notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lehet nem is annyira egészséges a rágózás? Egészséges egyáltalán?

hirdetes

Lehet nem is annyira egészséges a rágózás? Egészséges egyáltalán?

Amikor a boltban sorakozol és a kassza mellé nyúlva leemelsz egy rózsaszín csomagolásban lévő rágógumit, majd a bevásárlókocsit tolva kifelé menet el is kezdesz egyet rágni, valószínűleg azt hiszed, hogy most jót teszel a fogaidnak, és kicsit az unalmadat is enyhíted, de valójában lehet, hogy nem is annyire egészséges ez a tevékenység, mint ahogyan azt gondolod? Egészséges egyáltalán a rágógumi?

Miért nem egészséges a rágózás?

Egészséges a rágógumi?

Nos az igazság az, hogy a rágózás lehet nagyon egészséges és nagyon káros is. Ha több embert megkérdezünk, hogy a rágógumi jót tesz-e az egészségünknek vagy káros-e, valószínűleg többféle választ kapunk. Ennek az az oka, hogy a rágógumi eltérű hatású, ha fogászati és általános egészségi állapotáról van szó. Ennek a fontos kérdésnek a megválaszolásához számos különböző szempontot kell megvizsgálnunk, hogy a rágógumi hogyan hat a szájra és a test egészére. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen rágót emelünk le a polcról.

Rágózzak vagy ne rágózzak?

A legtöbb rágógumi mesterséges édesítőszert tartalmaz, amelyek káros hatással vannak az egészségre, függetlenül attól, hogy a rágógumi tartalmaz-e cukrot vagy sem. Az étkezési szokásokkal foglalkozó 2013-as tanulmány szerint a rágógumikat rágó emberek kisebb valószínűséggel esznek egészséges ételeket, például gyümölcsöket és zöldségeket, és nagyobb valószínűséggel fogyasztanak káros ételeket, például burgonya chipset és édességet. Érdekes feltételezés, amit tanulmány is bizonyít. 

A rágó rossz is lehet a fogaknak?

hirdetes

Ezeknek a kevésbé egészséges ételeknek a fogyasztása viszont fogszuvasodáshoz vezethet, ami akár a fogak elvesztésével is járhat, ha nincsen megfelelően kezelve. Továbbmenve a rágógumi potenciálisan higany felszabadulását okozhatja a higanyamalgám tömésekből. És akkor még nem is beszéltünk a rágók cukortartalmáról. A cukor nem jó a fognak, és az egészségnek, ezt mindenki tudja, a legtöbb rágóban van azonban cukor. A cukormentes rágógumi nagy részét egy szokásos cukorhelyettesítővel, az aszpartámmal édesítik, ez sem egy kifejezetten egészséges anyag… Sokan nem foglalkoznak túl sokat a rágott rágógumik összetevőivel, pedig annak ellenére, hogy nem nyeljük le magát a rágót, igenis hat a szervezetre, beleértve a fogakat is. A rágás közben bizonyos izmokat is nagy terhelés éri, ami rendellenességhez vezethet. Te vetted már észre, hogy rágózás közben elfáradnak bizonyos izmaid?... Az agresszív rágás vagy a félreágazó rágás (csak a száj egyik oldalán rágás) egyaránt növeli a TMJ-betegségek kialakulásának kockázatát. A rágózás nemcsak a fogzománc túlzott kopásához vezethet, hanem a harapásrend megváltozásához is. Pontosabban, a felső őrlőfogak fokozatosan szétszóródhatnak, míg az alsó őrlőfogak fokozatosan hátrafelé sodródhatnak, ami túlharapást okoz.

hirdetes

Akkor ne rágózzak?

Összességében elmondható, hogy ha cukormentes rágógumit rágunk, annak még pozitív hatása is lehet a fogakra, mivel segíthet megelőzni a fogszuvasodást azáltal, hogy eltávolítja a lepedéket és a káros baktériumokat a fogak és az íny felszínéről. Ha csak felfrissíteni szeretné a száját, jobb, ha fogmosást és fogselymet használ. Egy pohár hideg víz mentalevéllel is jó módja lehet a száj felfrissítésének étkezés után. A sok rágó árán inkább járj el kivizsgálásra! Ha valóban minden meg akarsz tenni fogaid érdekében, szeretnéd tudni nem-e okoztál valamilyen kárt bennük, vagy csak idejét érzed, egy egyébként fél évente esedékes fogászati kivizsgálásnak, akkor válaszd a legjobb fogászatot: PureDental fogászati magánrendelő Budapesten. Kedvező árakkal, tényleg kedves és nagyon profi ellátással várnak a Margit körúton! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Hormon

  A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

Ánizs

Latin neve: Pimpinella anisum   Eredete, élőhelye   Az Ánizs Nyugat-Ázsiából... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer étrend nassolás táplálkozás tévhitek