notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az 5 legjobb őszi vitamin forrás- egyél szezonális gyümölcsöket, zöldségeket ősszel is

hirdetes

Töltsd fel magad vitaminokkal az őszre- íme az 5 legjobb őszi vitamin forrás

VN

Elérkezett az ősz, és ezzel együtt búcsúzik a meleg. A  hidegebb időkre való tekintettel, jobb, ha te is feltankolod magadat vitaminokkal! A tavasz és a nyár számtalan vitamin forrással ellátott minket. Remélem te is sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottál. De nem kell aggóni, hiszen ősszel is szezonja van számtalan értékes tápanyagokban gazdag zöldégnek és gyümölcsnek. Lássuk, mit éri meg mindenképpen fogyasztanod!

Legjobb szezonális vitamin források ősszel

1. Alma


Nincs is biztosabb választás, mint az alma. Legyen piros, zöld vagy sárga, édes vagy savanyú, mindenképp jó választás! Ha lehet ne pucold meg, hiszen a héja is antioxidánsokat tartalmaz. Viszont a magházat ne edd meg! Magas a rosttartalma, így jó hatással van az emésztésre. A koleszterin megfelelő szinten tartásában is segít, továbbá remek A, B, C vitamin forrás. Amennyiben lehet közvetlenül a fáról szedd le, hiszen minél többet van tárolva, annál inkább veszít vitamintartalmából, de azért télire is rakhatsz el, csak hűvös helyen tárold!

2. Körte

Egy másik remek választás a körte, aminek szintén ősszel van szezonja. Az almához hasonlóan magas vitamintartalma van, azonban héja nem minden fajtának ajánlott fogyasztásra. Kedvező hatással van a csontokra és izmokra, illetve nagyszerű ásványi anyag forrás. Sütéshez is ajánljuk, hiszen nagyon ízletes!

hirdetes

3. Szőlő

Az ősz egyet jelent a szőlő szürettel, nincs is alkalmasabb idő és hely, hogy feltöltődj vitaminokkal, mint egy szüret! Nem csak a bor alapanyaga, de nagyszerű vitamin forrás is. Antioxidáns tartalma az egyik legmagasabb a gyümölcsök közül. De nem árt vele óvatosnak lenni, hiszen nagyon magas a cukortartalma. Válassz, fehéret, kéket vagy pirosat, kis- vagy nagyszeműt, a szervezeted hálás lesz érte!

4. Dió

Erre nem is gondoltál volna, ugye? Pedig a dió is nagyon hasznos őszi táplálék! Fogyaszthatjuk nyersen, pirítva, de süteményben is! Nincs is jobb program egy hideg őszi napon, mint sütni egy finom diós süteményt! Miért hasznos? Kiváló telítetlen zsírsav forrás, könnyen karbantartja a koleszterinszintet. E mellett fogyasztásával jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, antioxidáns és Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően. Nem csak frissen fogyaszthatod, több évig is eltárolható

hirdetes

5. Sütőtök

Nem maradhat ki a listából az ősz egyik legkedveltebb dekorációs kelléke sem. Bár a legtöbben lámpást faragnak belőle, ennél sokkal többre hivatott. Kitűnő vitamin forrás, nem csoda, hogy a bébiételek egy nagyon népszerű alapanyaga. Nem csak egyszerűen sülve finom, sütikhez, piték hez ia tökéletes. És a sütőtök levest kóstoltad már?
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Tovább a lexikonra
egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer gyümölcs táplálkozás vitamin