Ricottás spenótgombóc
Hozzávalók:
50 dkg friss spenót
35 dkg ricotta
1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva (lehet medvehagyma is, ha szeretjük, vagy fele rész bazsalikom)
22 dkg liszt
2 egész tojás
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, frissen reszelt szerecsendió, frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
7 dkg olvasztott vaj
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Egy lábasban vizet forralunk, a friss spenótot 2 percre beledobjuk. Leszűrjük, és nagyobb darabokra vágjuk. A ricottát egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a spenótot, a petrezselymet, a fűszereket. A tojást felverjük, és beleadjuk a ricottás masszába a liszttel együtt, egynemű, formálható masszát gyúrunk belőle.
Kisebb gombócokat formázunk, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ha felforrt, beledobjuk a gombócokat. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a víz felszínére. Még melegen, olvasztott vajjal meglocsoljuk, reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Gazdagíthatjuk tejföllel, vagy kínálhatjuk paradicsom mártással is. Magában is finom, szaftos, ragus húsételek mellett pompás köret.
Ispanak (török spenót)
Hozzávalók:
1 kg friss spenót
25 dkg darált hús
5 dkg vaj
1 evőkanál olaj
1 közepe fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 marék rizs
1,5 dl víz
ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz joghurt
Elkészítés:
A vaj és az olaj keverékén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Addig kevergetjük, amíg kifehéredik és a levének nagy része elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a friss spenótot, a fűszereket és a fokhagymát, a marék rizst és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a rizs megpuhul. Joghurttal tálaljuk.
Vörös lencsés, fetás spenótfelfújt
Hozzávalók:
50 dkg friss spenót
20 dkg vörös lencse
15 dkg feta sajt, felkockázva
3 dl alaplé (zöldség- vagy húsleves)
2 tojás
2,5 dl tejföl
2 paradicsom, szeletelve
4 evőkanál zsemlemorzsa
ízlés szerint só
frissen őrölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
bazsalikom
a kikenéshez vaj
Elkészítés:
A lencsét az alaplében puhára főzzük (kb. 20 perc, és ezt a fajtát nem kell előre beáztatni)). A tejfölt a tojásokkal és a fűszerekkel simára keverjük. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, és csíkokra vágjuk.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a lencsét, a spenótot, a póréhagymát, a feta sajt felét és a tejfölös keverék 2/3–át. Egy sütőtálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a spenótos masszát. Meghintjük a maradék feta sajttal, rárakjuk a felkarikázott paradicsomot, és meglocsoljuk a maradék tejfölös keverékkel. 180 °C-os előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük.
Forrás: HVG.hu