notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Állva evezés, avagy SUP - kirándulj és eddz egyszerre!

hirdetes

Ezt a sportot Te is ki akarod próbálni idén nyáron: itt az SUP!

SFV

A Stand Up Paddling az a sport, ami egyszerre néz ki olyan menőn, mint a szörf és nyújtja azokat a lehetőségeket, mint az evezést. Ne mondd, hogy Te nem mennél iszonyatosan szívesen vízitúrára egy ilyen járgánnyal! Ugye?

SUP!

Honnan jön ez az egész SUP cucc?


A stand up paddling, azaz az állva történő evezés visszavezethető a polinéz halászok technikájához, akik úgy hajtották magukat előre a kenuban, hogy felálltak és úgy eveztek. (Egyemberes bambusztutaj, amit állva hajtanak, egyébként ma is létezik Ázsiában.) A 20. században a hawaii szörfösök is elkezdtek evezőt használni, hogy gyorsabban tehessék mega  part és a hullámtörő zóna közti távot, ráadásul így a szörfoktatók is jobban figyelemmel tudták kísérni a tanulóikat. Innen pedig egyenes út vezetett az SUP megjelenésééig.


Miért ajnározzák annyian az SUP-t?


Talán manapság nagynak tűnhet a felhajtás ekörül a cucc körül, ez azonban nem hiába. Hiszen ki ne szeretné kivinni a fitneszedzéseit a szabadba? Nyaranta már a vízi aerobikedzésekért is rajongunk, nem, hogy egy olyan sportért, amit korosztálytól függően bárki csinálhat, mert nem terheli meg a szív- és érrendszert, ráadásul kirándulni is lehet vele!

hirdetes


Belekezdenél? 


Ha a válaszod igen, akkor van néhány tippünk!

  • Legelső lépésként rá kell szánnod magad a sup deszka vásárlásra. Ha ez megvan, akkor érdemes az első próbálkozásokat, nyugodt, csendes vizen, szélcsendben megtenni.
  • Első lépésként helyezd a deszkát a vízre és helyezkedj el rajta térdelve! Találd meg az egyensúlyod, majd próbálj meg felállni a deszka közepén!
  • Ha ez megvan, akkor a lábaidat helyezd egymás mellé a deszka széleihez viszonyítva! (Nyugodtan egyensúlyozhatsz az eveződdel!)
  • Ha sikerült megtalálni és megtartani az egyensúlyod, akkor kezdhetsz evezni! Ezt úgy csináld, hogy az evezőt nyújtott karral előre a vízbe „szúrod”, majd a deszka mellett a vízben magad felé (hátrafelé) húzod! 
  • Ha ezt megismétled párszor, akkor azt veheted észre, hogy néhány evezőcsapást követően a deszka elkezd az evezett oldaltól ellentétes irányba elfordulni. Ilyenkor érdemes oldalt váltanunk az evezésben!
  • hirdetes
  • Ezt úgy csináld, hogy nem a karjaid keresztezed, hanem az eddig az evező szárán nyugtatott kezed a markolatra helyezed, miközben a másik kezed az evező szárára helyezed!


Mire figyelj a SUP-ozásnál?


Bár az SUP rettentően vagány, mégsem érdemes ezzel felvágnunk, ugyanis mint a legtöbb vízisport – és amúgy általában a menő sportok – ez sem veszélytelen. 
Mindenképp érdemes figyelnünk például arra, hogy milyenek az időjárási körülmények, illetve, hogy a víz állása kellően nyugodt-e. Ez kiemelten fontos abban az esetben, ha most tanuljuk a deszka használatát, vagy ha kirándulni indulnánk vele.
Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy nyáron a nagyobb vizeken valószínűleg nem mi leszünk az egyetlenek, akik közlekedni kívánnak, így érdemes tudakozódnunk az itteni közlekedési szabályok után.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Aloe vera

Eredete   Az Aloe vera Afrika szubtrópusi, homokos területeiről származik, a... Tovább

Sóska

Latin neve (Rumex acetosa)   Eredete, élőhelye   Egész Európában őshonos, de... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás edzésmódok fitness mozgás sport