Puha tészta, isteni mogyoróvaj, csokibevonat – mindez remekül hangzik, de gondolnád, hogy egy ilyen sütemény minimális szénhidráttal, illetve cukor és glutén nélkül is elkészülhet? Igen, a logika valóban azt diktálja, hogy ha valami finom, akkor az nem lehet egészséges. Ez sajnos tényleg sok receptre vonatkozik, azonban ez a sütemény ékes példa a kivételre! Ha szeretnéd valami finommal és könnyűvel elkápráztatni az otthoniakat vagy vendégeidet, akkor ez a recept neked szól!
 
    Mire lesz szükséged hozzá
Habár különleges igényeknek is megfelel, ez a recept semmilyen különleges hozzávalót nem igényel. Az itt felsorolt hozzávalók többsége könnyedén beszerezhető a legtöbb helyi boltból, vagy a legközelebbi bevásárlóközpontból:
•    natúr görög joghurt
•    tojások
•    vaníliakivonat
•    vaj
•    mandulaliszt
•    mogyoróliszt
•    édesítő
•    sütőpor
•    ásványi só
•    krémsajt
•    36-40%-os tejszín
•    fekete vagy hagyományos kakaópor
Mikre helyettesíthetők ezek a hozzávalók?
A recepthez eredetileg zsírmentes natúr görög joghurt javasolt, de akár zsírosabb változat is használható hozzá. A recept így is tele van egészséges zsírokkal, ezért a zsírosabb görög joghurt csak plusz kalóriákat jelent majd számodra.
Édesítő gyanánt használhatsz például barnacukrot, vagy bármilyen más alternatívát is, azonban az édességtől függően muszáj leszek kísérletezni a pontos mennyiséggel.
A fekete kakaópor a recept fontos része, amit mindenképpen érdemes felkutatni valahol egy közeli üzletben, ha eddig még nem találkoztál vele. Ha azonban sehogyan sem tudsz hozzájutni, akkor sima, hagyományos kakaóporból is elkészítheted a sütemény bevonatát.
A szénhidrátcsökkentett sütemény hozzávalói
Lássuk a hozzávalókat részletesen, pontos mennyiségekkel.
Kezdjük a süteménnyel:
•    3/4 bögre natúr görög joghurt
•    3 tojás
•    1 teáskanál vanília kivonat
•    6 evőkanál olvasztott vaj
•    1 bögre mandulaliszt
•    1 bögre mogyoróliszt
•    1/2 bögre édesítő (pl. barna cukor)
•    2 teáskanál sütőpor
•    1/4 teáskanál ásványi só
A csokoládés bevonat:
•    115 g puha krémsajt
•    1/2 bögre 36-40%-os tejszín
•    2 evőkanál fekete kakaópor (vagy sima kakaópor)
•    1/2 teáskanál vaníliakivonat
   
A sütemény elkészítése:
1.    Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
2.    Végy egy nagy tálat, és egy kézi turmixgéppel keverd össze a görög joghurtot, a tojásokat, a vaníliakivonatot és az olvasztott vajat.
3.    Ez után add hozzá a joghurtos keverékhez a mogyoró- és mandulalisztet, az édesítőt (pl. barna cukor), a sütőport és a sót. Keverd össze ezeket is alaposan a tál tartalmával.
4.    Kenj ki zsírral egy 20x20 cm-es üveg tepsit, majd öntsd bele a tésztát.
5.    Helyezd a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd a tésztát 30-35 percig.
6.    Ez után hagyd teljesen kihűlni, mielőtt ráöntenéd a bevonatot.
A csokoládés bevonat elkészítése:
1.    Ehhez nincs más dolgod, mint alaposan összekeverni a bevonathoz felsorolt összes hozzávalót egy kézi turmixgéppel, amíg kellően krémes, sűrű állagot nem kapsz.
2.    A bevonatot ez után kend rá a kihűlt süteményre, és helyezd a hűtőbe éjszakára. A hűtés nem kötelező, de így lesz a legfinomabb a végeredmény!
A kész sütemény maradékát légmentesen zárható tárolóban tartsd, a hűtőben.
 
 
                     
                                     
                                     
                                     
                                     
             
            