notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit is jelent az alakformálás?

hirdetes

Az alakformálás jelentése

SFV

A profi alakformálás nem csupán az izmok feszesítésével foglalkozik, hanem a test zsírtartalmának a csökkentését legalább ugyanennyire, ha nem még jobban szem előtt tartja... Hiszen az órára látogató hölgyek többsége nem combvaskosításra vagyik, hanem vékonyabb derékra, laposabb hasra, kisebb fenékre.

Ép testben ép lélek

Mit is takar ez a fogalom, hogy alakformálás?

A fitnesstermek többségének órarendjében szerepel ez az óratípus, tulajdonképpen az óraadó instruktortól függ, hogyan is interpretálja a fogalmat, mit tűz ki az órája céljának. Találd hát meg azt az órát, ahol tényleg úgy fogsz formálódni, ahogyan szeretnél!

Tévhitek

Először is: felejtsd el, hogy a 100 apró haspréstől eltűnik majd a hasizmodat fedő háj, vagy a sok terpesz guggolástól elvékonyodnak majd a combjaid! Nagy tévedés! A kizárólag ilyen jellegű erősítő, izomdefiniáló, vagyis az adott izomzatot formázó gyakorlatok eredménye nem a zsírpárnák megszűnése, hanem ahogyan már mondtam a zsírréteg alatti izomzat feszesítése, formázása, adott esetben az izom méretének növelése. Ennek tudható be az is, amit már annyian tapasztaltunk: egyes alakformáló - sokszor sajnos zsírégető órának titulált - foglalkozások hatására a combunk nemhogy vékonyodott volna, hanem megvastagodott! Sokan tették már föl nekem ezt a kérdést: de miért? Azért, mert a sok-sok guggolásra a combizomzatunk megerősödött, idegen szóval élve bizonyos mértékű hipertrófiával válaszolt.
hirdetes
 
Megoldás: másfajta terhelést keresni, hiszen ez nem vált be, már amennyiben a karcsúbb, szálkásabb - zsírpárnáktól mentes - combok megszerzése volt a cél. Ha persze vékonyka combunknak szeretnénk több definiciót adni, akkor épp az ilyen jellegű foglalkozások fognak változásokat előidézni!
hirdetes

Zsírpárnák vesszetek!

A test akkor veszít zsírtartalmából, ha olyan jellegű mozgást végez, amihez az energiaszükségletet a szervezet zsírból fedezi. Mi a teendő tehát? Vegyük rá, hogy a zsírpárnákból égessen, ne a vércukorból! A legfontosabb azt belátnunk, hogy a zsírégés a vérkeringésen keresztül megvalósuló folyamat. Élénkíteni kell hozzá a percenkénti szívverések számát, mégpedig tartósan, mert a hatékony zsírégetés a testedzés 20-30-ik perce környékén indul csak be, akkor is csak akkor, ha megfelelő intenzitáson pörög a motor. A lényeg tehát az, hogy az adott alakformáló órán minél több olyan jellegű mozgás legyen beiktatva, ami igénybe veszi a keringési rendszert!

 

Ne gondoljuk, hogy a dinamikus helybenjárás, vagy oldallépések, esetleg rövidke kocogások beiktatásával semmi különös nem történik a kritikus testrészeinkkel! Éppenhogy ilyenkor történik velük az, amit annyira szeretnénk! Nem csak hogy hatékonyabb lesz az óra során a zsírégetés, de edzük a szívünket és keringési rendszerünket is. Ezzel további nyereségekhez jutunk: csökken a stresszszintünk, nő a problémamegoldó képességünk, boldogabbak leszünk, hosszú távon egyre több kalória elégetésére leszünk képesek az edzéseken!

 
A tökéletes alakformáló órán tehát helyet kapnak az izmokat formázó erősítő gyakorlatok mellett a keringést fokozó, pulzusemelő "betétek" is, hiszen így több célt valósítunk meg egyszerre: izmaink feszesebbé válnak, az őket fedő zsírréteg - a zsíros has, comb, fenék és karok - elvékonyodik.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B6-vitamin

Piridoxin. A piridoxin-koenzimek részt vesznek az aminosav anyagcserében, a zsírok... Tovább

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Tovább a lexikonra
alakformálás fitness mozgás sport