notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rost fogyasztás fontossága!

hirdetes

Rost fogyasztás fontossága!

vitalzone.hu

A rost fogyasztása csökkenti többek között a szívbetegségek és a bélrák kialakulásának kockázatát, mégsem figyelünk eléggé arra, hogy az elfogyasztott mennyiség megfelelő legyen.

Rost fogyasztás fontossága!

Egyre gyakoribbá válnak azok a megbetegedések, amelyek kialakulásának oka a helytelen táplálkozás és az életmód. Az egészség megőrzésében fontos szerepe van a minőségi táplálkozásnak, ezt tudjuk rég. Fontos a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint a rostok fogyasztása. Egy étkezés annál optimálisabb, minél több gyümölcs, zöldség szerepel az étlapon.

Mire jó a rost?

Növeli a víz megkötésének hatékonyságát, a tápanyagok felszívódását, az emésztést és a bélműködést, elősegíti a bélmozgást, kipucolja a felhalmozódott salakanyagot. Megfelelő mennyiségű rostot tartalmazó táplálék fogyasztása mérsékli az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ezáltal csökkentheti a hasnyálmirigy terhelését. Ez főleg cukorbetegség esetében különösen fontos.

Hogyan növelhetjük a rostbevitelt?

hirdetes

A kimutatások szerint a felnőtteknek napi 30-40 g rostot kéne fogyasztaniuk. Növelhetjük a rostbevitelt, ha tudjuk, melyik ételnek mennyi a rosttartalma. Egy alma pl. csak 2-3 g rostot tartalmaz, a zabpehely 10g-ot, a körte 6, a borsó 8 g-ot. Tudatos odafigyeléssel hamar hozzászokhatunk a napi megfelelő mennyiség beviteléhez, ehhez segítséget nyújthat, ha figyeljük a termékek címkéit.

hirdetes


A teljes kiőrlésűre váltás is jó megoldás lehet. Az egyszerű helyettesítések növelhetik a rost bevitelét anélkül, hogy radikálisan újragondolnák az étrendet. Korpa-pelyhek reggelire, fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyér, fehér rizs helyett barna rizs.  Apró változtatások, melyek több grammot is emelhetnek a napi rostbevitelen.


A reggeli gabonafélékhez, salátákhoz hozzá lehet adni egy maréknyi mazsolát vagy diót, de akár csicseriborsóval bolondíthatjuk a pörköltöt is.  A csicseriborsó kb. 7 g rostot tartalmaz – ez növeli a rostbevitelt, ugyanakkor segíthet csökkenteni a hozzáadott hús mennyiségét. A burgonya héjának megtartása is növeli a rostbevitelt.


Aki nem szereti a gyümölcsöt fogyasztani, igyon gyümölcslevet. A gyümölcscentrifugák használata a rostok egy részét megsemmisíti, de egy turmixgéppel történő turmix keverése a legtöbb rostot megőrzi. Érdemes odafigyelni arra, hogy a rost mennyiségét fokozatosan növeljük, hisz a hirtelen sok rost puffadást, híg székletet okozhat. Arra is ügyelni kell, hogy mindig elegendő folyadékot fogyasszunk táplálkozásaink közben.


Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
1 086
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
710 298

Szótár

Lándzsás útifű

(Plantago lanceolata)   Eredete, élőhelye   A lándzsás útifű Európában és... Tovább

Reakciógyorsaság

  Mint az elnevezés is mutatja, valamilyen jelre történő mozgásvégrehajtást... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód elhízás étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel lelki egészség méregtelenítés mozgás nassolás sport táplálkozás