notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nem érzi magát egészségesnek? A rossz minőségű alvás lehet a hibás

hirdetes

Nem érzi magát egészségesnek? A rossz minőségű alvás lehet a hibás

Miért olyan fontos az alvás? Olyan érzése van, hogy valami nincs rendben Önnel, mentálisan rendben van, és az orvosa szerint is teljesen egészséges? Lehet, hogy a probléma olyasmi, amit nem is vesz észre - a hosszú időn át tartó rossz minőségű alvás.

Jó alvás titka

Átlagosan napi 8 órát töltünk alvással - életünk egyharmadát. Ez már jelzi, hogy mennyire fontos a szervezetünk számára. Az alvás mind fizikailag, mind szellemileg elengedhetetlen.

Ez teszi lehetővé ugyanis szervezetünk a regenerálódását és "rutinszerű karbantartását". Alvás közben az agy feldolgozza az előző napi információkat, az előző nap tapasztalatai, élményei ilyenkor tárolódnak a hosszú távú memóriánkban. Emlékezzen csak vissza arra az időre, amikor az iskolában egy új tantárgyat tanult, és este úgy érezte, hogy a vizsga rosszul fog sikerülni, de reggel, csodával határos módon, mindenre emlékezett.

A hormonszintünk is ilyenkor optimalizálódnak, és ha ez nem lenne elég, alvás nélkül egy ember nem tud életben maradni. Lehet, hogy az élete miatt nem kell aggódnia, de ha huzamosabb ideig nem alszik az alváshiány előbb-utóbb megmutatkozik majd az általános egészségi állapotán.

Az egészséges alváshoz elengedhetetlen a jó minőségű ágy és matrac

Olcsó habmatracon és egy régi ágyon alszik? Akkor nem csoda, ha minden reggel "összetörve" ébred - higgye el, jobban jár, ha vesz egy új ágyat. Ehhez érdemes megvizsgálni az igényeit, ha Ön legtöbbször egyedül alszik, és csak néha alszik Önnel a társa, akkor például egy 140 x 200 cm-es ágy is elegendő.

hirdetes

Ha azonban tartósan együtt élő párról van szó, válasszon nagyobb ágyat. Ezekbe két különálló matracot is elhelyezhet. Így nem zavarja meg Önt a partnere az ágyban való babrálása, és az alvása is zavartalan lesz. Válasszon magasabb és keményebb matracot, ez gyenletesen osztja el a súlyát, és ideális támaszt nyújt testrészeinek. Az ágyéki gerinc megfelelő alátámasztása különösen fontos. Nem számít, milyen színű a matrac színe, a különböző rózsaszín, zöld vagy kék matracmagok inkább a kiskereskedők marketingfogásai.

Fel kell készülnie az alvásra

A maximális alvásminőség érdekében korán fel kell készítenie a szervezetét az alvásra. Elalvás előtt legalább egy órával (de ideális esetben 2-3 órával) ne nézzen számítógép, tévé vagy mobiltelefon képernyőt. Hasonlóképpen, nem szabad lefekvés előtt enni, sőt edzeni, vagy bármilyen más megerőltető tevékenységet végezni sem. Kerülje az alkoholt és a cigarettát is.

hirdetes

Ehelyett hangolódjon az alvásra egy kedvenc könyve olvasásával vagy egy társasjátékkal a háztartás többi tagjával. Amint fáradtnak érzi magát, azonnal feküdjön le.

A hálószobának sötétnek és csendesnek kell lennie

Ha olyan szerencsétlen helyzetben van, hogy a hálószoba ablakán keresztül utcai világítás jut be otthonába, akkor árnyékolja be az ablakokat, az alvást nem zavarhatja erős fény. Hasonlóképpen a hálószobának is csendesnek kell lennie. Tehát csukja be az ajtót. Ne aludj el zenével vagy podcasttal, elég, ha a saját gondolatait hallja.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Méhtoxin terápia

Ezt a fajta gyógymódot már 300 éve ismerik, azonban 2007-ben kezdték el világszerte... Tovább

Vitamin

A vitamin szerves anyag, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. A vitaminok fontos szerepet... Tovább

Tovább a lexikonra