notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A sör kártékony hatásait mutatjuk meg nektek, hagyd abba te is a sörivást!

hirdetes

Miért nem tesz jót a sör

Szélesi Ferenc
hirdetes

Nyáron jól esik egy sör. Haverokkal jó elbeszélgeti egy pofa sör mellett, de kérdezd meg a párodat, mennyire szereti a sörszagú leelleted, vagy azt, hogy folyton vizelni jársz… De nem csak a csajok miatt nem érdemes sört inni, és nem csak azért, mert a magyar egy boros nemzet, hanem ezer más egészségügyi oka is van! Hogy azt hallottad, a sör egészséges? A marketingesek még a cigiről is bebizonyítanák, hogy gyógyszer, ha rajtuk múlna. Ne hagyd, hogy az orrodnál fogva vezessenek a sörgyárak marketingesei, olvasd el a tudományos alapokat, miért van igaza a lányoknak, ha ne szeretik a sörivós pasikat! 
 
A sör kártékonyabb, mint gondolnád, olvasd el cikkünket és tedd le a sört te is

A sörgyárak marketingeseinek álláspontját, mely szerint a sör egészséges leginkább az az érv támasztja alá, hogy a sör magától értetődően oldja a stresszt, és ebből kifolyólag gyógyítja az álmatlanságot is. Mondanunk sem kell, hogy leggyakrabban az ilyen ellenőrizetlen, magától értetődőnek vett ítéleteinkről derül ki végül, mennyire hamisak. „A bolond is látja, hogy a Föld lapos - ööö, vagyis kerek”.  A délibábban vizet vélünk látni, de nincs ott semmi. Ugyanígy, egyáltalán nem egyértelmű, hogy a sör minden egyes embernél oldaná a stresszt.

 

Stresszoldó hatás? Ugyan már…

Egyértelmű viszont minden, a pszichológiában akár csak félig-meddig jártas laikus számára is az, hogy a sörivók hasonlítanak Pavlov kísérleti kutyáira, "akik" egy csengő hangjára akkor is nyáladzani kezdtek, ha nem volt a közelükben ennivaló. Az történt, hogy amikor a sörivók már korábban is összejárogattak egy-egy beszélgetésre, mindig ittak sört is. Ezért kialakult náluk a "feltételes reflex", ahol a sör a pihenés jelképe és kiváltó ingere lett.

 

A "feltételes stresszoldó hatás" ugyanaz lett volna, ha az eseményhez sör helyett édességet, zenét, vagy bármilyen más kellemes dolgot társítanak. Tehát a sörnek nincs valódi, saját stresszoldó hatása. Nézzük tovább, lapozz a következő oldalra!

 

A sör kártékonyabb, mint gondolnád, olvasd el cikkünket és tedd le a sört te is

 

A sör jót tesz a szívnek! Persze….

Elcsépelt közhely, hogy a sör jót tesz a szívnek. Hall úgy tűnik, hogy itt felugrott a népszerű "Hazudj nagyot, ismételgesd gyakran, egyszer úgyis elhiszik" expresszre - amelyet egyébként nem más, mint maga Hitler indított útra - , amikor kiverklizte ugyanazt a szottyadt érvet nem egy, nem kettő, hanem négy külön pontban (jót tesz a szívnek, javítja a keringést, megelőzi az infarktust, és, ööö, tele van elemi rosttal, ami kizárt, hogy pont erre nem lenne jó)... 

 

Az igazság az, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás valóban megelőzi a szívbetegségeket.  A kulcsszó itt a "mérsékelt": ez férfiaknál napi két, nőknél egy italt jelent. Ám ha egyáltalán nem szoktunk inni, ez még nem elég jó ok, hogy most elkezdjünk. Az egészséges életmód, amibe a megfelelő táplálkozás és a testmozgás is beletartozik, többet használ, mint az óvatosan kortyolgatott italok.

hirdetes

 

Megemlítendő még, hogy ha ön férfi, és a napi két sör mellett dönt, ezeket nem feltétlenül nyerő ötlet egymás után magába döntenie. Két sör -- vagy bármilyen más szeszes ital -- elfogyasztása egy óra leforgása alatt nagyban rontja az ítélőképességet. Ezzel párhuzamosan megnő a közlekedési vagy otthoni balesetek, és persze a további, nyakló nélküli ivás kockázata is. Az alkohol függőséget okoz; a rendszeres, mértéktelen ivás gyakran májkárosodást és korai halálhoz vezet. Lássuk mi a helyzet az epekővel: lapozz tovább!

 

A sör kártékonyabb, mint gondolnád, olvasd el cikkünket és tedd le a sört te is

 

A sör véd az epekő ellen, és a májra is jó hatással van! Pfff, ez már kezd durva lenni…

Ha már a májnál tartunk, Hall úgy véli, a sör itt is hasznos, mert véd az epekő ellen.  Habár azt nem árulja el, ez ok-okozati, vagy csupán együttes előfordulási viszony... De akárhogyan is értette, ez a kijelentés csak a szándékos tudatlanság ékes példája lehet.  Az epekő megelőzésének egy közismert májkárosító anyag fogyasztásánál sokkal biztonságosabb módjai is léteznek.

 

A sör a fogyókúrázók májára még veszélyesebb. A máj a sörben oldott alkohol legnagyobb részét egy acetát nevű anyaggá alakítja át. A szervezet ezután az acetátból nyer energiát, nem a testünkön tanyát vert úszógumiból. Komoly kalóriabombáról beszélünk: egy üveg vagy doboz normál sör 140-200, a világos sörök kb.100 kalóriát tartalmaznak. Az acetát gyorsan és könnyen ég. Felpörget, majd elálmosít. Ez önmagában nem is lenne baj, mert a májban glikogén formájában elraktározott cukor van, amit a szervezet bármikor kész visszaalakítani cukorrá és beengedni a véráramba, hogy helyreállítsa a vércukorszintet. De az alkohol ezt megakadályozza. A vércurszint leesik, a máj nem alakít át glikogént cukorrá, agyunk azt hiszi, éhesek vagyunk, és mielőtt észbe kapnánk, már toljuk is magunkba a zsíros hamburgert, sült krumplit vagy bármit, ami utunkba kerül.

 

Előzzük meg ezt úgy, hogy (sör)ivás előtt elfogyasztunk egy egészséges ebédet vagy vacsorát; szervezetünkben így csak lassabban fog felszívódni az alkohol. És a marketingesek szerint vitaminokban gazdag! Lapozz tovább és olvasd el részletesebben!

 

A sör kártékonyabb, mint gondolnád, olvasd el cikkünket és tedd le a sört te is

 

A sör tele van vitaminokkal! Na most már ezen csak nevetni tudok :D

Van még valami, amiben a sör bővelkedik, és ez a marketingesek állításával szemben nem a vitaminok, hanem a glutén. (Mellesleg Hall a magnéziumot, a szelént, a káliumot és a foszfort mint, vitaminokat sorolja fel; már ez önmagában figyelmeztető jel kell, hogy legyen minden hat éven felüli számára.) De térjünk vissza a gluténhez. A legtöbb sörféle többek között árpából is készül, és az árpában glutén van. Vannak, akik erre érzékenyek. Ennek az érzékenységnek végletes formája a lisztérzékenység, ahol a glutén hatására az immunrendszer a vékonybél falát támadja meg. 

 

Ha gluténérzékenyek vagyunk, és mégsem tudunk nemet mondani egy sörre, kerüljük el az árpából (vagy búzából) készült változatokat. A lisztérzékenységgel kapcsolatos egyre növekvő tudatosságnak köszönhetően néhány sörgyártó már gluténmenes söröket is állít elő.

 

A sör meggátolja az öregedést! Biztosan….

Hall utolsó, és vitathatóan legbizarrabb kijelentése az, hogy a sör meggátolja az agy öregedését.  Milyen bizonyítékot hoz fel erre? Egy megerősítetlen kutatást idős olasz férfiak és nők körében, ahol úgy tűnt, a mértékletesen ivók 40%-kal kisebb valószínűséggel váltak szenilissé. Hogy ez pontosan hogyan jelezheti azt, hogy a sör megőrzi az agy fiatalságát, felfoghatatlan.

 

Úgy tűnik, Mr Hall, otthoni sörfőző, ezúttal mentális kaliberét messze felülmúló feladatra vállalkozott. 

 

Ennyit akartam erről mondani. A sörtől egyáltalán nem leszünk egészségesebbek, fittebbek, de még csak okosabbak sem. Viszont péntek este van, és az ujjak, amik ezt írják, mindjárt utol kell, hogy érjék tulajdonosukat...igen, a talponállóban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Klasszikus újévi fogadalom! De vajon be is tartod?

2019-12-11

Klasszikus újévi fogadalom! De vajon be is tartod?

"Lassan itt a karácsony, az újév, már elkezdtek megfogalmazódni sokunkban a fogadalmaink, melyek közül az egyik, sok ember listáján a fogyás, alakformálás.

Kifogásaitokkal kíméljetek meg! Nem érdekel, és nem hat meg!!

2019-12-09

Kifogásaitokkal kíméljetek meg! Nem érdekel, és nem hat meg!!

Arra van , és lesz időd , energiád amire akarod! Ha egészséges vagy, van kezed-lábad, minden adott ,hogy elgyere a kondi terembe, vagy akár otthon sportolj, akkor tedd meg!

Miért vagyunk fáradtak?

2019-12-09

Miért vagyunk fáradtak?

Az állandó fáradtságérzet az egyik leggyakoribb probléma a népesség körében, melyet befolyásolhat az életvitel. Előfordulhat, hogy valaki egészséges életmódot folytat és nincsen egészségügyi problémája sem, mégis rátelepszik egy kellemetlen érzés: az állandó kimerültség.

Miért nélkülözhetetlen számunkra a glutamin?

2019-12-03

Miért nélkülözhetetlen számunkra a glutamin?

Nélkülözhetetlen a gyomor - és bélrendszer számára, mivel a glutamin az egészséges bélflóra egyik fontos tényezője!

Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban

2019-11-28

Evéssel kapcsolatos problémák kisgyermekkorban

A gyermekeink jó ütemű testi-lelki fejlődéséhez alapvető szükséglet az életkori sajátosságokat figyelmembe vevő táplálás. Az egészséges táplálkozási szokásokat már kora gyermekkorban érdemes kialakítani, elsajátítani. Csecsemőkorban, a szoptatás befejezé

Egy új népbetegség?

2019-11-25

Egy új népbetegség?

Fáradtnak érzed magad? Nem tudsz koncentrálni? Felszaladtak a kilók és nem használ a fogyókúra?

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
83 146
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 335 366
Közösség

Szótár

Finn szauna

  Alapvető jellemzője a magas hőmérséklet, 80 Celsius fok, alacsony páratartalommal... Tovább

Állóképesség

  A szervezet fáradással szembeni ellenállóképessége hosszan tartó erőkifejtéseknél.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 147

Átlagos értékelés: 4.9