípőcsont három összeolvadt csontból tevődik össze. Ezek: a csípő, az ülőcsont és a szeméremcsont.
•    A csípőcsont a medence részét képező nagy szárny formájú csont. Ha a kezünket a csípőre helyezzük, akkor érezzük a csípő taraját. A medence elülső és hátsó részén érezhetők a csípő csúcsának csontos pontjai.
•    Az ülőcsont a medencének az a vastag része, mely azokhoz a csontokhoz vezet, amin ülünk.
•    A szeméremcsont a medence előtt helyezkedik el, ahol a két szeméremtájékí csont összekapcsolódik az alatta lévő szeméremív fölött.
•    A keresztcsont öt összeolvadt csigolyából álló háromszög alakú csont. A medencecsont mindkét oldalán elhelyezkedő keresztcsont csípőízületei kötik a csípőcsonthoz.
•    A farkcsont a keresztcsonti és a farkcsonti ízületnél a medencecsonthoz kapcsolódó négy összeolvadt csigolyából áll. Ez az ízület teszi lehetővé szülés közben a farkcsont
hátranyomulását.


A medence 2 részből áll. Ezek elöl, a szeméremcsont rostos-porcos összenövésénél, és hátul, a keresztcsont csípőízületeinél találkoznak.

hirdetes
1. A symphysis pubis - kétoldali szeméremcsont rostos-porcos összeköttetése, két szeméremcsont összekapcsolódása a medence elülső részénél, melyeket porclapok választanak el. Az ízületeket ínszalagok tartják össze, ezek a  terhesség előtt körülbelül 4 mm szélességűek.
2. A sacroiliacalist két ízület alkotja. Ezek mindkét oldalon a medence csípőcsontjának és a gerinc keresztcsontjának találkozásából állnak össze. A test legerősebb ízületei, ínszalagok kötik össze őket. Ezek az ízületek a törzs hajlításakor és nyújtózkodáskor visszafogják az előre és hátrafelé irányuló mozgást és nem engedik, hogy járás közben oldalra dőljünk.


Mi a relaxin?


A relaxin egy olyan speciális hormon, amelyet a terhesség korai szakaszában, a petefészekben maradt sárgatest (a peteérés után visszamaradt pete burka), majd körülbelül a tizenkettedik héttől a placenta termel. Ez a hormon a szervezetben már a terhesség korai szakaszában, a második héten kimutatható. Az első három hónap alatt nagy mennyiségben termelődik, majd 20%-kal csökken, de a születés pillanatáig folyamatosan termelődik.


Miért termel a szervezet relaxint?


A relaxin célja, hogy biztosítsa a medence megnövekedett mozgását, hogy a terhesség alatt a növekvő magzat elférjen benne, és megkönnyítse a szülést. A terhesség alatt segíti a hasizmok rugalmassá válását és szülés közben a medence izmainak nyúlását.


A relaxin hatása a kötőszövetekre


A kollagén a porcokban, inakban és szalagokban található kötőszövet alapállománya. Az ízületek stabilitását ezek a sűrű rostos szálakból álló ínszalagok biztosítják. A terhesség alatt megnöveli a kötőszövetek víztartalmát, aminek következtében azok mérete és rugalmassága megnő.


Milyen hatással van ez az ízületekre? Az ínszalagok normális körülmények között feszesek, ezáltal tudják megtartani stabilitásukat és meggátolni az ízületek körüli fölösleges mozgást. A relaxin hatására az ínszalagok rugalmassá és hajlékonnyá válnak, ezáltal mozgásterük megnő, ami csökkenti az ízületek stabilitását.
Melyek a leginkább veszélyeztetett ízületek?


A symphysis pubis (a medence kétoldali szeméremcsontjának rostos-porcos összeköttetése) és a keresztcsont csípőízületei rostos ízületek. A rostos ízületben a csontok végződését nagyon kis rés választja el egymástól. Nem terhes állapotban az ízület körül csak nagyon korlátozott mozgás fordulhat elő. Nem beszélve arról, hogy a rostos ízületek nem üregesek, stabilitásuk megőrzése érdekében egyedül az ínszalagokra támaszkodhatnak. A két ízület, a terhességgel és a baba fejlődésével járó mozgásterének növekedése, nagyon érzékenyen érinti ezeket az ízületeket.


Mi történik a has és a medence izmaival? A kollagént megtaláljuk a has és a medence izmainak kötőszöveteiben is. Erre azért van szükség, hogy a hasizmok rugalmassá váljanak, hogy a méh kiemelkedhessen a hasból, és a medence izmai megnyúljanak, hogy a baba megszülethessen. Ez a változás, alkalmazkodás sokszorosan csökkenti az izmok által korábban nyújtott támaszt, és jelentős következményekkel bír 


Mi lesz a relaxinnal a baba születése után?
A baba születése után, mivel termeléséért főleg a placenta a felelős, a szervezetben a rela-xinszint előállítása gyengül, de a kötőszövetekre a szülést követően még vagy öt hónapig hatással van. Tartalma azonban ez alatt az idő alatt számottevően csökken. A szülést követő gyakorlatok végzése közben szigorúan oda kell figyelni ízületeink stabilitására, mert a test ez alatt az idő alatt még sebezhető.


Az ízületek visszanyerik stabilitásukat? Ha a terhesség alatt az ízületek túlságosan megnyúltak, akkor a baj maradandó; ha megfelelő gondossággal jártak el, akkor a relaxin lappangó hatásának megszűnésével az ínszalagok visszaállnak majd a terhességet megelőző állapotukba. Mivel már a baba súlya sem nyomja, ezért csökken a medencére ható kockázat, de mindaddig, amíg az ízületek lazulása érezhető, óvatosan kell eljárni. Felvetődött az a lehetőség is, hogy a tejtermelődésért felelős hormonnak, a prolaktinnak, hasonló hatása van, mint a relaxinnak. Habár jelenleg erre nincs bizonyítékunk, a szoptató anyák az elválasztási időszakig mégis úgy érezhetik, hogy ízületeik lazábbak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

A test börtönébe zárt lelkek – avagy az evés- és testképzavarok áldozatai!

2019-12-10

A test börtönébe zárt lelkek – avagy az evés- és testképzavarok áldozatai!

Az orthorexiában szenvedők az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik.

Milyen lelki problémák okoznak pajzsmirigy-megbetegedést?

2019-11-26

Milyen lelki problémák okoznak pajzsmirigy-megbetegedést?

A szerv kóros elváltozása szorongást, félelmet, elfojtott érzelmeket is jelenthet.

A legegészségesebb népek titka

2019-11-16

A legegészségesebb népek titka

Sok példa van rá a történelemben és a jelenben, hogy olyan primitív népek, amelyek egyszerű növényi étrendet követtek, nagy életerőnek és hosszú életnek örvendtek és örvendenek. Vajon vannak tudományos bizonyítéka a húsmentes étrend előnyeinek

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

2019-11-12

Munkahelyi szokások, melyek beteggé tesznek! Ezekre figyelj oda!

Rengeteg olyan munkahelyi szokásunk van, mely hosszú távon károsan befolyásolja az egészségünket, bár nekünk talán föl sem tűnik a rohanó hétköznapokban. Összegyűjtöttük, hogy mire kell odafigyelned a munkahelyeden

Minden idők legnagyobb egészség titka

2019-11-10

Minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információt nem verik túlságosan nagy dobra, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el

Csakraerősítő gyakorlatok

2019-10-25

Csakraerősítő gyakorlatok

A keleti hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, melyek lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását. A következőkben bemutatjuk a legjobb csakraerősítő gyakorlatokat, amiket érdemes kipróbálnod

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
66 413
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 318 633
Közösség

Szótár

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

Biorezonancia terápia

  A biorezonancia terápia az embert körülvevő, emberi füllel, szemmel nem... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 4.0

alakformálás egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás