notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

zab,egészséges táplálkozás,egészséges receptek,egészséges életmód,fehérje,rost,hatékony fogyás,diéta,fogyókúra,fitnesz,fitness,alakformálás,edzés,sport

hirdetes

Sokak mumusa, azaz a zab

Zabon belül is a zabpehelyről szeretnék beszélni.
Ha a zabot említjük, legtöbb ismerősünk reagálása: „De hát az lókaja!”, „Az lovaknak való.”
Ha látják, hogy zabot eszel: „Lassan nyeríteni is fogsz”… ugratnak hasonló megjegyzésekkel.
Nem túl régen ismerkedtem meg a zabkásával vagy ha úgy jobban tetszik tejbezabbal. Egy barátnőm csinált nekem pár hónapja reggelire. Azóta rendszeresen fogyasztom, sokakat megfertőztem a „zab mániámmal”. Kutatom az újabb recepteket, átalakítok már kipróbáltakat, kitalálok újakat. A lehetőségek tárháza végtelen.
Sokak mumusa, azaz a zab

A zabról néhány szó

A zab termesztett fajtáját valóban abrakzabnak hívják. Kérdem én, ez kizárja annak lehetőségét, hogy mi is fogyasszuk? Nem véletlenül kapják a lovak sem. Azt tudtad –e, hogy a zab B vitaminok tárháza, emellett E vitamint, magnéziumot , káliumot, kalciumot, foszfort és vasat is tartalmaz? Számos jótékony hatása ismert, ezek közül a teljesség igénye nélkül néhány: szerepet játszik a szív és érrendszer védelmében , segíti az emésztést, továbbá megfelelő arányban tartalmaz lassan beépülő energiát, igen magas a fehérjetartalma is.
 
 

Zabkása reggelire

 
Gyorsan elkészíthető reggeli, mely 2-3 órára biztosan ellát minket tápanyagokkal. Jó hír a fogyni vágyóknak: a zabkása eltelít, ezért kevésbé leszünk hajlamosak a délelőtti nassolára. 
 
 

Egy általános recept, elkészítése egy főre:

2,5 dl tejet felforralunk, 4 édesítőtablettát dobunk bele (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb). 1,5-2 marék zabpelyhet szórunk bele. eleinte gyakori kevergetés mellett, később ahogy sűrűsödik folytonos kevergetés mellett ízlés szerinti sűrűségűre főzzük. Én tejbegríz sűrűségűre készítem, akkor szeretem, ha nem folyik le a kanalamról. Ízesíthetjük fahéjjal, kakóval, gyömbérrel, chillivel, tehetünk bele gyümölcsöket, magvakat is. Megunhatatlan, mert legalább ezerféleképpen variálható. 

hirdetes
 
Epres-mákos zabkása Cseresznyés zabkása
Epres-mákos és cseresznyés zabkásák
 
 

Szuper nass

Ki ne szeretné a nassolást? Gyakran eszünk mi és gyermekeink is müzliszeleteket. Magunk is elkészíthetjük otthon, adalékanyag, ízfokozók és tartósítószer mentesen.
 

Vörösáfonyás müzliszelet

Hozzávalók:

12 dkg zabpehely
hirdetes
10 dkg aszalt vörösáfonya
4 ek méz
1 banán leturmixolva
Pici citromlé
Kevés vanília aroma
3 dkg dióbél
3 dkg szezámmag
 
 
Vörösáfonyás müzliszelet előtte Vörösáfonyás müzliszelet készen
Sütés előtt és az elkészült müzliszeletek
 
A diót összetörtem,  a magokat külön-külön megpirítottam, a zabpelyhet is (kb 2 perc), nem kell, hogy megbarnuljon. Egy tálba borítottam mindet, összevágtam a gyümölcsöt, összekevertem, rácsurgattam a mézet, a leturmixolt banánt, amihez mar hozzákevertem a citromlevet és a vanília aromát. Az egészet összekevertem, egy gáztepsire szilikonos sütőpapírt tettem, a közepére halmoztam az egészet, evőkanál hátuljával elegyengettem. A recept szerint 1,5 cm vastagság a jó, én kb 1 cm-re csináltam. 175 fokon alsó-felső sütéssel kb 30 perc kell neki. De figyeld, nekem lejhebb kellett venni, mert nagyon barnult a széle és az alja. De így is nagyon finom lett. Kiadós nagyon, lezárt dobozban 1 hétig is eláll, azt mondják. Nálam nem volt idő az eltarthatóság tesztelésére  :)
 
 
További receptekért látogass el hozzám, mint pl. tortilla zabphelyből vagy zabkása ötletekért, lehet a többi receptjeim közül is kedvet kapsz valamelyik kipróbálásához.
 
 
Szerző:
Wierl Erika
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Nyelési nehézség

Diszfágia Legtöbbször valamilyen mechanikus akadály (szűkület, daganat, idegen test) vagy... Tovább

Glikogén

Az állati szervezet legfőbb energiaforrása. Ez egy olyan keményítő, amely... Tovább

Tovább a lexikonra