notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Stressz és a fogcsikorgatás: Mit tegyél ellene?

hirdetes

Mit tehetsz a stresszes fogcsikorgatás ellen?

SzSz

A COVID-19 járványnak köszönhetően világszerte több stresszt és szorongást tapasztalnak az emberek, mint az elmúlt évek, évtizedek során bármikor. A jelenség egyik tünete, hogy rengetegen szorítják össze fogaikat alvás közben, vagy csikorgatják azokat, aminek kellemetlen mellékhatásai lehetnek.
 

Stressz és a fogcsikorgatás: Mit tegyél ellene?

Mi tehát a teendő, ha azt gyanítod, hogy éjszakánként te is összeszorítod, csikorgatod fogaidat? A következőkben erről lesz szó!

Azonnal értesítsd fogorvosodat

A fogcsikorgatás és szorongatás jeleit gyakran egy általános vizsgálat alkalmával is felfedezi majd fogorvosod az olyan árulkodó tünetekről, mint az elkopott fogzománc, vagy a fogak laposodása.

Partnered is felfigyelhet rá, hogy éjszakánként csikorgatod a fogaidat álmodban, de az is előfordulhat, hogy fájdalmat vagy feszültséget érzel állkapcsodban vagy akár arcod több részén is. A fájó fogak, illetve a halántékra összpontosuló fejfájás szintén a fogcsikorgatás, fogszorongatás jelei lehetnek, amikről jobb, ha beszámolsz fogorvosodnak.

Egy jó fogorvos minden tényezőt figyelembe vesz majd, és meglehet, hogy korábbi tünetekre is rá fog kérdezni. Mindez segít neki, hogy a lehető legjobb megoldással álljon elő a problémádra.

Ha pedig jó fogorvost keresel, akkor válaszd a PureDental csapatát, akik segítenek fogaid állapotát helyreállítani. Kérj időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: fogágybetegség kezelése!

 A fogcsikorgatás és szorongatás több tényezőtől is függ, úgymint a stressztől, az alvászavaroktól, illetve a különféle gyógyszerek is szerepet játszhatnak benne – hogy csak néhányat említsünk.

Fogorvosod állkapcsod állására, fogaidra és általánosságban szád állapotára is komoly figyelmet fordít majd, ezekből ugyanis többféle, háttérben megbúvó problémát is azonosíthat (például ha fogaidból itt-ott lepattogtak kisebb darabok, vagy nem állnak egyenesen).

hirdetes

Vezess panasznaplót

Sokat segíthetsz fogorvosodnak azzal, hogy egy naplóban vezeted magadnak panaszaidat. Ha például bármikor fejfájással ébredsz, akkor lehet, hogy alvás közben a fogaidat csikorgattad. Ha azon kapod magad, hogy bizonyos napszakokban erősen feszül az állkapcsod, akkor ezt talán konkrét stressz-tényezők okozzák (pl. munkába menet, a híradó közben, stb.)

Írd fel tehát, hogy mikor milyen panaszokat észlelsz magadon – még akkor is, ha ezeknek látszólag nincs közük a fogcsikorgatáshoz.

Ne használj saját készítésű fogvédőt

A fogorvosok időnként fogvédőt írhatnak fel éjszakára, ami némileg enyhítheti a fogcsikorgatás és szorongatás okozta károkat. Azonban ezt tényleg csak fogorvosi javaslatra érdemes kipróbálni, nem pedig magadtól eldönteni, hogy erre van szükséged.

Sok esetben egy egyszerűbben megoldható problémát is súlyosbíthat, ha valaki olyan fogvédőt vásárol (vagy rosszabb esetben készít) magának, ami nem felel meg fogai számára.

Mielőtt tehát ilyen gyógyeszközt szereznél magadnak, egyeztess fogorvosoddal, hogy egyáltalán szükséges-e, illetve, hogy milyen lenne megfelelő számodra. Ezzel nem csak feleslegesen kidobott pénzt, de sok súlyosabb panaszt is megspórolhatsz.

Emlékeztesd magad a lazításra

Habár a fogcsikorgatás és szorongatás megoldását mindenképpen egy szakemberre kell bízni, saját magad is bevethetsz néhány módszert, amivel enyhítheted panaszaidat (persze csak ha ébren vagy).

hirdetes

Már azzal is sokat segíthetsz állkapcsodon és fogaidon, ha rendszeresen emlékezteted magadat rá, hogy ellazítsd a szádat. Ezt megoldhatod különböző telefonos alkalmazásokkal, vagy ki is ragasztgathatod magad elé az emlékeztetőt post-it cetlikre olyan helyeken, ahol biztosan látni fogod őket a nap során.

Gondoskodj érzelmi épségedről

A fogcsikorgatás és szorongatás okai nem mindig egyértelműek, de van, hogy egy fogorvos ránézésre képes megoldani a rejtélyt. A stressz általában nagyon jelentős tényező.

Nagyon fontos megfigyelni, hogy mikor kezdődik a fájdalom. Habár a fogorvosok nem pszichológusok, gyakran sikerül visszavezetniük pácienseiket egy olyan stresszes időszakra, amikortól a tünetek is megjelentek. Persze ilyenkor segíthet, ha a fogorvos felír egy fogvédőt, de a legtöbb esetben neked kell tenned annak érdekében, hogy megszabadulj a stressztől.

Elképzelhető, hogy fogorvosod egyenesen egy pszichológust ajánl majd, aki segít megszüntetni a probléma kiváltó okát. Lehet, hogy életmódváltásra lesz szükséged, vagy a felgyülemlett feszültséget kell levezetned (például testmozgással), több időt kell a szabadban töltened, és így tovább – még a meditáció is segíthet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Wellness

A wellness valójában már az emberiség megjelenése óta létezik. Az irányzat célja, hogy... Tovább

B6-vitamin

Piridoxin. A piridoxin-koenzimek részt vesznek az aminosav anyagcserében, a zsírok... Tovább

Tovább a lexikonra