notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ricotta: krémes tejtermék, de mégsem túró,cannoli,édesség,desszert,pizza,tészta,egészség,táplálkozás,alakformálás,sport,fitness

hirdetes

Ricotta: krémes tejtermék, de mégsem túró

A ricotta az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga. A sajtok melléktermékeként létrejött, gazdag múlttal rendelkező ricottát sós és édes ételek készítésekor egyaránt felhasználhatjuk. A ricotta viszont nem nevezhető túrónak.

A ricotta az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga. A sajtok melléktermékeként létrejött, gazdag múlttal rendelkező ricottát sós és édes ételek készítésekor egyaránt felhasználhatjuk. A ricotta viszont nem nevezhető túrónak.

Ismerjük meg a ricottát

 
A ricotta létrejöttének időpontja nehezen meghatározható, de annyi bizonyos, hogy a római időkben már ismert és kedvelt étel volt. A sajtkészítés során megmaradt savóból készített fehér masszát sokféle étel készítéséhez használták. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, s amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta. Neve is erre a dupla melegítésre utal, a ricotta név ugyanis a latin recocta szóból ered, ami azt jelenti, hogy kétszer főtt. A ricottát régen főleg juh- és kecsketejből készítették, manapság inkább tehéntejből készített ricottákat lehet kapni.
 
Egyes feltételezések szerint a véletlennek köszönhetően jött létre a ricotta, a sajtkészítés közben lángon hagyott savónak köszönhetően, de az sem elképzelhetetlen, hogy egy bölcs kísérlet eredményeként született, amely arra irányult, hogy a nagy mennyiségű savó ne vesszen kárba.
 
Ricottával készített étel receptúrája már az idősebb Cato által jegyzett De Agriculturában is megtalálható, amelyben a ricottát mézzel, tojással és liszttel keverve sütik tortává. Ezt a süteményt az ókori rómaiak savillumként emlegették, és minden valószínűség szerint ez a torta volt a ma ismert sajttorták egyik őse.
hirdetes
 
 

Ricotta fajtái

 
A ricottát leggyakrabban frissen fogyasztják, viszont léteznek tartósított formái is. Ilyen a kérges Ricotta Informata, amelynek sütés közben kialakított kérge sötétbarna, és leginkább Szardínián és Szicíliában ismert, vagy a Ricotta Affumicata, aminek általában tölgy- vagy gesztenyfa füstjével adják meg jellegzetes szürkés színét és sajátos ízvilágát. Ezen kívül létezik még az úgynevezett Ricotta Scanta, amelyet közel 100 napon keresztül érlelnek, s ennek eredményeként egy nagyon aromás, meglehetősen pikáns sajt születik.
 
Ricotta fajtái
 
 

Ricotta – ezeket készítheted belőle

 
A ricotta felhasználása semleges ízének köszönhetően igen szélekörű, nem csak sós, hanem édes fogásokat is készíthetsz belőle. A ricottát használhatjuk előételek készítéséhez, szószok, raguk készítéséhez, sűrítéshez, ízesítéshez, illetve maga a ricotta is főszereplője lehet bizonyos fogásoknak.
hirdetes
 
Az olasz konyhában a ricottát előszeretettel használják a tésztaételekhez, így lasagne,canelloni, ravioli, tortellini töltelékébe mind-mind kerülhet ricotta. A ricottás masszával tölthetünk gombát, cukkinit, tököt, esetleg articsókát, cukkini virágot vagy bármilyen más töltésre alkalmas zöldséget. A ricottát használhatjuk, mint pizza feltétet, zöldséges, halas, húsos pizza esetében egyaránt jól alkalmazható. Kísérletezz vele Te is.
 
Ricotta pizza
 
 

Sajttorta ricotta-ból

 
A desszertek világában a sajttorta egyik modernebb változatán, a crostata di ricottán kívül ricotta nélkül elképzelhetetlen a szicíliaiak kedvelt süteménye a cannoli, illetve a palermói eredetű cassata torta, amely húsvétkor kerül az olasz asztalokra. Ezen kívül gyakorta készítenek ricottával töltött palacsintát, illetve a különféle tortakrémekbe, pohárkrémekbe is sokszor kerül ez a tejtermék.
 
Sajttorta
 
 
 
 
 
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Energia egyensúly

Az engergia egyensúly az energia felvételből és az energia leadásából áll. Az... Tovább

Mediterrán diéta

Hosszú és békés, nyugodt életre vágysz? Szeretnél diétád során is változatosan enni? Nem... Tovább

Tovább a lexikonra