Lándzsás útifű

hirdetes

Lándzsás útifű


(Plantago lanceolata)
 

Eredete, élőhelye

 

A lándzsás útifű Európában és Ázsiában honos, de a világminden részén elterjedt. A növényt általában réteken, mezőkön, legelőkön, utak szélén, néha kertekben is megtalálhatjuk. Azonban a talajmunkát nem tűri, így a megfelelően gondozott kertekben, csak az utak szélén élnek meg.
 

Ismertetés, termőhely

 

Az útifűfélék családjába tartozó lágyszárú, évelő növény. Apró virágai fehéres színűek, hosszú száron növekednek, májustól októberig virágoznak. Rövid gyökeréből kb. 10-30 cm magasra nő meg. Nevét a hosszú, erezett, ép szélű leveleiről kapta. Termése két magvú, harántirányban felnyíló, kupakkal rendelkező tok. 
 

Szedése
 

Gyűjtése akkor javasolt, amikor még frissek a levelei, ugyanis ezeket használják gyógyászati célokra. Május és július között érdemes gyűjteni. Szakértők szerint a virágzás kezdetéig érdemes a leveleket szedni.
 

Hatása

 

Főként köhögéscsillapításra, légúti hurutok oldására, a légutak gyulladásos megbetegedéseire alkalmazzák. A torok nyálkahártyáját bevonja, így csillapítja a köhögési ingert, segíti a nyák feloldását. A lándzsás útifüvet öblögetve légúti problémákra, a száj- és torokgyulladás gyógyítására ajánlják főként. Rovarcsípéseknél és a bőr gyulladásos megbetegedéseinél borogatásként használják.
 
Salaktalanítóként és vértisztítóként is megállja helyét, de csak abban az esetben, ha hosszabb távon fogyasztjuk. Reuma, ízületi- és izomfájdalmak, nyirokcsomó duzzanatok csillapítására szintén lándzsás útifű borogatás ajánlott.
A következő betegségekre használják: köhögés, szamárköhögés, hörghurut, nyák lerakódás, asztma, gyomorégés, máj- és epebetegség, elhúzódó menstruáció, fehérfolyás, lábszárfekély, rovarcsípés, bőrgyulladásos megbetegedése, ízületi bántalmak és még sok más általános betegség esetén.
 

Felhasználása

 

A lándzsás útifűszirupot legtöbben gyógyszertárakban, biopatikában és drogériában vásárolják meg, azonban saját kezűleg, otthon is könnyen elkészíthető.
 
Szirup készítése: Egy marék útifű levelet kb. 3 dl forrázott vízbe áztassunk be, várjunk, amíg kihűl és szűrjük le. Majd a kihűlt forrázatot újra melegítsük fel és adjunk hozzá kb. 100-200g mézet, ezt addig főzzük, amíg szirup lesz belőle.
 
Tea elkészítése: Egy csésze vízhez 1 púpozott evőkanál levelet adjunk, várjunk pár percet, majd szűrjük le. A teát ízlés szerint mézzel fogyaszthatjuk.
 
hirdetes

címkék: