notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lándzsás útifű


Lándzsás útifű


(Plantago lanceolata)
 

Eredete, élőhelye

 

A lándzsás útifű Európában és Ázsiában honos, de a világminden részén elterjedt. A növényt általában réteken, mezőkön, legelőkön, utak szélén, néha kertekben is megtalálhatjuk. Azonban a talajmunkát nem tűri, így a megfelelően gondozott kertekben, csak az utak szélén élnek meg.
 

Ismertetés, termőhely

 

Az útifűfélék családjába tartozó lágyszárú, évelő növény. Apró virágai fehéres színűek, hosszú száron növekednek, májustól októberig virágoznak. Rövid gyökeréből kb. 10-30 cm magasra nő meg. Nevét a hosszú, erezett, ép szélű leveleiről kapta. Termése két magvú, harántirányban felnyíló, kupakkal rendelkező tok. 
 

Szedése
 

Gyűjtése akkor javasolt, amikor még frissek a levelei, ugyanis ezeket használják gyógyászati célokra. Május és július között érdemes gyűjteni. Szakértők szerint a virágzás kezdetéig érdemes a leveleket szedni.
 

Hatása

 

Főként köhögéscsillapításra, légúti hurutok oldására, a légutak gyulladásos megbetegedéseire alkalmazzák. A torok nyálkahártyáját bevonja, így csillapítja a köhögési ingert, segíti a nyák feloldását. A lándzsás útifüvet öblögetve légúti problémákra, a száj- és torokgyulladás gyógyítására ajánlják főként. Rovarcsípéseknél és a bőr gyulladásos megbetegedéseinél borogatásként használják.
 
Salaktalanítóként és vértisztítóként is megállja helyét, de csak abban az esetben, ha hosszabb távon fogyasztjuk. Reuma, ízületi- és izomfájdalmak, nyirokcsomó duzzanatok csillapítására szintén lándzsás útifű borogatás ajánlott.
A következő betegségekre használják: köhögés, szamárköhögés, hörghurut, nyák lerakódás, asztma, gyomorégés, máj- és epebetegség, elhúzódó menstruáció, fehérfolyás, lábszárfekély, rovarcsípés, bőrgyulladásos megbetegedése, ízületi bántalmak és még sok más általános betegség esetén.
 

Felhasználása

 

A lándzsás útifűszirupot legtöbben gyógyszertárakban, biopatikában és drogériában vásárolják meg, azonban saját kezűleg, otthon is könnyen elkészíthető.
 
Szirup készítése: Egy marék útifű levelet kb. 3 dl forrázott vízbe áztassunk be, várjunk, amíg kihűl és szűrjük le. Majd a kihűlt forrázatot újra melegítsük fel és adjunk hozzá kb. 100-200g mézet, ezt addig főzzük, amíg szirup lesz belőle.
 
Tea elkészítése: Egy csésze vízhez 1 púpozott evőkanál levelet adjunk, várjunk pár percet, majd szűrjük le. A teát ízlés szerint mézzel fogyaszthatjuk.
 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 153

Átlagos értékelés: 4.7


címkék:
Kapcsolódó cikkek
Eltűnhetnek a gyógynövények

Eltűnhetnek a gyógynövények

"Attól fogva, hogy híre megy valamelyik himalájai növény gyógyító erejének, három-négy év sem kell ahhoz, hogy végleg el is tűnjön a Földről" - figyelmeztet...

természetes gyógymód

Hat természetes gyógymód, amely működik

Gondoltunk már arra, mennyire jó lenne, ha elmúlna a fejfájás, megszűnne az olykor hasogató hátfájás, illetve a depresszió, s lehetőleg gyógyszerek és mellékhatások nélkül?...

Méregtelenítő kúrák: szükségünk van rá?

Méregtelenítő kúrák: szükségünk van rá?

A méregtelenítő diéták, ha helyesen alkalmazzuk őket, segíthetik testünk természetes detoxifikáló rendszereit – mondta Michelle Schoffro Cook, a természetes gyógymódok,...

Mindet a flavonoidokról

Hogyan hatnak a szervezetre a flavonoidok?

Egy friss tanulmány szerint a csokoládé, a szójafehérje és a zöld tea speciális hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. A tudósok már évek óta tudják, hogy a számos...

Igyunk zöld teát, húgyhólyag-, bőrrák ellen

Húgyhólyag-, bőrrák ellen igyunk zöld teát

A zöld tea fogyasztásának élettani előnyeiről - a különféle orvosi vizsgálatokat ismertető tanulmányoknak köszönhetően - régóta tud a közvélemény. Most újabb tudományos...

instagram poszt

Az életmentést is akadályozzák egyesek egy jó Facebook képért – Megdöbbentő, nézd meg a videót

Kizárólag mi vagyunk felelősek a tartalomért, amit a közösségi oldalakon megosztunk, ezért jobb, ha odafigyelünk! Tudnunk kell, amit egyszer nyilvánosságra hozunk az már nem...

A hagyma nagyon egészséges

Hagymát hagymával

Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de...

Ezeket mindenképp fogyaszd

Huszonöt táplálék, amely nem hiányozhat az étrendünkből

Néhány táplálék kifejezetten egészségvédő hatású, míg mások olyan elemeket tartalmaznak, amelyek gátolják ezeket a folyamatokat. Összegyűjtöttük azokat a zöldségeket,...

bio az öko?

Mikor és mitől bio az öko-termék?

Napjainkban egyre divatosabb a biotermékek fogyasztása, így részletesen bemutatjuk a biotermékek előállításának menetét, szabályozását is, illetve a termékek hiteles...

Te eszel halat? A halevés jó tesz a szívritmusnak.

A halevés jó tesz a szívritmusnak

A grillezett vagy sütőben sütött hal jótékony hatással van a szív elektromos rendszerére, ami segíthet az életveszélyes szívritmuszavarok megakadályozásában – írja a Newsmax.com.

Habzsolás és fogyás kettős vágya

Habzsolás és fogyás kettős vágya: milyen az ideális diéta?

Fogyókúráink sikertelenségei gyakran abból fakadnak, hogy racionális érvekkel próbáljuk egészséges táplálkozásra bírni önmagunkat, miközben az evési szokásokat inkább...

Ismerd meg a barramundit

Új halféle terjed – itt van hozzá két recept

Az Ausztráliában őshonos barramundi nagyon egészséges, és Magyarországon is tenyésztik.