notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ricotta: krémes tejtermék, de mégsem túró,cannoli,édesség,desszert,pizza,tészta,egészség,táplálkozás,alakformálás,sport,fitness

hirdetes

Ricotta: krémes tejtermék, de mégsem túró

A ricotta az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga. A sajtok melléktermékeként létrejött, gazdag múlttal rendelkező ricottát sós és édes ételek készítésekor egyaránt felhasználhatjuk. A ricotta viszont nem nevezhető túrónak.

A ricotta az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga. A sajtok melléktermékeként létrejött, gazdag múlttal rendelkező ricottát sós és édes ételek készítésekor egyaránt felhasználhatjuk. A ricotta viszont nem nevezhető túrónak.

Ismerjük meg a ricottát

 
A ricotta létrejöttének időpontja nehezen meghatározható, de annyi bizonyos, hogy a római időkben már ismert és kedvelt étel volt. A sajtkészítés során megmaradt savóból készített fehér masszát sokféle étel készítéséhez használták. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, s amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta. Neve is erre a dupla melegítésre utal, a ricotta név ugyanis a latin recocta szóból ered, ami azt jelenti, hogy kétszer főtt. A ricottát régen főleg juh- és kecsketejből készítették, manapság inkább tehéntejből készített ricottákat lehet kapni.
 
Egyes feltételezések szerint a véletlennek köszönhetően jött létre a ricotta, a sajtkészítés közben lángon hagyott savónak köszönhetően, de az sem elképzelhetetlen, hogy egy bölcs kísérlet eredményeként született, amely arra irányult, hogy a nagy mennyiségű savó ne vesszen kárba.
 
Ricottával készített étel receptúrája már az idősebb Cato által jegyzett De Agriculturában is megtalálható, amelyben a ricottát mézzel, tojással és liszttel keverve sütik tortává. Ezt a süteményt az ókori rómaiak savillumként emlegették, és minden valószínűség szerint ez a torta volt a ma ismert sajttorták egyik őse.
hirdetes
 
 

Ricotta fajtái

 
A ricottát leggyakrabban frissen fogyasztják, viszont léteznek tartósított formái is. Ilyen a kérges Ricotta Informata, amelynek sütés közben kialakított kérge sötétbarna, és leginkább Szardínián és Szicíliában ismert, vagy a Ricotta Affumicata, aminek általában tölgy- vagy gesztenyfa füstjével adják meg jellegzetes szürkés színét és sajátos ízvilágát. Ezen kívül létezik még az úgynevezett Ricotta Scanta, amelyet közel 100 napon keresztül érlelnek, s ennek eredményeként egy nagyon aromás, meglehetősen pikáns sajt születik.
 
Ricotta fajtái
 
 

Ricotta – ezeket készítheted belőle

 
A ricotta felhasználása semleges ízének köszönhetően igen szélekörű, nem csak sós, hanem édes fogásokat is készíthetsz belőle. A ricottát használhatjuk előételek készítéséhez, szószok, raguk készítéséhez, sűrítéshez, ízesítéshez, illetve maga a ricotta is főszereplője lehet bizonyos fogásoknak.
hirdetes
 
Az olasz konyhában a ricottát előszeretettel használják a tésztaételekhez, így lasagne,canelloni, ravioli, tortellini töltelékébe mind-mind kerülhet ricotta. A ricottás masszával tölthetünk gombát, cukkinit, tököt, esetleg articsókát, cukkini virágot vagy bármilyen más töltésre alkalmas zöldséget. A ricottát használhatjuk, mint pizza feltétet, zöldséges, halas, húsos pizza esetében egyaránt jól alkalmazható. Kísérletezz vele Te is.
 
Ricotta pizza
 
 

Sajttorta ricotta-ból

 
A desszertek világában a sajttorta egyik modernebb változatán, a crostata di ricottán kívül ricotta nélkül elképzelhetetlen a szicíliaiak kedvelt süteménye a cannoli, illetve a palermói eredetű cassata torta, amely húsvétkor kerül az olasz asztalokra. Ezen kívül gyakorta készítenek ricottával töltött palacsintát, illetve a különféle tortakrémekbe, pohárkrémekbe is sokszor kerül ez a tejtermék.
 
Sajttorta
 
 
 
 
 
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Körte típusú elhízás

A körte típusú elhízás során az alma típusú elhízással szemben nem a hasra, hanem a... Tovább

Subcutan zsírszövet

Bőr alatti zsírszövet Tovább

Tovább a lexikonra