notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Igen, a sikernek ára van, de megéri!

hirdetes

A fogyásotok sikerének fontos tényezői vannak! Merni kell változtatni!

vitalzone.hu

A fogyókúra sikere vagy kudarca gyakran nem az akaraterőn, a kitartáson, vagy a fogyókúrás módszeren múlik. Van ugyanis egy tényező, ami jelentős hatást gyakorolhat a testsúlyra pozitív és negatív értelemben egyaránt, és akár a fogyókúra eredményességét is befolyásolhatja.

Igen, a sikernek ára van, de megéri!

A fogyókúra sikerét nagyban befolyásolhatja: 


Ez a tényező a környezet, amelyben a nap nagy részét töltjük. Kutatások szerint a környezet (pl. lakhely, munkahely, családi körülmények) önmagában is hozzájárulhat a súlyfelesleg kialakulásához, vagy észrevétlenül megakadályozhatja az áhított testsúly elérését. A ilyen környezet elleni harcban a legfontosabb - bár sokak számára idegesítő - feladat a selejtezés, vagyis a közvetlen környezetünk „aknamentesítése”. Első lépésben fókuszáljunk a lakóhelyünkre, ezen belül a hűtőszekrényre. El kell tüntetni minden olyan ételt és italt a hűtőszekrényből, ami nem szolgálja az egészséget, és hozzájárulhat a zsírpárnák gyarapodásához.


A hűtőszekrény után következik az éléskamra és az összes, élelmiszer tárolására szolgáló szekrény, polc. A fogyókúra sikere érdekében ki kell selejtezni minden olyan élelmiszert, italt, amelyen a címke nem tartalmazza az összetevőket, kalória-, zsír-, szénhidrát-, és fehérjetartalmat. Nem szolgálják az egészséget azok az élelmiszerek sem, amelyek tele vannak tartósítószerrel, mesterséges színezékkel, mesterséges adalékanyagokkal. Az ételek, italok egy része ráadásul nagy mennyiségű rejtett cukrot, sót, zsírt tartalmazhat, amelyek úgy okoznak hízást, hogy nem is tudunk az elfogyasztásukról. Ha a családtagok ragaszkodnak megszokott kedvenceikhez. Megoldást jelenthet a családi megállapodás egy fogyókúrás polc kijelöléséről a hűtőben és az éléskamrában egyaránt, ami a súlybarát ételek, italok helye.

hirdetes


Praktikus, ha a fogyókúrás polc van szemmagasságban, mert a hűtő, vagy a kamra ajtajának kinyitásakor mindenki ezeket az ételeket látja meg először. Így a tudatalattira hatva csökkenhet a családtagok ellenállása az egészséges élelmiszerekkel kapcsolatban. Ha otthon már minden rendben, jöhet a munkahelyünk. A fiókunk, szekrényünk, a szobánk szintén rejtegethet a karcsúság ellen ható ételeket, italokat, ezektől szintén meg kell válni. Ne hagyjuk ki az autóban, vagy a táskában rejtegetett hízást segítő nassolnivalókat sem! A környezetünk aknamentesítése után a következő feladat a testsúly-barát környezet kialakítása. A választott fogyókúrás étrend betartásának alapja az étkezések megtervezése, majd a hozzávalók beszerzése. Természetesen lehet fogyókúrás menüt rendelni pl. ételkiszállítással akár egész hétre, de ha otthon szeretnénk elkészíteni az étrendünket, legalább 2-3 napra előre kell tervezni a menüt a bevásárlás miatt.

hirdetes


A bevásárlás mindig pontos lista alapján történjen. A bevásárolt alapanyagok, ételek, italok kipakolásakor fontos szempont, hogy a testsúly-barát dolgok kerüljenek a „fő helyre”, szemmagasságba, a kevésbé hasznos élelmiszerek, italok (amelyeket a család fogyaszt) pedig a nehezebben elérhető helyekre. Nassolnivaló, vagy hízást segítő étel, ital soha ne legyen elől, pl. a konyhapulton, asztalon. A közvetlen környezetünk testsúly-baráttá alakítása kedvező hatást gyakorolhat a testsúlyunkra rövid és hosszú távon egyaránt, ezért a fogyókúrás módszertől függetlenül érdemes rá időt szánni.

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Metabolikus szindróma

Az elhízáshoz és a koszorúér betegséghez társuló kölcsönös elváltozások együttese.   Tovább

Diéta

  A diéta fogalma : A diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód fogyás fogyókúra