notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szauna jótékony hatása szervezetünkre: ezért ne hagyd ki!

hirdetes

A szauna egészségügyi előnyei

SzSz

A szauna a wellnessezéssel együtt jut eszünkbe általában. Azonban számos egészségügyi előnnyel jár, így nem csak ekkor érdemes szaunáznunk. A szaunát már évszázadok óta használják, nem véletlenül. Építsük be mi is hétköznapjainkba, hiszen rengeteg előnye lehet szervezetünkre nézve. Lássuk melyek ezek! 

Szauna

1. Csökkenti az izomlázat


A hagyományos és az infraszauna is segíti a gyógyulás folyamatát, amely tökéletes megoldás lehet az izomláz csillapítására. Egy tanulmányban kimutatták, hogy nem csak az izomláz csökkentésére, de a testmozgás hatékonyságának növelésére is jótékony hatással van a szauna. Emellett a zsírok lebontásában is kiválóan segít, így a szauna segítségével akár gyorsabban elérhetjük a kívánt eredményt a fogyás során. 

2. Jobb vérnyomás


Hazánkban is sokan küzdenek a magas vérnyomással és annak következményeivel. Egy amerikai tanulmányban kimutatták, hogy már a szauna egyszeri használata is segíthet csökkenti a vérnyomást. A tanulmányban 100 embert vizsgáltak, akiknek 30 percig kellett szaunázniuk. A résztvevők között a szaunából való kilépés után az átlagos szisztolés vérnyomás (a felső szám) a 137 mmHg-ról 130 mmHg-ra csökkent, és átlagos diasztolés vérnyomása (az alsó szám) 82 mmHg-ról 75 mmHg-ra csökkent. Továbbá, szisztolés vérnyomásuk a szaunát követő 30 percig alacsony maradt, amit a kutatók szerint a szauna használatának hosszú távú előnyére utal.

hirdetes

Ez azért van, mert a szaunából származó hő a véredényeket tágítja, ami viszont gyorsabb, jobban időzített véráramlást okoz, ezáltal csökken a vérnyomás. 

hirdetes

3. Erősíti a szívfunkciókat 


Egy tanulmányban kimutatták, hogy mind a férfiak, mind a nők körében a szaunázás által a szívfrekvencia növekedett hatékonyságot mutatott, mint azoknál, akik közepes intenzitású edzéseket végeztek. Persze ez nem azt jelenti, hogy az edzést teljes mértékben hanyagold el és válts a szaunára. Az edzésedet kiegészítve a szaunával csak még jobb egészségre tehetsz szert.  

Ez részben magyarázza, hogy a Finnországi Egyetem kutatása szerint a szaunázás csökkenti a szívinfarktus, a stroke és a szív-érrendszeri betegségek korai halálozásának kockázatát. A vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy azok a férfiak, akik minél gyakrabban, és minél hosszabb ideig szaunáztak azoknál, annál alacsonyabb lett a hirtelen szívhalál és a halálos kardiovaszkuláris betegségek kockázata. Míg a kutatók a férfiakat nézték, az eredmények különösen ígéretesek a nők számára is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Energia egyensúly

Az engergia egyensúly az energia felvételből és az energia leadásából áll. Az... Tovább

Betegség

 Az élő szervezet olyan állapota, amelyben az életfolyamatok a normálistól eltérnek. A... Tovább

Tovább a lexikonra