notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mozgástartomány! A legfontosabb, amit edzés közben be kell tartanod!

hirdetes

Mozgástartomány! A legfontosabb, amit edzés közben be kell tartanod!

vitalzone.hu

Ahhoz képest, hogy mennyire kötelező ma edzeni, a fél ország edző, a másik fele meg.. (inkább bele se menjünk) elképesztő balfék edzéstechnikákat lehet látni.

Mozgástartomány! A legfontosabb, amit edzés közben be kell tartanod!

▪️A szabályos edzés elég sok helyen meg van említve az alapvető követelmények között. Jobb esetben ki is emelik, hogy ez teljes mozgástartományt jelent.


▪️Teljes mozgástartomány: az izom természetesen nyújtott állapota (nem keverenedő össze azzal, amikor nyújtást végezve túlhúzzuk ezen a ponton) és a csúcsösszehúzódás közötti tartomány. Egyes izmoknál (pl. mellizom, has) pedig kifejezetten az ellenállás (súly) segítségével kinyújtott állapot. Nagyjából mindenkinek éreznie kell, mit jelent egy adott izom nyújtott állapota egy adott gyakorlatban, ami természetesen nem ugyanaz, mint amikor az izmot specifikusan nyújtógyakorlatokkal nyújtjuk.


▪️A gyengébbeknek: ez bizony nem a rogyasztás guggolás helyett, nem a félig leengedett fekvenyomás és nem az új kedvencünk, a félig leengedett, derékszögű karral indított bicepsz-húzódzkodás helyetti rángatózás. Vagy akár a 2 centis hasprés.

hirdetes


▪️Van azonban itt még fontos tudnivaló, méghozzá a mozdulat dinamikája. Bármilyen hihetetlen is, a mozdulatnak az egész tartomány alatt hasonló sebességűnek kell lennie. Ugyan sokan edzenek lassú (lassabb) negatív szakasszal, de az nem jelenti azt, hogy a pozitívnak rángatózásnak kell lennie. Az alsó holtponton végzett rugózás, lendítés éppen ellentétes hatást vált ki, mintha a súly megállt volna és lendület nélkül, izomból indulna a következő ismétlést.

hirdetes


▪️Minél kevesebb időt tölt az izom feszüléssel, annál kevesebb munkát végez és annál kevesebbet ér az edzés.


▪️Persze sok-sok ezer embernél működik a rossz edzés, amire két válasz van:


1️. genetika
2️. anabolikus szteoridok


▪️Az átlagembernek azonban nem biztos, hogy a rosszvégrehajtást kéne utánoznia még akkor sem, ha a csapból is ez folyik. El lehet kezdeni legalább akkor gyanakodni, ha a fejlődés elmarad és bizony a táplálkozási tényező mellett ez a másik ok, amiért a nagy többség soha nem lesz különösebben izmos és erős.

Nagy Sándor - Személyi Edző

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Enzim

A szervezet által előállított, fehérje természetű anyagok, amelyeknek fő feladata a... Tovább

Kakukkfű

Latin neve: Thymus serpyllum   Eredete, élőhelye   A Földközi-tenger... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód életmód fogyás fogyókúra mozgás